Veolias tåga visar arbetsmarknaden nya spår


Idén med fackförbund har varit kontraproduktiv från dag ett. Allt som berövar människor deras frihet är kontraproduktivt. Idén med fackförbund är att man skall överlämna åt andra att förhandla om löner och arbetsvillkor. Första steget till ökad frihet är att varje människa själv känner sig vara herre över sina villkor. Den gamla vänsterklyschan om att enighet gör människor starkare, vill jag verkligen sticka hål på. Ingen människa blir starkare av att lämna över till någon annan att sköta sitt liv.

Senast i raden av detta är Veolias agenande i sin personalpolitik. Här agerar fackförbunden som de kontraproduktiva betonghäckar de alltid varit. Man berövar människor deras förhandlingsrätt och tar ut dem i strejk. I mina ögon är Veolias agerande en fantastisk öppning för den som är lite företagsam. Jag är övertygad om att personalchefen gärna skulle ta emot den tidigare anställd som är beredd att själv förhandla om sina villkor. Hade Veolia bedömt att alla tidigare anställda helt plötsligt bokat tid för att genomföra sina egna löneförhandlingar, hade de absolut inte vågat göra som de gjort. Tack vare fackförbundens stereotypa beteende kan arbetsgivare känna trygghet i sitt agerande. Att hantera ett fackförbund och deras stridsåtgärder, skulle lätt kunna både förutses och  hanteras av en 13 åring.

2 svar

 1. Jag undrar verkligen om du någonsin har stått på golvet. Det fattar ju var och en att ensam är det omöjligt att förhandla om löner och arbetsförhållande. Inte är en fackförening ett överlämnande av frihet utan det är en frihet att tillsammans ha styrkan att möta en betydligt ekonomisk större makt. Detta är kärnan till Liberalismens svaghet, att inte kunna inse vidden av maktförhållanden mellan olika aktörer.

  • Hej Christer
   Makt skapas inte av något annat än människor. Det du tycker vara en styrka, kan i andras ögon upplevas vara en svaghet. Tar man exemplet Veolia så blir det uppenbart. Veolia känner sig trygga i sitt agerande. För de vet att vad som än kommer ut, så blir det att de får möta facket i förhandlingar, där de kan styra och ställa som de vill. De möter en betonghäck. En enad grå samling icke tänkande trygghetsnarkomaner.
   Jag står fast i mina syn om hur varje Veolia anställd skulle kunna agera och få en 1:100 utväxling av sitt agerande. Överraska Veolia med att boka ett enskilt möte med personalchefen och där lägga fram sina villkor skriftligen.
   Betonghäcks principen där man vandrar med sina röda fanor är inget annat än ett parodiskt jippo, som endast tjänar den som befinner sig i den arbetsgivande positionen. Alla som någon gång stått på en scen vet hur lätt det är att få många människor att applådera. Men sitter där bara en i publiken blir situationen ohållbar. Du anar inte hur tacksamt det är att vara arbetsgivare och möta betonghäckar i förhandlingar. Lite smärre eftergifter här och där och 2% i löneökningar så blir de trygghetsberoende betonghäckarna nöjda och belåtna. Det är nya tider nu. Människor är upplysta och ofta högt utbildade. Inte skall man då behöva lämna över till någon annan att förhandla om löner och villkor. Jag tycker det är frapperande när man hör fackliga representanter förfäras över te x visstidsanställningar. Tycker man nu att det är ett så stort problem, varför kör man då inte igång och kallar till förhandlingar. Lägger fram konkreta förslag som aktivt ligger till grund för nya och mer moderna anställningsformer. Likt en icke tänkande betonghäck väljer man istället att lägga ansvaret på arbetsgivaren. Mycket talar för att arbetsgivaren som använder sig av visstidsanställningar, gör som den gör för att han/hon tycker upplägget är bra som det är. Eller hur?

   Hälsningar
   Roger Södervall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: