Kändisskapets absoluta elit


Det finns de kändisar som någon gång under sin karriär hamnat på en löpsedel eller kanske varit med i en dokusåpa. Man kan ibland patetiskt höra dessa figurer förfasas över vilka stora problem det är att ha hamnat i kändisskapet. De går därför konstant runt med solglasögon i naiv tro att någon utöver deras mamma är intresserad av deras uppenbarelse.

Det finns de som inte tycker att Sverige skall ha Monarki. Man anser att det är fel att vissa människor skall vara överställda andra människor. Att Kungar, Drottningar, Prinsar och Prinsessor är priviligierade. Men det är ingen som överhuvudtaget reflekterar över vad dessa människor måste offra. Detta faktum slog skrivande under gårdagens då prinsessan Leonore döptes. Trots att denna dag var Leonores dopdag, är hon redan en veteran på löpsedlarna. Hela hennes liv kommer att vara en enda lång löpsedel. I stort sett allt vad hon kommer att göra i under sitt liv, vet vi redan nu kommer att hamna på löpsedlarna.

Det kallas att födas med silversked i mun. Men det är nog så att skrivande tvekar på om silverskeden i t ex Leonores mun kommer att smaka lika gott hela tiden. Väljer hon att behålla sin Prinsessa titel kommer hon att behöva hänga ut hela sitt liv på löpsedlarna.

Jämför man Leonore med den solglasögon beprydde dokusåpa skådisen som hamnat på löpet för första gången, känns allt bara patetiskt. Leonore är visserligen född till att vara kändis, dokusåpa skådisen är villig att satsa allt som finns för att bli en kändis. Men när man väl är där kommer verkligheten i kapp. När Leonore blir en fullt ut medveten varelse, kommer även hon ställas inför fasan att ha hela livet på löpsedlarna. Skrivande minns hur Kronprinsessan Victoria reagerade när hon fullt ut förstod vad det innebar att vara professionellt offentlig.

Att likna den typen av kändisskap som Prinsessan Leonore kommer att utsättas för vid något, beskrivs det kanske bäst med den Amerikanska filmen The Truman show. Finns det någon som bara över en natt vill byta ut hela sitt liv mot det liv som väntar Prinsessan Leonore…?

10 svar

 1. Du skriver att det finns medborgare, som inte tycker att Sverige skall vara en monarki. Finns det då några som verkligen vill att Sverige skall vara monarki? I så fall varför gör de inget för att Sverige skall bli en Monarki?

  • Hej Per
   Ursäkta fadäsen. Konstitutionell monarki. Rätt skall vara rätt och ingenting annat.

   Hälsningar
   Roger Södervall

 2. Hej Roger.

  Men fadäsen fortsätter. Jag har Olof Ruins ord på att Sverige inte är en konstitutionell monarki. Vad är Sverige?

  Hälsningar
  Per

  • Hej Per
   Det där med Representativ Monarki, får man väl lasta på Olof Ruins konto. Det är ingen officiell hållning vad det gäller Sveriges statsskick.

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Hej Roger,

    Problemet med Sveriges statsskick är att det finns några, bl.andra moderaterna, som hävdar att ‘Monarkin har tjänat oss väl’. Men Sverige sa adjö till monarkin genom antagandet av RF74.

    Problemet med den konstitutionen är att statschefsfunktionen är borta och ha ersats med att regeringschefen direkt eller indirekt kontrollerar statschefens befogenheter.

    Det närmaste vi kommer till är s.k. folkdemokratier – ett statsskick som det förvånar mig har godtagits av EU.

    Vilken är Sveriges officiella hållning till statsskicket?

   • Hej Per
    Sverige är idag en demokrati, men den officiella hållningen vad gäller statsskicket, är för mig, och många med mig Konstitutionell Monarki. Men säg hypotetiskt att Vänsterpartiet fick egen majoritet när partiet kallade sig vänsterpartiet kommunisterna (VPK) och fortfarande hade proletariatets diktatur inskrivet i sitt partiprogram (Innan 1990), vilket statsskick hade då Sverige haft idag? Lite att tänka på så här i tider där de extrema partierna går fram i opinion.

    http://www.landguiden.se/Lander/Europa/Sverige/Politiskt-System
    http://www.riksdagen.se/sv/Sa-funkar-riksdagen/Demokrati/Grundlagarna/
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Proletariatets_diktatur

    Hälsningar
    Roger Södervall

 3. Landguiden säger: ” Sverige är en konstitutionell monarki……..Då begränsades monarkens uppgift till att representera landet”.

  En konstitutionell monarki är ett statsskick med en monark som statschef. Befogenheterna är generellt sett begränsade till de befogenheter som en president i en demokratisk republik har. Dessa befogenheter skall vara bestämda i konstitutionen. Några sådana bestämmelser finns inte i RF74. Om monarken hade uppgiften att representera landet så skulle denna uppgift finnas i RF74 men jag kan inte hitta den.

  Länken till Proletariatets diktatur har inget med min kritik att göra. Benämningen folkdemokrati användes av flera öststater och kännetecknas av att regeringschefen har statschefens befogenheter. Vanligtvis sammanföll regeringschefen mer eller mindre med ordförandeskapet i landets kommunistiska parti. I detta avseendet har RF74 likheter.

  Demokrati har för mig endast betydelsen av ett styrelseskick. Talet om ekonomisk demokrati, deltagande demokrati mm är bara luftbubblor utan annan betydelse än att förvilla om demokratins verkliga innebörd.

  Oviljan att tala om definitioner gör att uttryck om ‘Monarkin har tjänat oss väl’, ‘All makt utgår från folket’, att Statsskickets grunder §2 är ett socialdemokratiskt partiprogram men framför allt statsministerns ställning gör att en diskussion om demokratiska brister i Sveriges statsskick är befogad.

  Men allt detta göms bakom det märkliga kändisskapet kungahuset har och som används som en motivering för att Sveriges folk i demokratisk ordning står bakom vårt statsskick.

  Jag tänker att om Vänsterpartiet skulle få majoritet, eller i kombination med andra lättlurade partier skulle klara att få regeringschefsposten, då kan Vänsterpartiet utan ändring av dagens konstitution helt kontrollera lagstiftning och dess tillämpningar. I stora stycken var Göran Persson Reinfeldts överman i detta avseende. Tanken är förskräcklig och lika förskräckligt är att bara Marita Ulvskog gav uttryck åt att det var en statskupp att Fälldin blev statsminister. Det var inte Erlanders och Palmes avsikt, att någon annan än SAP:s ordförande skulle vara regeringschef.

  • Hej Per
   Nåväl, min syn på saken lite tydligare, är att Sverige är en konstitutionell Monarki, där Monarkin i själv verket är av representativ karaktär. Men i en demokrati där ett parti (Så som det stod i VPK`s partiprogram, numera heter som bekant detta parti vänsterpartiet) som i sina stadgar/partiprogram driver frågan, söker mandat för att förändra landet att blir en diktatur. Då kan man på goda grunder anta att det är fullt möjligt att riva upp grundlagarna genom beslut i Riksdagen och förändra konstitutionen så att Sverige övergår att bli en diktatur. Visserligen står det i grundlagen att det behövs två mandatperioder för att en sådan ändring skall kunna bli möjlig (Infört kanske av just denna orsak). Detta är helt hypotetiska tankegångar. Men om vänsterpartiet vinner framgång (Gud förbjuder) då kanske det smyger sig in en K i partiloggan på nytt… Det finns orsak att vara på sin vakt… En gång kommunist, alltid kommunist… Mycket att fundera över i valet 2014…

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Hej Roger
    Konstitutionell monarki är ett allmänt accepterat statsskick, som vi på nära håll har i Danmark, Norge, Nederländerna, Belgien och Spanien.
    Sverige har inte det statsskicket. Du kan ha din egen definition på konstitutionell monarki.

    En diktatur innebär, att makten är koncentrerad till en person eller till en institution. Ett av demokratins kännetecken är att makten inte är koncentrerad till en person eller en institution utan fördelad, kallad maktdelningsprincipen. Därtill kommer en kontrollfunktion som sorterar under statschefen.

    Det är innebörden i definitionerna som ger slutsatsen. Om Monarki skulle vara något som enbart är representativt så skall det framgå av en författning. Det finns ingenting i RF74 som säger att kungen har representativa funktioner.. En konstitution skall vara positiv och peka ut vilka funktioner olika institutioner har.

    Om det rödgröna blocket vinner valet kommer konstitutionella frågor att dö. Anledningen är att socialisterna vill ha all makt hos Löfven. Se på cirkusen i konstitutionsutskottet i våras. Inte kommer en kommande. rödgrön regeringen plocka bort partierna i KU och ersätta dem med neutrala jurister.

    Om de rödgröna vinner valet (förresten oberoende av den som vinner) börjar cirkusen med regeringsbildningen. Först skall riksdagen välja en talman. .Att Westerberg skulle få förnyat förtroende är för mig otänkbart. Riksdagsmajoriteten kommer att välja en pålitlig majoritetskandidat – och självklart är det. Men näst steg blir parodiskt. Talmannen skall föreslå riksdagen en statsminister och regeringschef. Antag, att Reinfeldt, eller Jan Björklund har möjligheten att få över Miljöpartiet till att ingå i Alliansen eller dess efterföljare. Är då t.ex. Talman Damberg en lämplig förhandlare, Är det inte självklart, att Damberg resonerar med Löfven och Löfven tar upp frågan med Romson och Fridolin?

    Regeringsbildningen skall vara statschefens uppgift och om statschefen skulle samarbete med något riksdagsparti så begår statschefen tjänstefel och det blir skandal.

    Jag undrar ständigt varför hela oppositionen blivit tystad i den viktiga frågan om statsskicket. Det kan väl inte bero på hänsyn till Estelles och Leonores uppväxt???? Eller???

 4. Mina inlägg är för långa.

  Det finns Monarki och Konstitutionell Monarki. Sveriges statsskick är parlamentarism med egenheten att statschefsinstitutionen saknas.

  Kan vi vara överens om detta?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: