Varför en politik för nya jobb är viktig


Är man som jag dessutom intresserad av det förutom politik som skapar nya jobb, är det intressant att idag konstatera att de nya jobben växer snabbt. De nya jobb som växer idag är frukten av beslut från såväl marknaden som av den styrande politiken. Men den delen av jobbskapandet som sällan når debatten är efterfrågan. Ska nya jobb skapas måste efterfrågan inte bara belysas utan kanske ställas under uppsikt för att kanske stimuleras. Det finns idag många styrmedel, där räntan kanske är den viktigaste styrfunktionen på denna arena.

Utifrån detta perspektiv skall jag göra försök att belysa jobbtillväxt ur jobblinjens perspektiv. När man gör det mera lönsamt att jobba, dvs sänker kostnaderna för att producera via skattevapnet. Detta får till följd att större andel kapital kan förvaltas på ett sådant sätt att fler företag får mindre omkostnader, kan därför få större avkastning per producerad enhet. Vilket öppnar möjligheter på två fronter. Delvis att kunna erbjuda produkter till ett stabilare kostnadsläge och/eller så nyanställa personal i förhoppning om att kunna öka sina produktionsvolymer. Detta i sin tur leder till en marknad där fler upplever sig kunna öka sin konsumtion (Efterfrågan). En ökad efterfrågan som möjliggör fler jobb och reallöneökningar.

Detta är vad jag brukar kalla högerpolitikens positiva ekonomiska spiral. Detta kan man såklart förenkla genom att klumpa ihop allt och kalla det effekter till följd av skattesänkningar. Detta är en diskussion som vänsterpolitiker hellre utsätter sig för tortyr än ger sig in på. Vänsterpolitiker vill helst att diskussionen kring skattesänkningar, frihet skall stanna vid att skattesänkningar är dåligt för välfärden, frihet och valfrihet skall kopplas till vinstuttag i den privata välfärden.

Faktum är att högerpolitikens positiva ekonomiskan spiral de senaste 8 åren har ökat en vanlig Svensk löntagares köpkraft mer att de fackliga löneförhandlingarna lyckats åstadkomma. Bygger man sen på att ca 275 000 fler fått sysselsättning under samma period. Lägger man sen på hög det faktum att nästan 250 000 människor lämnat sitt utanförskap, finns det fog för att konfirmera effektiviten av en kraftfull högerpolitik.

Valet 2014 ställs allt detta mot en vänsterpolitik som vi redan vet leder till minskad sysselsättning, ökad utslagning och ett minskande företagande. Vi vet också att ökade kostnader per producerad enhet inte alls leder till mer pengar till välfärden. Vem minns inte vad som hände på 1990 talet, då Sverige under socialdemokratiskt styre hade svårt att finansiera välfärden, trots något av Europas högsta skatter. Vi vet att detta leder till minskad efterfrågan, inga reallöneökningar, fler skall dela på en minskande arbetsmarknad, som till följd av ökade kostnader tvingar fram prishöjningar, som gör att färre har råd att köpa dessa produkter, vilket leder till färre jobb och så tar den nedåtgående vänstersprialen fart…osv…osv…osv…

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: