Feminism och Rasism är ismer som lockar


Mycket talar för att väljarna inför valet 2014 tröttnat på mittfårans retoriker. Politiker som i allt för stor utsträckning läser in sig om opinionens vindar, lever idag farligt. Lyfts detta till nästa nivå, så är kanske mittfårans retoriker i framtiden, politiker som står upp för sina ismer.

Kanske är det så att det idag är ismen i sig som är det som lockar väljare. Väljare idag vill se politiker som verkligen står för upp för sin övertygelse och inte det politikern tror och väljarna tror på.

Här har dagens informationssamhälle spelat stor roll. Ställs dagens snabba informationsflöde mot t ex 1970 talets mycket mer blygsamma dito, upplevs informationen som idag kommer från en politiker redan är gammal i många väljares medvetande.

När en politiker talade 1970 hade talet flera olika uppgifter. Kanske var det så att många lyssnade på politiker för att få allmän samhällsinformation. Idag är den allmänna samhällsinformationen inte något som i stort förväntas komma i från en politiker. Mycket talar för dagens väljare vill höra politiker som pratar ismer och ideologi.

Trenden är solklar vid en spegling av valrörelsen 2014 så här långt. Fyra partiet går framåt, som har det gemensamt att ismer och ideologi är det som ofta kommer på tal i den offentliga debatten från deras sida. Sverigedemokraterna har Rasismen, Feministiskt initiativ har Feminismen, Vänsterpartiet har Kommunismen och så Miljöpartiet med sin gröna ideologi. Gemensamt för dessa partiet är att man sällan använder mittfårans friserade retorik. Visserligen kämpas det med näbbar och klor för att tona ner sina respektive ideologier, för att på bästa tänkbara sätt framstå så rumsrena som möjligt. Men trenden är solklar. I det friserade politiska mittenlandskapet framstår ismernas bärare idag i ett tydligare ljus.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: