Välfärd – Mångfald – Valfrihet


En rubrik som idag sammanfattar den Svenska opinionen kan mycket väl vara ”Välfärd – Mångfald – Valfrihet”. Utmaningen idag är att många politiska partier inte klara av att samla in alla underrubriker i sin politik som följer dessa överrubriker. Ett bra exempel på detta är te x frågan som berör invandringen i Sverige. I alla statistiska undersökningar idag finns ett starkt stöd för ett Svenskt samhälle med mångfald. Samtidigt som det växer fram ett politiskt parti med främlingsfientlighet som bärande fråga. Det kan mycket väl vara så att frågan som handlar om invandringen hamnat under fel rubrik. Orsaken till att invandring och migration blivit en så pass stor fråga, är att den i vardagen blivit en fråga som hamnat under rubriken välfärd, när den egentligen borde drivits av de etablerade partierna som en mångfaldsfråga. Istället har invandringen i allmänhet blivit en fråga där många upplever att invandringen tär på den gemsamma välfärden.

Frågan om vinster i välfärden är precis samma sak. Det finns idag ett mycket starkt opinionsstöd för en generell valfrihet i samhället. Det är en självklar valfrihets och mångfaldsfråga att offentlig verksamhet kan bedrivas av privata aktörer. Istället har även denna fråga sorterats in under enbart rubriken välfärd.

Synen på om skatter skall höjas eller sänkas är även det en fråga som mycket väl kan ha hamnat under fel rubrik. Vänstern vill så gärna dra logiska linjer mellan höga skatter och en bättre välfärd. Men sanningen är den att det inte är skatterna i sig som avgör välfärden. Det som verkligen avgör välfärden är hur mycket pengar den har att ta del utav. Skattefrågan kan mycket väl vara en valfrihets och mångfalds utmaning.

Att byta ut fackets och socialdemokraternas betonghäckssyn på arbetsmarknaden mot valfrihet och mångfald, skulle inte bara innebära många nya jobb. Det skulle också innebära en ny syn på hur en anställning utifrån dagens samhälle kan se ut. Det skulle även stärka grupper som normalt kan ha det svårt att få fäste på arbetsmarknaden så som ungdomar, kvinnor och nyanlända Svenskar. Mycket talar för att det är mycket viktigare att fler har ett jobb och är delaktiga i samhället än att utforma procentuella skattesatser.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: