Moderat såklart


Den fria individens förkämpe. Samhällets alla värdens beskyddare utifrån  individens perspektiv. Individens succesivt ökande frihet är alla moderna samhällens viktigaste kamp. Frihet kan låta enkelt. Men frihet förpliktigar.

Vilken typ av frihet är det då som Moderaterna kämpat för under de senaste 100 åren? Allas frihet att själva skapa sina liv. Denna mening kan mycket väl vara Världens största klyscha.

På mycket goda grunder kan det anses att ”Allas frihet att själva skapa sina liv” förlorade till förmån för ”Broderskap, rättvisa och solidaritet” under 1900 talet. 1900 talet präglades av de kollektiva ideologiernas framsteg. Säkert väl understödd av industrialismens fyrkantighet, blev det kanske naturligare att lyfta fram det tänkta behovet av en stark stat. Men mycket lite gjordes för att skapa ett samhälle med fria och fritänkande individer.

På mycket goda grunder kan det anses varit så under 1900 talet att samhället (Staten) stod för goda och gemensamma värden som skapar välstånd och välfärd. På andra sidan stod det som då uppfattades som de dåliga krafterna, som den fria och fritänkande individen (Liberalismen) och det som skapar värden (Kapitalismen).

Vänsterretoriken blev då så pass dominerande att människor i allmänhet inte såg någon skillnad mellan samhället och staten. På samma sätt blev Liberalismen felaktigt sammankopplad med kapitalismen.

Nu är läget annorlunda. Idag kan många skilja på samhället och staten. Många förstår idag att politisk ideologi bestämmer vilken relation staten skall ha till individen. Sen är det upp till samhället att försöka anpassa sig till det demokratiska utfallet.

Vänsterretoriken har lyckats med det näst intill omöjliga på detta område, nämligen att lyfta ut frågan om individen och klä den i andra skepnader. Vänsterretoriker har lyckats med det svåra att lyfta ut individens strävan och få människovärdet att bli underställt staten. Grunden som möjliggjorde detta är att sudda ut gränserna mellan samhället och staten, samt påståendet att den fria individen per automatik blir osolidarisk och girig.

Vad har då 100 år av kollektiva vänster ideologier lärt oss människor. Vi vet att dessa ideologier inte kan hantera ekonomier, vi vet att dessa ideologier skapar arbetslöshet, vi vet att dessa ideologier skapar orättvisa samhällen, vi vet att dessa ideologier skapar en ohållbar miljö, vi vet att dessa ideologier skapar ojämställda samhällen.

Tiden är slagen för 100 kommande år där individen sätts i förarsätet. Där staten är individens tjänare. Valet 2014 skall bli nästa steg i en utveckling där individens succesiva frihetskamp ytterligare förstärks. Moderat såklart..

14 svar

 1. Ok, vi tar kapitalismen och den ”fria” människans högborg USA, som knappast kan räknas till vänsterideologiernas hemvist.

  USA har en statsskuld om 18 000 miljarder dollar. Och är skenande.

  De sammanlagda skulderna, privata, företag, kommunala och stat är uppe i 60 triljoner dollar.

  50 miljoner amerikaner överlever dagen med hjälp av matkuponger.

  Över 1 miljon skolbarn är hemlösa.

  Drygt 20 procent av alla barn i USA lever i fattigdom.

  52 procent av amerikanerna har inte råd att bo kvar i det hus de nu bor i.

  Medelinkomsten i USA är idag 7 procent lägre än den var år 2000.

  Und so weiter.

  Detta är den ekonomiska ideologi du förhärligar och tillber. Jag undrar hur du kan tro att människor kan vara fria om de är satta under skuldens tunga börda. Hur kan en människa vara fri och kunna tänka självständigt om hon från det att hon föds till det att hon dör är satt i skuldbojor och under hela sitt liv är i händerna på någon annan som bestämmer hennes öde?

  http://www.washingtonpost.com/blogs/answer-sheet/wp/2013/10/24/record-number-of-homeless-children-enrolled-in-public-schools-new-data-show/

  http://www.marketwatch.com/story/over-50-of-americans-struggle-with-home-affordability-2014-06-03

  http://themostimportantnews.com/archives/one-out-of-every-five-u-s-children-live-in-poverty

  http://blogs.wsj.com/economics/2013/05/11/number-of-the-week-total-world-debt-load-at-313-of-gdp/

  • Hej Peter
   Är din lösning på detta att börja tillbedja Karl Marx?

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Var någonstans nämner jag att Marx är vägen framåt?

   • Hej Peter
    Vad är då vägen framåt?

    Hälsningar
    Roger Södervall

 2. Om vi ska slippa sociala oroligheter i en nära framtid måste vi gemensamt börja arbeta för ekonomisk demokrati. Det kan inte vara rimligt att 1 procent äger mer än övriga 99 tillsammans. Jag vet att du är för denna snedvridna fördelning och det är för mig en gåta att du tycker det är något bra. Det handlar inte om avundsjuka att ett fåtal får så mycket mer utan det handlar i grunden om rättvisa, och demokrati.

  • Hej Peter
   Jag undrar om du verkligen läst Karl Marx? Det du föreslår vänder de mänskliga drivkrafterna ryggen. Hur ser dina idéer ut när det kommer till tillväxt och långsiktighet. Ser du något förhållande mellan att skapa stora värden och välstånd?

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Vi har helt enkelt olika syn på vad som är stora värden här i livet. För dig är det tydligen ett stort värde att så mycket orättvisa ska finnas.

    Och du har inte bemödat dig med att lägga någon kommentar kring den första kommentaren jag la vilket visar att du har skygglapparna på.

   • Hej Peter
    Utmaningen är en rättvisare Värld. Tror du förmågan att skapa värden och generera vinst har något med att det finns välstånd och välfärd i den fria utvecklade Världen?
    Vad tror du det beror på att andra delar av Världen har svårt att implementera välfärd? Beror det på att det finns för små eller för stora värden att fördela?

    Hälsningar
    Roger Södervall

 3. Återkopplar till den första kommentaren jag la. Vilka värden är det vi pratar om?

  • Hej Peter
   Summan av alla genererade värden i ett samhälle.

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Exakt, och den summan av värden presenterade jag i den första kommentaren som du så tydligt blundar helt för. Intressant.

   • Hej Peter
    Du tror alltså inte på individens förmåga. Vad tror då du på?

    Hälsningar
    Roger Södervall

 4. Jo absolut tror jag på individens förmåga, tillsammans med mina medmänniskor. Däri ligger skillnaden. Du tror att ensam är stark. Du tror att människan är en isolerad ö. Det är hon inte.

  Och du fortsätter vägra svara på den första kommentaren. Intressant. antar att verkligheten är för jobbig för dig och att den spräcker dina utopiska fantasier.

  • Hej Peter
   Du precis som jag, konstaterar att det finns stora utmaningar här på Jorden. Budgetunderskott, orättvisor o d. Min lösning är att fler skall delta i samhället och att individens frihet succesivt tillåts öka. Jag är helt övertygad om att genom att tillåta individen själv efter smak och tycke utveckla sin förmåga, förmögenhet och handlingskraft, är vägen som påsikt gör Jorden till en bättre plats för oss alla. Så jag frågar dig än en gång. Hur blir Jorden en bättre plats befinna sig på enligt ditt sätt att se på saken. Skäms nu inte för att vädra dina vänster åsikter…
   Ska Jorden blir en mera rättvis planet bör inte focus ligga på den procent som tjänar mest. Istället måste de politiska krafterna verka för att öka handlingskraften och förmågan för de som tjänar minst. En moderat politik som bjuder in individens till gemenskapen är det som skapar värden, utifrån vilket det går att både finansiera befintlig välfärd samtidigt som det finns medel att fortsätta den framtida expansionen av välfärdsbygget.
   Nu hade det verkligen varit spännande att höra din version???

   Hälsningar
   Roger Södervall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: