Det fria samhällets dag


Alla mäniskors rätt till frihet är kanske extra intressant i tider där Nazister, Rasister, Sverigedemokrater och Kommunister höjer sitt röstlägen på gator och torg. Frihet är inte en självklarhet. I dagens Sverige finns många partier som i sitt partiprogam har förslag som vill begränsa människors frihet.

Vänsterpartiet är frihetens motståndare nummer ett. Detta parti vill göra om Sverige till en förmyndare stat. Helst ser detta parti sig som en ”god man” till befolkningen. Konsekvent vägrar man se det som är mänskligt. Förminskande ser man ner på människans strävanden. Här skall minsann ingen tillåtas växa. Istället skall alla veta sin plats. Denna ideologi ser det mänskliga initiativet som samhällets (Statens) fiende nummer ett.

På delad andra plats som frihetens motståndare hittas Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Feministiskt initiativ och Sverigedemokraterna. Gemensamt för dessa parter är att man väljer ut en fråga som är viktigare än alla människor rätt till frihet utifrån alla perspektiv.

Frågan om frihet och valfrihet har vi Svenskar en något verklighetsfrånvänd inställning till. Att ett land där befolkningen levt i fred och frihet i 200 år, har svårt att ta till sig en fråga som upplevs vara självklar är kanske inte så konstigt.

Men det finns få företeelser så som frihet som är lika bräckliga. Frihet kan handla om allt från ett lands suveränitet till den frihetskamp som utförs i en individs själsliv.

Vi moderater som alltid kämpat för frihet och valfrihet. Vi använder ofta frihetskampen i retoriken. Men det parti i Sverige som har frihet (Liberalismen) som enda bärande ideologi använder mycket sällan människans frihet i debatt och retorik. I och med att extrem kanterna till höger och vänster i den Svenska politiken växer fram, finns det idag mycket utrymme för ett Liberalt parti.

Idag verkar det som om många Svenskar är beredda att offra sin frihet. Om det beror på att man utför ett noga övervägt beslut eller att man låter sig förföras av den extrema retorik som följer partierna på vänster och högersidans extremkanter är svårt att sia om. Det kanske t.o.m. är så illa att en majoritet av den Svenska befolkningen inte ställer upp på att fira det fria samhällts dag. Detta trots att det bara är 30 år sedan Järnridån föll, att Kinas befolkning, Nordkoreas dito idag kuvas under kommunismen. För 70 år sedan utförde Nazister det värsta brottet mot mänskligheten som någonsin utförts.

Att vi idag ser vänster och högerextremister marschera på gator och torg, bör sända signaler till frihetens beskyddare. Kanske är det så att kampen för frihet består i att förtydliga allas rätt till att framföra sina åsikter. Kanske är tiden mogen för att även börja fira 4 juli i Sverige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: