Gaza – Staden med övermänsklig styrka


Alla har varit där. Alexander den store, Napoleon har båda gjort försök att lägga staden Gaza under sina fötter. Greker, Turkar och Romare när de stod på toppen av sin glans gjorde försök att göra Gaza till sin egendom. Men ingen har lyckats med uppgiften fullt ut.

Idag gör staten Israel sitt bästa för att knäcka befolkningen på Gaza. Med all önskvärd tydlighet går det att känna sig säker på att Israel kommer att misslyckas.

Man talar om att det finns något som heter Finsk sisu. Något som Ryssar bistert fick smaka på under det Finska vinterkriget. Vad motsvarigheten till Finsk sisu kallas av befolkningen i Gaza är däremot mindre känt. Vad det än är så må det vara något alldeles extra.

Det är inte utan att tankarna flyger i väg till serietidningen Asterix som är skapad av René Goscinny. Historien som handlar om en liten by i Gallién som Romarna inte lyckat med att inta. Allt beroende på en trolldryck som gör befolkningen i den lilla byn övermänskligt starka.

De må vara hur det vill med Gazaiternas intag av trolldryck. Men en sak är då helt klar och det är att det handlar om osedvanligt envisa människor som innevånar denna stad.

Denna blogg använder ofta frihet som underlag för inlägg. Att Gazaiternas trolldryck i själva verket skulle vara frihetslängtan, kan vara en spännande vinkel att spinna vidare runt.

Innan frihetstemat behandlas måste staden Gaza och Gazaremsans historiska betydelse belysas. Staden Gaza har alltid varit en mycket viktig för handel och sjöfart i Medelhavets östra hörn. Många handelsvägar vidare österut har använt sig av hamnen i Gaza om sin infartsport. Stadens betydelse har gjort att långa perioder har den varit mer eller mindre självstyrande beroende på dessa enorma vikt för handel och välstånd i regionen. Lägger man sen på lager att religion, politik och makt kan det mycket väl vara så att Gaza ur ett historiskt perspektiv är en metropol fullt i klass med Rom, Alexandria, Kairo och Istanbul. Vilket kanske kan framstå som en långsökt åsikt sett med dagens ögon. Lägger man till ett tidsperspektiv som sträcker sig några hundra år bakåt i tiden ser det kanske lite annorlunda ut. Det säger en del att Napoleon under sin storhetstid väljer att lägga tid och möda på att inta Gaza. Något måste ha fått honom att välja just Gaza. Det fanns andra objekt som hade varit mycket lättare att inta i regionen. Men Napoleon väljer Gaza. Det är för mig bevis nog som berättar om staden Gazas enorma betydelse ur det historiska perspektivet.

En annan sak förutom storhet som följer staden Gaza i fotspåren är krig. Få städer som Gaza har skövlats och härjats. Att Israel idag bombar Gaza är ur ett historiskt perspektiv nästan att beteckna som ett normaltillstånd. Både Egypten och Israel hade gärna ställt sig som herrar över den fyra mil strandremsa som i dagligt tal kallas Gazaremsan med staden Gaza som juvelen i kronan.

Landet Palestina är rättmätiga ägare till Gaza. Striden om Gazaremsan, är från Israels sida en kamp med målsättning att Gaza inte skall blomma upp på nytt. Det skulle inte ta många år för Gaza att återuppta sin viktiga plats i historien som ett handelscenter i Medelhavets östra hörn. Det är här kriget om Gaza får sin näring. Israel bara söker en rimlig anledningen att återuppta sin ockupering av Gazaremsan. Man kan kalla denna kamp för ett religionskrig, men när allt kommer omkring så är det mycket mera basala drivkrafter som ligger i botten.

I Israels händer skulle Gaza mycket snabbt kunna bli landets nya huvudstad, med den mycket viktiga hamnen i centrum. Enligt devisen skall inte vi få Gaza, så skall minsann ingen annan heller få staden. Därför fortsätter Israel att bomba och blockera Gazaremsan.

Ett annat land som har mycket att vinna på att bomberna regnar över Gaza är Egypten. Ett återuppståndet Gaza kan bli en mycket allvarlig konkurrent till Kairos ställning som det östra medelhavets superhamn. Det finns goda orsaker för Israel att fundera över vilka som verkligen är vänner och vilka som verkligen är fiender. Har Israel så värst mycket att vinna på att följa Egypten i spåren?

I dessa moderna tider vi lever i, borde det gå att hitta en lösning där både Israel och Palestina kan samsas om Gaza. Varför inte försöka att tillsammans återupprätta Gaza till sin forna glans. Dela på kostnaderna för att se Gaza, likt fågel Fenix resa sig ur askan. Båda länderna skulle vinna enormt mycket på detta. Framför allt Palestina som kanske inte riktigt har samma resurser som Israel. Gaza skulle kunna bli den motor som får hjulen att börja rulla i både Israel och Palestina. Lägga pengarna på att bygga en gemensam handelsstad av Världsklass i stället för att lägga resurser på kanoner och krut…

2 svar

 1. Håller med!

  Jag är övertygad om att majoriteten av de båda folken både kan och vill leva i fred, sida vida sida. Men som Herman Göring otippat och klokt nog sade, ”det är inte folket som vill ha krig, det är ledarna”

  • Hej Peter
   – Speciellt när alla dessutom enligt bibeln har samma stamfader…
   – När kriget ovanpå allt handlar om allt annat än vad förhandlingarna vill göra gällande…
   – Klart att det inte går att mäkla fred i en konflikt där inte en enda förhandling behandlar vad konflikten egentligen handlar om…

   Hälsningar
   Roger Södervall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: