Konfliktens verkliga ansikte


Den öppna konfliktens skeende är slutfasen av det mänskliga förståndets oförmåga. 1914 var det kanske lättare att förstå varför människor kastade sig ut framför kanoner och gevärskulor. Dagens krigsföring är ofta både tyst och motivlös för den stora allmänheten. Flygplan försvinner, flygplan skjuts ner och städer bombas där oskyldiga dödas och skadas.

Media förmår inte balansera sin rapportering, så att bilden av döda, nedskjutna och skadade når en bredare insikt om varför dessa människor förlorade sina liv alt blev svårt skadade. Det pratas om drönare och missiler. Men det är inte så att lidande och död blir mindre allvarligt för att en drönare står för våldet.

Antal konflikter i Världen är alltid i stort sett samma till antalet. Jorden är en skådeplats för konflikter människor emellan. Konflikten är den lägsta formen av social gemenskap människor kan uppbringa. Konflikten är mer än en handling som bryter ner, skövlar, dödar och förstör. Konflikten är också en kraft som för mänskligheten framåt. Det är kanske svårt för en Amerikan att förstå varför landet blev utsatt för terrorattentatet mot World trade center. Men för en Al Qaida anhängare var det kanske en av de största segrar som organisationen genomfört. Men många upplever kanske att kriget med Al-Qaida inte ens existerar. Trots alla dessa konflikter lever de allra flesta här på Jorden som att allt är som vanligt. Men bor man i Syrien eller på Gazaremsan i Israel ser det normala ut som det vi i norra Europa skulle kalla fullskaligt krig. Faktiskt är det så att även i Syrien och på Gazaremsan finns en vardag. En vardag där sopor måste bäras ut, barn som föds och kaffe som skall kokas etc.

Konflikten är det medel som vi människor tar till när vi inte kan åstadkomma förändring på något annat sätt eller när situationen för ett folk eller en människa är på väg att bli ohållbar.  

En ledare som vinner framgång i strid är en ledare som ofta skapar positiva förutsättningar åt det folk han/hon är satt att leda. Men kanske är det så att krigets/konfliktens verkliga uppgift är att skapa förändring som sätter tillvaron i ett nytt ljus. Ett exempel på detta är Tyskland. Tyskland förlorade faktiskt båda första och andra Världskrigen. Men trots detta är landet ett enda långt framgångskoncept på i stort sett alla områden (T.o.m. Världsmästare i fotboll). Krigets/konfliktens utfall är långt i från lika viktigt som den förändring som skapades i och med att kriget/konflikten utkämpades. Båda dessa krig var ett förfärligt slöseri med människoliv. Men det världens lärde sig var att bygga moderna samhällen med en modern infrastruktur. Dessutom skapades strukturer för att förhindra framtida krig. Europa byggde i början på 1900 talet en gammal bondekultur med adel, präster, borgare och kungar på toppen i en salig ineffektiv blandning. Behovet av förändring var skriande. Frågan är hur Europa sett ut utan de två Världskrigen.

Precis som människor alltid gjort när de stått inför förändring, valde även mänskligheten inför det nya århundrandet (1900 talet) att ta till krig som förändringsmetod. På ett nästan skrämmande likt sätt börjar det även idag att mullra i kanterna runt om i Världen. 1900 talet var industrialismens tidevarv. 2000 talet har en helt annan inriktning. Kanske var det så att de som levade under 1900 talets första sekel inte på något sätt kunde föreställa sig vad seklet hade i sitt sköte. Först efter två Världskrig kunde industrialismen blomma ut för fullt under 1900 talet.

Vilka stora konflikter måste vi som lever under 2000 talets början behöva genomlida för att få se 2000 talet blomma ut för fullt? Vad eller vilket är de stora saker som kommer att få 2000 talet att blomma i sin fulla prakt?

Här följer några förslag:

1, botemedel mot cancer

2, ett system som kan hantera samhällsekonomi.

3, en energikälla som kan ersätta kärnkraften.

4, en metod som enkelt kan rena vatten.

5, en metod att omvandla öken till odlingslandskap.

 

 

Ett svar

  1. Som jag ser det behöver världen komma till rätta med punkt 2. Klarar vi det fixar vi de andra punkterna också.

    Förövrigt vill jag korrigera din text lite, du skriver: ”Jorden är en skådeplats för konflikter människor emellan”.

    Som Herman Göring något otippat men klokt nog sade: ”Det är inte folket som vill ha krig, det är ledarna”. Vad vi ser runt om på jordklotet är konflikter skapade av ledare med olika psykopatiska drag. Det må vara religiösa, politiska eller rena diktatorer. Men det är alltid ledarna som vill dra ut i krig, för sin egen vinnings skull. Det kan man ju fundera över i samband med att världen måste försöka skapa en hållbar, social och rättvis ekonomisk samhällsmodell.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: