Livets lycka


Om Livets lycka vore måttstocken skulle livet vara en kort historia. Relationer människor emellan är sällan långvarigt lyckliga. Ett av det Svenska språkets mest missförstådda ordalydelser är antagligen ”Lyckliga äktenskap”.  Ett livslångt lyckligt äktenskap, är inte ett äktenskap där de båda inblandade gå omkring i vardagen och känner konstant lycka. Sannolikt har detta äktenskap i snitt inte fler lyckliga stunder än det äktenskap som resulterade i skilsmässa redan efter ett år som äkta par.

Vad ett lyckligt äktenskap symboliserar är förmågan att ta sig igenom alla de andra känslorna förutom lycka. Det kan faktiskt var så att i ett livslång lyckligt äktenskap, där är lyckan kanske den största bristvaran. Att bli lycklig i ett äktenskap handlar mycket lite om att känna sig lycklig. Lyckan i ett äktenskap består ofta av att kunna bistå med livets yttersta nödtorft och stöd i stunder där prövningens iskalla vindar blåser. En klapp på kinden när livet i stort sviker. En kopp kaffe efter en hård dags arbete. Ett visdomens ord när allt känns hopplöst.

Livet handlar ofta om relationer. Det kanske t.o.m. är så att livet är en relation.  Allt vad vi människor gör är något som på det ena eller andra sättet påverkar en annan människas liv. Samhället vill att en relation skall vara något stakare än andra relationer och det är det band som samhället kallar äktenskapet. I stort sett alla i samhället mår bra av att det finns fördjupade parrelationer mellan människor. Tydligen är det så att alla utom de som försöker sig på att leva i en dito parrelation. Men frågar man en ensamstående människa, önskar den sig ofta inget annat än en lycklig parrelation.

Snacka om paradox. Finns där ens en visdom som förmår att ta sig an en paradox av denna dimension? För att sen ytterligare bygga upp dilemmat finns där faktiskt en fördjupande omständighet och det är att parrelationer människor emellan allt som oftast innefattar en tredje part: Barn. (Som de flesta vet stannar det inte där. Parrelationen infattar även svärföräldrar, hästar, hundar, marsvin, papegojor, grannar, bästa vänner etc.)

Sannolikheten för att ens få uppleva några sekunders lycka per månad är i stort sett obefintlig när man försöker hitta lyckan i en parrelation.

Vad är det då man menar när man säger sig ha ett lyckligt äktenskap?

Handlar det om att man en gång i månaden går på bio tillsammans? Eller besöker restaurang varje söndag? Eller har ett fett gemensamt bankkonto?

Nej, visdomen står att finna när man kommer till livets dalar. Känslor som sorg, frustration och besvikelse. Sjukdomar. Barn som har problem. Personliga problem. Misslyckanden i alla dess former. Här har det lyckliga äktenskapet sin roll att spela. Det är under dessa omständigheter som ett äktenskap har chansen att bli lyckligt. Det är inte så att det saknas möjligheter. Det är bara så att vi människor är så förfärligt dåliga på att hantera våra livsutmaningar så att de sorteras in under kategorin lycka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: