Samhället där alla har samma förutsättningar


Välfärden är hotad. Samhället är raserat. Vi måste försvara det lilla fina som finns kvar av den Svenska välfärden. De rödgröna och Sverigedemokraterna gör gemensam sak inför valet den 14 september 2014.

Retoriken är enkel, för att inte säga basal, den bygger på människors rädslor inför förändring. Den har ändvänds av politiska partier så länge det funnits sådana. Att söka stöd hos människors rädslor har många fördelar. Delvis är det ofta lätt att söka stöd för det som påvisas, samtidigt som det ofta är svårt för motståndare att hitta verkningsfull motretorik när väl rädsloretoriken fått fäste.

Hitta en vårdskandal och det är möjligt att bygga upp en retorik som säger att det är kris i vården. Hitta en invandrare som är kriminell och det finns underlag att bygga en retorik som väcker rädslor för människor som invandrat till Sverige. På område efter område går det att kampanja med att väcka rädslor hos människor. Som alla rädsloretoriker hoppas de rödgröna och Sverigedemokraterna såklart att väljarna skall få upp ögonen för sin politiska sak.

Men där finns faktiskt flera sidor av rädsloretoriken som påverkar ett val. En skrämd människa handlar inte rationellt. När de rödgröna och Sverigedemokraterna ändvänder sin retorik om att välfärden är på väg att upplösas, då är det samtidigt en allvarlig kritik till alla 100 000 tals människor som dagligen jobbar för att upprätthålla välfärdens alla moment. För att inte säga alla de som dagligen på något sätt är i behov av hjälp från välfärdens omtänksamma händer.

De rödgröna och Sverigedemokraterna må känna sig nöjda med att de lyckats väcka människors rädslor till liv. Men effekten kan vara att många äldre, sjuka och utsatta känner sig extra oroliga. För att inte nämna omvärldsbilden av Sverige. Sett ur ett omvärldsperspektiv där Sverige framställs som en framgångssaga med t ex mycket starka statliga finanser. Visst är det en paradox att ett land som aldrig tidigare satsat mer pengar på välfärd, har politiska partier som går till val med rädsloretorik om att välfärden är på väg att gå under i plågor.

Frågan är vilket som skulle vara nästa steg i att bygga ett samhälle som är mer rättvist än det Svenska dito. Alla har möjlighet att utbilda sig till precis vad som så önskas. Ett Svenskt barn kan mycket väl ligga i topp när det kommer till utvecklingspotential, utifrån ett bredare perspektiv, när jämförbara nationer sätts i relation till Sverige. Sverige är kanske det land i Världen där det är bäst att bli sjuk och åldras i. I stort sett alla som så önskar, har tillgång till internet. 92 % av befolkningen har ett jobb som väl täcker försörjningsbehovets omkostnader med råge. Övriga 8% kan med enkelhet få sysselsättning via väl finansierade arbetsmarknadsåtgärder.

Vilka är då förändringarna som de rödgröna och Sverigedemokraterna vill att vi Svenskar skall bli rädda för? Förändringar som fri, valfrihet och mångfald borde kanske inte naturligt väcka rädslor. De rödgröna är rädda för ett samhälle där människor vill sköta sig själva och växa sig starka. Hela vänsterretoriken bygger på att förminska människan och förringa dennes strävanden och vinster. Grunden för retoriken bygger på att en stark människa skulle vara asocial. Allt enligt devisen, gör man alla människor lite svagare så blir nog människan lite mera social. Att en stark människa skulle vara elak och snål. Det är såklart en gammal vänstermyt man vill hålla vid liv. Säg den som inte vill vara kompis med en som är rik person som kan dela med sig av sin kunskap och tillgångar. Sanningen är den att det är svårt att vara asocial och samtidigt bli rik. Det behövs socialförmåga för att kunna knyta tillräckligt med kontakter för att kunna intjäna sin förmögenhet. Man måste också känna sig fri och förstå sig på valfrihet för att kunna bygga sig själv ett starkt liv. Frihet är det som ingen vänstermänniska vill erkänna. Frihet är något negativt. Frihet är något man måste varna människor för. Att själv kunna välja är dåligt för då ökar riskan att någon väljer fel. Sanningen är den att det är bara riktigt farligt att välja fel i samhällen där valfriheten är begränsad. Ett felval i ett samhälle där valfriheten är stor, innebär bara att göra ett nytt val o.s.v.

Vari ligger då risken med mångfald. Hur kan ett fritt öppet samhälle bli hotat av nya kulturer och människor från andra länder? Visserligen blir även här frihet ett ledord. Men sannolikt är frihet ett ord som Svensken generellt inte riktigt förstår sig på. En människa som känner sig fri hamnar sällan eller aldrig i situationer där den upplever sig vara hotad. Klarar man inte av att frigöra sig i tanken, är det svårt att låta själen agera fritt. Antagligen är det så allt tar sin början, när det kommer till oro inför det som upplevs vara nytt. Sverige har alltid varit ett land som varit beroende av invandring för att kunna existera. Alltifrån kungar och drottningar till smeder och bönder har alltid invandrat till Sverige. Det har alltid varit så och det är såklart ingen skillnad idag. Sannolikt har alltid den bofasta befolkningen oroat sig under tider där nya folk från olika nationalitet slagit ner sin bopålar i Sverige. Samma sak är det idag. Med den lilla skillnaden att det är vi i Sverige som för ovanlighetens skull kan erbjuda de invandrade människor något. Tidigare var det så att de invandrade hade något med i sitt bagage, sånt som vi var helt i behov av för vår överlevnad så som kunskap och färdigheter. Idag kan vi i Sverige erbjuda människor som flyr för sina liv fred och frihet. Så har de minsann långt i från alltid varit. Sett ur ett historiskt perspektiv är Sverige ett av de länder som oftast varit indraget i diverse olika konflikter. Historien har som bekant en förmåga att upprepa sig. Om några årtionden kan det var Svenskarna som flyr för sina liv…

Till sist något att tänka på: Är det rimligt att känna rädsla inför mångfald, frihet och valfrihet?

 

2 svar

 1. Noterar att du trendkänsligt följer med strömmen och lägger ut en hel text på vad din motståndarsida, enligt dig, tänker uträtta om de vinner valet.

  Du har antagligen läst ditt eget inlägg(?) och det ironiska är att jag nog aldrig läst ett så ängsligt och räddhågat inlägg. Vem är det som egentligen är rädd för förändring? 😉

  Till sist, så pass begåvad vill jag ändå påstå att du är och du vet mycket väl att de rödgröna och Sverigedemokraterna inte gör gemensam politisk sak. Skärp dig, du faller pladask och gör kullerbyttor i din egen retorik som stinker av lögner.

  • Hej Peter
   Ett par läsglasögon kanske är att rekommendera. Jag nämner inget om vad som eventuellt kommer ett inträffa vid en eventuell valseger. Jag väljer att plocka upp den rädsloretorik, där de rödgröna och Sverigedemokraterna väljer att göra gemensam sak. Det gemensamma är alltså att dessa båda politiska krafter appellerar till väljarna rädslor när de bygger upp sin valstrategier. De eventuella kullerbyttorna då hänvisar till, har du nog själv utfört…

   Hälsningar
   Roger Södervall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: