En hednings aforismer


Det fanns en tid då det var allmänt vedertaget att det fanns fina och ofina människor. Det fanns också underliggande toner om att de ofina människorna inte kunde känna och uppleva samma saker i livet som den fina människorna. Detta kopplades även samman med vad som kunde definieras som en ärlig människa och en oärlig dito.

Religionen är den kraft som ofta används som alibi för dessa tankar. Här nämns ofta om att vara ren, trogen och ärlig som vägen till evig lycka och kärlek. Alltså med andra ord är de som inte under hela sitt liv varit rena, trogna och ärliga borde då vara en form av andrasorteringens människotyper.

Alla religioner har behöv av att premiera sina anhängare. Även att lyckas med att få anhängarna att premiera religionens företrädare.

Att känna tillhörighet är en mycket kraftfull mänsklig drivkraft. Känslan av att vara en i gruppen är en mycket viktig och framträdanden känsla som i stort sett alla människor gå runt och bär på. Känslan av att befinna sig utanför är en känsla som är betyngd med skam och olust.

Kanske är det så att utanförskapet i sig har en roll att spela i det mänskliga samhällspusslet. Mycket kan hända i ett liv. Kanske är det så att platsen i samhället hittar en människa när den samme är redo. Att förlora sin plats är en tragedi. Men inget sker utan en orsak.

Politik sägs vara att vilja. Men politik är förtroende. Många tror kanske att politiker är makthavare satta att styra över andra. Men sanningen är den motsatta i en demokrati. En politiker vilar på väljarnas förtroende. En folkvald politiker är det mandat som söktes hos väljarna.

Att inte lämna sin röst i ett demokratiskt val, är en röst som tillfaller samhällets mörkaste krafter. Vi ser det allt tydligare idag. Med många osäkra väljare, växer politikens ytterligheter i relation till de större etablerade partierna.

Hela poängen med demokrati är inflytande. Ytterligare en effekt är att kunna hantera detta inflytande precis så som man önskar. Väljer man att lägga sin röst på Kalle Anka så må det vara upp till var och en. Kanske är det så att man inte riktigt förstår sin roll. Att man förminskar sitt inflytande till minsta tänkbara nivå. Kanske är det så att man känner sig utanför.

Livet är en hård skola. Det vet alla som levt ett sådant. Men säg den som lever ett hårt liv, slutar leva det samma och samtidigt så öppnar sig alla livets möjligheter. Så är det såklart inte. Livet är det unika som alla levande har att förvalta. För att bli filosofisk så är det detta som är meningen med livet.  Alla kan påverka. Alla påverkar. Minsta lilla möte människor emellan har en påverkan. Man behöver inte framträda i media för att påverka. Politik är inte att vilja. Politik är att påverka.

För att nu till sist sy i hop detta inlägg. Det behövs nog en sammanfattning.

Religionen har lärt oss att vi nog lever bäst som trogna, ärliga och hederliga människor. Av den enkla orsaken, att som sådana är det lättare att hitta en grupp att tillhöra. Som en sådan människa kan man välja att åtnjuta förtroende eller så att ge sitt förtroenden till någon annan människa att förvalta. Den människa som är satta att förvalta detta förtroende (En politiker) kan påverka samhället i en viss önskad riktning.

Välfärdssamhällets stora utmaningen är att många inte känner tillhörighet. Många känner sig utanför. Många hittar inte sin grupp att tillhöra. Kanske är det så att denna utmaningen har andliga aspekter. Men sannolikt vilar denna utmaningen i väljarnas händer. Det handlar om att kunna lära sin granne om vad inflytande innebär. Det finns inga bortkastade röster. Det finns bara röster som påverkar.. Alla kan påverka.. Alla kan tillhöra..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: