Skogar som brinner


Inför det oväntade är det många som står handfallna. Eld och vatten är i de allra flesta fall människans bästa vän. Men så händer det tillfällen då dessa två element överraskar med att antingen vara för mycket eller för lite.

Måttlighet är alltid att föredra. Men ofta är måttlighet bara en önskan, hellre än en realitet. En skogsbrand eller på något annat sätt okontrollerade vatten alt eldar, ur en strikt fysisk upplevelse är huvudsakligen skrämmande och obehagligt. Men ur en mera filosofisk horisont finns mycket att inhämta i samband med dessa upplevelser.

Elden och vattnet är sannolikt livets källor. På något ännu så länge okänt sätt har dessa två krafter samverkat och på detta sätt har liv på Jorden uppstått.  Den som lever i öken längtar efter vatten. Den som inte har torr ved och saknar tändstickor längtar efter eld. Det är inte på något sätt konstigt eller anmärkningsvärt. Bara väl kända faktum.  För att inte säga banala uttalanden.

Men lyfter man blicken och låter detta faktum verkligen ramla ner i själen. Låt detta få en global filosofisk mening. Ge vatten till den som saknar vatten. Ge eld till den som saknar eld. Detta skulle kanske förändra hela Världsordningen.

Att en skog brinner i Sverige hör snarare till det vänliga än tvärt om. Ett land med mycket skog kommer följaktligen också att har många skogsbränder. Men branden i sig är en källa till liv. Kanske råder det delad meningar om man samtalar med den som äger skogen. Här biter säkert inte de filosofiska argumenten. Men likväl går det att hitta många filosofiska ingångar i en brinnande skog. En skog är inte där för att skapa värden åt människan. Skogen är där för att den har sin roll att spela. Ibland som prunkade grön och frodig. Ibland som ett brinnande inferno. Skogen är där för att tjäna livets alla syften. Oavsett hur den för dagen ser ut, så är det livet i stort som är vinnaren. Ibland vinner människan, ibland är den människan som är förloraren. Men livet är alltid vinnaren. Som alltid är det eld och vatten som styr allt levande, så även människan…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: