Vad religiösa terrorister kan lära Världen


Bilden där den religiösa terroristen tar till vapen är lockande för den som är intresserad av paradoxer. Kärleksbudskapet är antagligen alla religioners grundsten. Men sällan får den otrogne smaka på denna kärlek, som detta budskap vill förmedla. Direkt är vi så inne i paradoxens kärna.

Alla religioner har att hantera allt som kan uppstå när människor möts och när människor skall till att samleva. Oavsett hur dessa möten ser ut, oavsett hur samlivet gestaltar sig, vill religionen har ett ord med i bilden. Allt detta sker i en graderad skala.

Världen kan definieras på olika sätt. Men så som vi i Väst väljer att se på det som är gott och på det som är ont, hamnar perspektivet gott kontra ont på hur vi kan utöva det som populärt kallas det fri öppna demokratiska samhället. Religion för Väst är i många fall ett trevligt inslag i vardagen som ibland kan vara roligt, ibland bara sorgligt. Som när barn skall döpas, när vigslar skall förrättas och så vid begravningar.

Sen har vi religion så som den rättrogne ser på saken. Denna person ser ett hot mot mänskligheten i det som vi kallar det fria öppna demokratiska samhället. Precis på samma sätt som vi i väst ser på den religiösa terroristen.

Problemet är inte religion. Problemet är Världsordningen så som vi idag känner den. Religiösa terrorister har, säkert ofrivilligt, fått ikläda sig rollen av att vara Världssamveten. Alla terrorattentat är avskyvärda handlingar som sätter oskyldiga människors liv på spel. Men hur oskyldiga är vi som befolkar det som kallas det välbärgade väst? Vi lever i överflöd, vi låter barn i utvecklingsländer sy våra kläder, vi vänder religionen ryggen etc.

Alla vapen som sänder i väg dödliga projektiler är fel. Ingen dödlig projektil kan förmedla kärlek. Men hur reder man ut förhållandet om den människa som fått smaka på den dödliga projektilen, själv både tillverkat och sålt vapnet som avfyrade projektilen? Om barnen till den som avfyrade projektilen tillverkat kläderna till den människa som fick smaka på den dödliga projektilen? Hur passar detta in i kärleksbudskapet?

Tillbaka på ruta ett. Alla religioner bygger på det som utspela sig när människor skall till att samleva. Paradoxen som detta resonemang skall försöka att göda är som följer. Den religiösa terroristens dödliga kulor är så nära kärlek man idag kan komma i relationen mellan öst och väst när det kommer till livsåskådning.

En kommunikation som sker med kulor och krut är alltid ett problem. Att kommunicera med kulor, krut och våld är inte speciellt konstruktivt. Men det är ändå en kommunikation. Före 11 september 2001 fanns inte denna kommunikation. Då var i stort sett alla länder i öst en enda stor tryckkokare. Folket kuvades under diktatorer, mullor och summariska kungadömen. Sanning var den att vi här i väst inte förstod vad som utspelade sig under ytan. Idag ser vi en form av 3:e Världskriget utspela sig i öst. Det handlar om en process där människor skall göra upp med gamla tider. Samma process som vi i väst genomgick under de första och andra Världskrigen.

Säkert är det så att de allra flesta att invånarna i öst drömmer om att kunna leva i fria öppna demokratiska samhällen. Men sin historian är något man måste göra upp med. Det kostade oss i Väst 2 Världskrig och miljontals döda för att komma fram till det välstånd vi idag upplever. Det vi ser utspela sig i t ex Libyen, Egypten, Syrien, Irak och Afghanistan är faktiskt en droppe i havet i en jämförelse.

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: