Ta ett riktigt jobb istället


Jonas Sjöstedt, vänsterpartiets partiledare är kanske en vänlig själ. Men dennes syn på hur nya jobb skapas, kan bara beskrivas som naivt i överkant. Han vill lägga ned ROT och RUT, ta bort den sänkta restaurangmomsen, förbjuda privata initiativ i välfärden etc. Han vill ersatta detta med riktiga jobb. Vilka riktiga jobb är det som Jonas Sjöstedt avser att ersätta med? Vad är ett riktigt jobb enligt Jonas Sjöstedt?

Att Jonas Sjöstedt väljer bort verkligheten är som bekant ingen nyhet. Men det är inte ofta Jonas Sjöstedt pratar klartext om sin verklighetsflykt. Eller kan det vara så att roten till det onda är den ideologi som Jonas Sjöstedt hämtar sina politiska åsikter ifrån. Det är inte mer är en vecka sedan, Jonas Sjöstedts partikompis Ali Esbati talade nedsättande om människor som utför tjänster åt andra människor. Att det på något sätt skulle vara skamligt att vara tjänstefolk. Säg det till TCOs (Tjänstemännens centralorganisation) alla medlemmar. På något sätt, enligt Ali Esbatis ideologi skulle det vara skamligt att putsa fönster åt sin granne. Eller hjälpa sin grannes barn med läxorna. Man får väl anta att även Ali Esbati tycker att det är bättre att skaffa ett riktigt jobb än att putsa sin grannes fönster.

Det är en häpnadsväckande människosyn som dessa vänsteranhängare uppvisar. Det är också en fullkomligt verklighetsfrånvänd syn på hur nya jobb ser dagens ljus. Det nya jobbet är inte vad man utför. Det nya jobbet är mänskligt initiativ.

Inte ett enda nytt jobb hade sett dagens ljus om det inte var för att en människa tagit ett initiativ. Oavsett om det handlar om att putsa grannens fönster eller om det handlar om att flyga till månen, så måste det alltid till ett eller flera mänskliga initiativ.

Kan man försörja sig genom att putsa fönster, då ligger Världen för ens fötter. Mycket av det som idag är stora företag, har börjat med en människa som tog ett mänskligt initiativ. En av Sveriges största Företagsledare genom alla tider heter Ingvar Kamprad. Som ung erbjöd han sig att plantera om sina grannars krukväxter mot betalning.

RUT kan mycket väl vara reformen som föder fram en Ingrid Kamprad. Om 100 år kommer vi alla att prata om denna kvinnas goda affärssinne som tilläts utvecklas tack vara RUT. Eller så blir det en Mohammad Kamprad som kliver upp överst på ”affärsstegen” i framtiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: