S som skolparti??


Det är möjligt att fly ifrån i stort sett vad som så faller en i smaken. Men det historiska avtryck man gjort via sina handlingar, utifrån sina beslut, är omöjligt att fly ifrån. Alla fysiska och mentala handlingar är oåterkalleliga. Vill man bläddra i högen av floskler så finns t ex lagt kort ligger, för att beskriva det som här avses.

Vem minns inte den Svenska skola som Socialdemokraterna satte på benen förra gången olyckan var framme. Man skar ner på lärarutbildningen. Nästa hälften av alla lärare var obehöriga. Mellan 15-20% av grundskolans elever klarade inte godkänd nivå i Svenska, Engelska och Matematik. Stora övergripande besparingar verkställdes, som fick till följd att skolverksamhetens status sjönk på ett genomgripande plan.

Den skola som Socialdemokraterna då lät se dagens ljus, var absolut inte kunskapsbaserad. Det skulle i princip bara vara ett betyg i grundskolan. Det var då efter nionde klass. Alla andra bedömningar av elevers förmåga var utformade som grova omdömen.

Varför blev det då så? Varför ville socialdemokraterna inte satsa på 1990 talets skola?

Det fanns i stort sett två övergripande orsaker. För det första handlar det om ideologi. Alla skall vara lika. Det får inte finnas skillnader. Människor skall inte tillåtas att utvecklas.

Sen till den andra orsaken. Ekonomi.  Kör man finanserna i sank finns såklart inga pengar till vård, skola och omsorg. Höjer man skatterna till en nivå där företag börjar fly landet. Tvingas människor att jobba svart för att överleva. Då förvinner drivkrafterna att vilja utvecklas. Då sjunker landets konkurrenskraft. Fler och fler hamnar utanför samhället.

Där finns faktiskt en tredje orsak. Det handlar om människovärde. Det handlar om att våga tro på sin förmåga. En politik som säger att du är unik.

Med en skola som säger att det kvittar hur mycket du anstränger dig. Du är ändå bara en kugge i systemet. Samhället är inte ens intresserad av att se hur det går för dig. Du får sköra dig så gott det går. Vi gör om din skolgång till en skraplott. Vi skapar den efter nian, så för vi se hur det gick för dig under dina nio år i grundskolan. När samme person sen kommer ut i arbetslivet märker den att det går ett få samma lön som sjukskriven kontra att uppbära ett heltidsjobb, kan det mycket väl bli sista spiken i kistan för denne person som aktiv samhällsbyggare.

Skolan är den spegel som berättar hur mycket vi verkligen bryr oss om våra ungdomar. Socialdemokraterna är ett parti som verkligen med all önskvärd tydlighet, har en mycket avtrubbad syn på människans förmåga och den dynamiska kraft som lyfter en människa att utföra stordåd. Alla kan utföra stordåd, oavsett från vilken nivå man befinner sig på…

15 svar

 1. Och åt vilket håll har den svenska skolan de senaste 8 åren utvecklats? Till det bättre eller sämre?

  • Hej Peter
   Det vet vi inte. Vi får väl vänta med att utvärdera alliansens förändringar tills dessa att de fått verka åtminstone några år. Vad gäller den socialdemokraternas flumskola vet vi redan hur det står till..

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • När kan du tänka dig att det blir Björklunds ansvar? En mandatperiod till? Två, tre fyra?

   • Hej Peter
    Det är alliansens och Björklunds ansvar när vi ser första årgången gå ut, som gått åtminstone hela högstadiet med Björklunds skola. Det bör inträffa 2015. Efter det tar jag gärna en debatt med dig om den Svenska skolan.

    Hälsningar
    Roger Södervall

 2. Så 8 år av den 9:åriga grundskolans dåliga resultat är alltså inte nog enligt dig. Nu lär vi ju få se resultaten ändå 2015, oavsett färg på nästa regim.

  Och har inte minst 2 st årgångar som gått ut högstadiet redan gått ut högstadiet? Hur tänker du nu?

  • Hej Peter
   Ta det där sista en gång till.

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Under de 8 år som Björklund haft ansvaret för skolan har tiotusentals elever gått ur högstadiet. Med sämre skolresultat än vad tidigare elever gjort.

    Sittande regim har haft 8 år på sig men ändå är det oppositionens fel. Det är inte seriöst att skylla på andra hela tiden. Dags att ta ansvar kanske?

    Björklund kommer gå till historien som den som fuckade upp den svenska skolan fullkomligt. Punkt.

    http://www.dn.se/debatt/larare-och-elever-far-betala-for-bjorklunds-skolreformer/

   • Hej Peter
    Björklunds kunskapsskola trädde i kraft först 2012. Innan dess får man väl säga att sossarnas flumskola i stora drag varit gängse. Med den lilla skillnaden att Alliansen haft medel att kunna finansiera eländet.

    Hälsningar
    Roger Södervall

 3. ”Med den lilla skillnaden att Alliansen haft medel att kunna finansiera eländet.”

  Nu ska vi se, statens budgetsaldo för 2013 hamnade på minus 168 miljarder kronor. För 2014 ser underskottet ut att bli 29 miljarder kronor. Med lånade pengar går det att fixa det mesta. Precis som vanligt blir det nästa regim som får ta hand om moderaternas skattefestande.

  • Hej Peter
   Man skall så i väta och skörda i solsken. Inte tvärt om. Tänk om Mona Sahlin tagit makten 2010. Bara hennes syn på hur man skall förhålla sig till företagsstöd hade kostat några 100 miljarder.

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Ja alltså, nu tog ju som bekant Mona Sahlin inte makten 2006 utan det var Reinfeldt! Förhåll dig till verkligheten istället för att leva i fablernas värld.

   • Hej Peter
    Där lär jag få fint sällskap. Alla dina polare är redan på plats. Mona, Håkan, Stefan, Jonas, Gustav och co…

    Hälsningar
    Roger Södervall

 4. Som jag skrev i i en annan kommentar. Rödgrön röra eller blåbrun sörja. Jag avstår från bägge.

  Jag har inga polare i den svenska politiken. Sorry att jag gör dig besviken…

  • Hej Peter
   Du är alltså avsändaren utan avsändare?

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Eftersom du är fullkomligt fastlåst i den dogmatiska höger/vänsterpolitiken spelar det ingen roll vilken avsändare jag har, du har inte förmågan att lyssna och ta in annat än när det pratas höger eller vänster, eller ja, det du uppfattar som höger eller vänster.

    Jag kan inte rå för att du inte begriper Roger. Jag försöker verkligen nå fram men det är du själv som sätter stopp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: