RUT – Nu tittar hen ut


Det verkar som att RUT har fått en oväntad ideologisk laddning. ”Pigbidrag” och annat har vänsterpartierna nedvärderande kallat reformen. Här tror man lätt att det handlar om klassisk vänsterpolitik som bygger på deras teorier om olika samhällsklasser.

Men så är tydligen inte fallet. Antagligen handlar det om frihet. Vänsterpartierna vill inte att människor skall ha frihet att hjälpa varandra. Pengar och levebröd skall förtjänas via försvarsarbete så som vi traditionellt känner att det fungerar. Eller omskrivet, är det ett tydligt klassamhälle man vill slå vakt om.

Om människor helt plötslig börjar hjälpa varandra genom att utföra ömsesidiga tjänster. Då faller hela idén om samhällsklasser. Om människor börjar tjäna pengar genom att putsa varandra fönster etc. Om människor hjälper varandras barn med läxorna etc. Då minskar behovet av staten.

Då inträffar varje vänsterpolitikers värsta mardröm. Människor börjar klara sig själva. Helt utan klåfingriga profitsugna vänsterpolitikers inblandning.

Då har vi en mycket elegant paradox att hantera. Vänsterpartierna säger sig vilja bekämpa klassamhället. Men vad återstår av vänsterideologierna om klassamhället i realiteten inte finns?

Ett samhälle där det skall vara valfritt, hur man väljer att förtjäna sitt levebröd, ser det liberala hjärtat som en självklarhet. Människans starkaste drivkrafter står att finna när levebrödet skall förtjänas.

Kanske är det så att RUT är ett mycket effektivt redskap i kampen mot vänsterkrafterna. Att verkligen belysa vad det innebär att ha friheten att faktiskt kunna hjälpa sin granne med trädfällning(Här passar ROT extra väl. Vad blir det om en tandläkare använder ROT? Rotfyllning?), fönsterputsning etc.

 

9 svar

 1. Helt obegripligt att RUT bara handlar om att jag ska få statsbidrag för att få min tvätt tvättad eller lägenheten städad. Varför ska jag inte få den mänskliga rättigheten att få statsbidrag att klippa håret? Byta däck på bilen? Fylla i deklarationen? Spela in musik i studio? Listan kan göras hur lång som helst över statsbidrag jag är värd. Vad tänker ni moderater göra åt detta???

  Hade det inte varit bättre att istället för att von oben, eller för all del, en ”vanlig arbetare” får sin tvätt vikt och fönstren putsade istället hade låtit dessa ”tjejer och killar” som utför dessa arbeten hade fått städa skolor, sjukhus, vårdhem etc på RUT? Eller är det inte tillräckligt fiiiint att städa offentliga inrättningar?

  Apropå din sista rad: ”Att verkligen belysa vad det innebär att ha friheten att faktiskt kunna hjälpa sin granne med trädfällning”

  Well, den friheten har alltid funnits.

  • Hej Peter
   Det fina/självklara med valfrihet är att kunna välja själv. Något som många Svenskar har svårt att acceptera. Där ibland du..

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • En fråga: Tycker du brandkåren skall privatiseras?

   • Hej Peter
    Ur ett ideologiskt perspektiv ser jag inga hinder. Men praktiskt kan jag kanske inte riktigt se varför i dagsläget. Jag räknar inte riktigt in brandkåren (Jag förstår att det är räddningstjänsten du menar) i välfärden. Brandkåren/Räddningstjänsten befinner sig på samma nivå som försvaret. Dvs en basfunktion i samhället. Vård, skola och omsorg är en del av välfärden. Bevisligen finns orsaker att privatisera dessa verksamheter. Här finns mycket att vända och vrida på för att bästa tänkbara tjänster skall komma befolkningen till del.

    Hälsningar
    Roger Södervall

 2. Men det måste väl vara jättepraktiskt att låta privatisera räddningstjänsten! Bränderna blir billigare att släcka. Bränderna släcks fortare och konkurrensen som uppstår bland de som släcker bränder för lägst penning gör ju att det inte kommer uppstå några bränder alls. Win-win :p

  Vi ser ju lite olika på samhällsmodellen du och jag men personligen ser jag vård, skola och omsorg som basfunktioner i samhället. Om dessa inte fungerar spelar det ingen roll om vi har ett fungerade försvar eller räddningstjänst som du klassar som basfunktioner. Vad ska vi försvara om samhället i övrigt inte fungerar?

  • Hej Peter
   Med alla dessa heta tips, blir det kanske rådligast att påkalla räddningstjänsten.

   Hälsningar
   Roger Södervall

 3. Noterar att du blev helt svarslös, i vanlig ordning. Jag fick ett väntat svar från det lilla trollet i skogen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: