Världen med Ryssland som skurkstat


Det går nu inte längre att bortse från Rysslands skurkstat status. Med viss tvekan förbisågs Rysslands inbladning i Syrien. Men det som utspelar sig i Ukraina är chockerande. Att vara stor är behäftat med ansvar. Använder den store sin kraft att våldföra sig i syfte att vinna makt, överskrids en osynlig gräns. En gräns som väl passerats, löper risk att försätt utövaren i oåterkalleligt tillstånd. Ryssland har länge balanserat på denna gräns. Det var nog så att väldigt få förstod vad som utspelade sig under den tid(1979) då Ryssland krigade i Afghanistan. På den tiden krigade Ryssland under alibi att försvara Kommunismens utbredning. Kanske var det så att Världen då var snäll mot Ryssland för att under denna tid, var det så att säga, rätt att vara kommunist.

För att använda en empirisk utgångpunkt, är Ryssland ett land med mycket aggression i bagaget. På något sätt verkar det som om Ryssland ständigt vill dölja sitt behov av att visa aggression. Kriget i Ukraina är inget undantag. Hela Rysslands charad i Ukraina är en illa dold aggression. Här finns ett tydligt mönster som är väl värt att analysera. Kan det vara så att Ryssland är inblandat i flera smutsiga konflikter utöver Syrien och Ukraina?

Det är inte utan att man börjar fundera i dessa banor när man ser den beväpning som Islamiska staten (ISIS) uppvisar. Det är märkliga sammanträffanden i tid. Ryssland invaderar Ukraina samtidigt som ISIS får ny kraft och beväpning.

En skurkstat skapas när den utifrån en stark ledare börjar rättfärdiga våld och aggression. Våld och aggression är kraftfulla medel, både internt och externt. Putin uppfyller alla kriterier. Putin ikläder sig dessutom rollen av att vara oskyldigt offer inför omständigheterna. Putin anser sig inte ens inneha en biroll, i skådespelet där han i verkligheten har en huvudroll.

Putin vill kunna bjudas till Världens alla bullkalas. Men i själva verket är han en falskspelarar på hög nivå. Kanske inte så hög nivå. Det är nog inte så många som är förda bakom ljuset… Eller…

8 svar

 1. Menar du att Ryssland beväpnat ISIS för att störta sin kompis Assad? Känns ju lagom korkat om du frågar mig. Tror nog inte du har koll på vad som händer…

  Den minnesgode kommer ihåg att USA beväpnade de heliga krigarna mujahedin i Afghanistan för att ge Sovjet smisk i de otillgängliga bergen. När mujahedin sparkat Sovjet ut ur Afghanistan och senare blev till Al Qaida vände sig de heliga krigarna sig mot USA och med skäggot Usama Bin Laden som chefsideolog i ren ondska fick USA som ett brev på posten 9/11.

  Nu är USA åter på ruta ett. ISIS, numer IS är samma typer som av USA beväpnades till tänderna och tränades av amerikanska rådgivare att störta Assad men då Assad gav ett större motstånd än vad USA och rebellerna, tidigare ISIS och numera IS tänkte sig sökte man sig till andra marker lite lättare att erövra. Ett Irak i sönderfall blev en lättare uppgift för ett av USA beväpnat och tränat banditgäng. USA:s nästa 9/11 är förmodligen redan skissat på och kanske rentav skickat och så drar vi hela terrorvarvet en runda till.

  Nu tränas och rustas den kurdiska motståndsrörelsen upp till tänderna av USA för att ge sina forna kompisar IS smisk och när den dagen är kommen är det dags för kurderna att lösa den kurdiska frågan med Turkiet…

  • Hej Peter
   ISIS (IS – Islamiska staten) är mycket väl utrustat. Dessutom med nyvunnen kraft. Det är i första hand själva provaktionen som verkar vara det övergripande målet. Ungefär samma mönster som de Ryska styrkorna i Ukraina uppvisar. Man vill väcka den fri Världen. Det sker på samma tidpunkt. Lite för många sammanträffanden för att vara en slump..

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Men du hävdar ju att ISIS är beväpnat av Ryssland. Assad är allierad med Ryssland så då kan Putin rimligen inte beväpna ISIS som ju vill störta Assad. Du får gärna förklara din logiska kullerbytta.

   • Hej Peter
    Som du förstår är jag inte tillfreds med din analys. Den är en förenkling. Assad och Putin är affärsvänner. Assad köper vapen, Putin levererar. Punkt. Sen är det den sidan som vi här i Väst inte förstår. Kungar, presidenter och diktatorer är faktiskt befolkningens beskyddare i Syrien, Iran, Irak, Afghanistan etc. Det är svårt för oss i Väst att förstå det folkliga stöd som Saddam Hussein, Gaddafi, Mubarak, etc uppbar. Men i ljuset av ISIS framfart är det kanske lite lättare att begripa. Kungar och Presidenter har kraft att stå emot de muslimska krafterna. Därför är de naturliga fiender till de muslimska extremisterna. Min idé är att både Putin och ISIS vill provocera den fria Världen att börja agera… Sett till den senaste utvecklingen i Ukraina är jag kanske inte helt fel ute…

    Hälsningar
    Roger Södervall

 2. Du får nog hålla isär dina analyser om du ska ge dig ut på de här vattnen…

  Putin levererar vapen till Assad och INTE till ISIS som du antyder. ISIS hade aldrig blivit något hot om inte USA beväpnat dem till tänderna för att störta Assad. Sen fick ISIS oväntat motstånd, tack vare Rysslands stöd till Assad. Och där är vi nu.

  Om Putin och Rysslands agerande tycker jag inte men de har intressen i Ukraina, som de av naturliga skäl vill bevaka. Sen när har exempelvis USA inte bevakat sina intressen, särskilt där det finns öken och olja? Men då är världen tyst och dansar efter krigstrummorna. Lite märkligt och jävligt ensidig syn på sakernas tillstånd kan jag tycka.

  Det Ryssland och Putin håller på med är skit, rakt av. Precis som det USA håller på med på sina 700 militärbaser de har för att bevaka sina ”intressen” runt om i världen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: