Nya frågor i valspurten


Jobb, skola och feminism har varit dominerande frågor i valspurtens inledning. Kanske är det nu tid att faktiskt prata det Svenska samhället i stort. Att jobblinjen minskat utanförskapet med 38% på åtta år. Att Sverige i tider av ekonomiskkris sätter rekord i välfärdssatsningar. Att alla i Sverige fått mer i plånboken. Att 300 000 nya jobb skapats. Att skattesänkningarna stärkt Sveriges konkurrenskraft. Att Sverige har en mycket stärk sysselsättningsgrad. Att Sverige är ett land som många vill fly till. Att många reformer skänkt kvinnor nya karriärmöjligheter.

Utanförskapet är en fråga som borde komma högre upp på agendan. Det har gjorts bedömningar om vad utanförskapet kostar samhället årligen. Vi vet idag att ca 13% av varje årskull hamnar i utanförskap. Kostnaden för samhället, utöver mänskligt lidande, per person ligger mellan 10-15 miljoner. I runda tal 200 miljarder per årskull. Det handlar om kostnader för rättsväsendet, polisen, sociala instanser och vård. Samtidigt som samhället inte får några intäkter.

I skarpa ordalag hörs vänsterröster om orättvisor och samhällsklyftor. Men dessa ord är bara att betrakta som kosmetika så länga vi tillåter 13% av Sveriges ungdomar gå rakt ut i utanförskap varje år.

Vid en jämförelse av siffrorna från utanförskap kontra Sveriges statsskuld, uppenbarar sig intressanta sammanträffanden. Utslaget över tid kostar varje utanförsatt samhället ca 8 miljoner kronor årligen. Den borgerliga jobblinjen har minskat utanförskapet med ca 250 000 människor. Vilket blir 200 miljarder (8 000 0000*250 000=200 000 000 000). Samma summa som Sverige amorterat statsskulden med de senaste 8 åren.

Den borgerliga jobblinjen har alltså amorterat den Svenska statskulden med 200 miljarder på 8 år, samtidigt som 250 000 människor lämnat sitt utanförskap. Detta borde vara sprängstoff i alla politiska debatter, oavsett var i Världen de utspelar sig..

 

4 svar

 1. Ja när man läser det här inlägget borde landsfader Reinfeldt med sin allians få 100 procent av rösterna. I verkligheten ser det alltså ut som om de förlorar valet.

  Kan det inte vara så Roger att väljarna ser något som du och dina kompisar uppenbarligen missat helt?

  • Hej Peter
   Jag tror verkligen att utanförskapet är en sådan fråga. Jag tror att här finns en varböld som ingen orkar ta till sig. Sossarna vill inte för att det var deras politik som skapade utanförskapet. Övriga gömmer sig bakom PK. Det är i stort sett bara vi Moderater som tar utanförskapet på allvar. Detta trots att vi idag vet att framtidens fortsatta välfärdsbygge, är beroende av att samhället drivs av politik/politiker som framgångsrikt bryter upp utanförskap.

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Håller delvis med dig. Sossarna har sin idé om att ta hand om ”varbölden”. Alliansregimen sin ide´. När vi kokar ner det visar det sig att de sjuka inte bli friskare genom att benen slås undan på dem och så vidare.

   • Hej
    Sanningen är väl den att alla måste se möjligheten och samtidigt tycka att det är mödan värt. I dessa sammanhang är alla typer av gråzoner att betrakta som möjliga inkörsportar till utanförskap. Det är i stort sett ingen skillnad på andelen sjuka idag kontra för 10 år sedan. Bara det att vi idag är ärligare i beskrivningen och har tydligare kriterier som minimerar risken att människor hamnar i gråzoner. Är man sjuk, skall det inte gå att misstolka. Är man frisk skall det på samma sätt ställas utom alla tänkbara tvivel. Här har alliansen gjort ett stort och viktigt jobb.

    Hälsningar
    Roger Södervall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: