Därför backar socialdemokraterna


Det är lätt att lägga skulden på partiledarna. Göran Persson, Mona Sahlin, Håkan Juholt och nu Stefan Löfvén. Det håller inte att lägga skulden på 4 partiledare i rad. Paradoxalt nog kan det vara så att partiledarnas tillkortakommande har dolt det oundvikliga. Nämligen att sossarnas ideologi kommer i skottgluggen.

Skall det göras ett försök att sammanfatta ideologins verkan, så är det som att beväpna en armé med lösa skott. Det mullrar och bullrar, med det kommer ingen verkans eld ur vapnen.

Ord som jämlikhet, rättvisa och solidaritet finner ingen motståndare. Men när det kommer till att förverkliga dessa ord blir det tyst och inaktivt, för att inte säga kontraproduktivt.

Kanske är det så att det är kommunismens revolutionära samhällssyns, som är boven i dramat. En ideologi likt rasism och nazism, där paradoxerna slår som spön i backen. Med våld, krig, tortyr och tvång skall det skapas ett samhälle som vilar på jämlikhet, rättvisa och solidaritet. Ett samhälle som sen skall styras av en maktelit. Kan mycket väl vara ett underlag till att bli paradoxernas paradox.

Det sägs att politik är att vilja. Men politik huvudsakligen är att leverera. Mycket få av de väljare som lägger sin röst i valurnan den 14 september, vet vilken ideologi som ligger till grund för ett politiskt partis frågor som drivs den dagliga debatten.

Moderaterna och alliansen säger, jobb till alla, valfrihet, lägre skatter, mer i plånboken, bättre skola, fler bostäder, bättre välfärd, minskat utanförskap och ökad frihet. Speglar man dessa uttalanden utifrån alliansens bärande ideologier, blir det små eller mycket små avvikelser. Men viktigast av allt sker det en leverans av praktisk politik. Alla ser att samhället via de bärande ideologierna (Liberalismen och konservatismen) förändra samhället i huvudsak till det bättre. Här finns också en mängd olika redskap. Dessa ideologier vill belöna aktivitet framför passivitet. Genom valfrihet skapas större tillgänglighet i välfärden. Välfärden växer när fler jobbar och är sysselsatta. Statsfinanserna växer i takt med att utanförskapet minskar. Goda statsfinanser möjliggör breda effektiva satsningar på miljön. etc.

Det är lätt att förstå orden rättvisa, jämlikhet och solidaritet. Men hur gör man för att de skall bli verklighet. Men kanske det viktigaste. Hur ser det ut när dessa ord når praktisk handling. På vilket sätt skapas fler jobb? Hur blir skolan bättre? Hur får alla mer i plånboken? Hur minskas utanförskapet? Hur skall välfärden växa i framtiden? Hur utvecklas valfriheten? Hur utvecklas friheten? Hur blir miljön bättre? Hur byggs det fler bostäder?

På något sätt verkar det som om det finns ett enda rödgrönt svar på alla dessa frågor. Högre skatter.

Det borde inte undgått någon vad som händer vid breda skattehöjningar. En medicin med obehagliga biverkningar. Att lägga skulden för dessa biverkningar på partiledare som Göran Persson, Mona Sahlin, Håkan Juholt och Stefan Löfvén känns inte korrekt. Det finns helt enkelt ingen bärande ideologi. Socialism och kommunism har inte svaren. Där finns inget att bygga ett fungerande samhälle utifrån.

Idag är det mera verdetaget, vad som händer när det blir dyrare och svårare att jobba. Huvudparten av de medel som landar i statskassan kommer ifrån skatt på jobb. Kanske är det så att här finns den gordiska knuten till ett växande välfärdssamhälle, där ord som rättvisa, jämlikhet och solidaritet vinner växande kraft.

Liberalismen har som grundläggande idé att individen skall beredas möjlighet att växa i alla situationer. Samhället som belönar aktivitet framför passivitet, är första steget mot att i jobbsituationen kunna växa som individ. Om man som individ känner att det är ett lönsamt steg att vara aktiv. Varje individ i ett samhälle som tar detta steg, är en grundbult i framtidens välfärdsbygge.

Många säger kanske att Moderaterna inte är ett arbetarparti. Sanningen är den att moderaterna inte bara är ett arbetarparti, moderaterna är också ett välfärdsparti och ett framtidsparti..

 

10 svar

 1. Ja det här med siffror är lite intressant.

  I valet 2010 fick Moderaterna 30% av rösterna. Idag har de enligt opinionsundersökningarna 21%. Ett tapp på hela 9 procentenheter.

  Socialdemokraterna fick i valet 2010 30,9% av rösterna. Idag har de enligt samma väljarundersökningar 29,6%. Ett tapp på 1,3 procent.

  Är det inte så att det är Moderaterna är det parti som förlorat flest väljare sedan valet 2010? Vad är din förklaring till det då du hela tiden hävdar att allt alliansen och framförallt moderaterna gör är så bra?

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/valaret2014/article19500414.ab

  • Hej Peter
   Jag utgår i från att du läst hela mitt inlägg. Inte bara valda delar. Om du mot förmodan skulle bemöda dig med omaket att läsa alla rader i inlägget, framgår det ganska tydligt vad jag tycker moderaterna och alliansen gör bra..

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Ok, nu har jag gjort mig omaket att läsa ditt inlägg en gång tiil…

    Kan du förklara hur det kan komma sig att Moderaterna med sin makalöst fantastiska politik har tappat hela 9 procentenheter, från 30 till 21 procent från valet 2010?

   • Hej Peter
    Så vitt jag vet är valet den 14 sept. Vi får väl ser hur det går för moderaterna då. Men alla stora partier som regerat 2 sammanhängande perioder tar stryk.

    Hälsningar
    Roger Södervall

 2. I inlägget kan du tydligen svara på varför Socialdemokraterna backar 1,3 procent men inte varför Moderaterna backar med 9 procent.

  Du kan inte svara på kritiska frågor gällande ditt eget parti. Punkt.

  • Hej Peter
   Dina s.k. kritiska frågor håller låg klass. Valet 1994 samlade socialdemokraterna 45% av rösterna. Historiskt är moderaterna ett parti som samlar mellan 20-25% av rösterna. Sedan valet 1994 har socialdemokraterna konstant vandrat kräftgång. Mycket talar för att historien upprepar sig. Men ingen kan vara 100% säker innan alla röster räknats.

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Så när du skriver en förklaringsmodell på varför Socialdemokraterna backar 1,3 procent en vecka innan valet så är det en analys värd att beakta men du kan inte, vill inte, törs inte, klarar inte, orkar inte skriva något liknande om ditt eget parti och där faller du handlöst och platt mot marken.

    När du skriver att Moderaterna historiskt legat på 20-25 är det inte riktigt sant. Faktum är att Moderaterna under en 40-års period mellan 1936-1979 låg under 20 procentstrecket och hade mellan 11-16 procent av rösterna.

    Nu vet vi sen gammalt att historiebeskrivning inte är Moderaternas starka sida…

   • Hej Peter
    Om du känner för det skadar det inte att faktiskt läsa mina inlägg. Jag skriver att moderaterna i med och motgång alltid varit trogna sin ideologi (Liberalismen och konservatismen). Däremot ställer jag mig frågande till socialdemokraternas förhållning till ideologi. Jag drar slutsatsen att socialdemokraternas kräftgång beror på att de är ideologilösa. De gånger de senaste 10 åren de gjort försök att faktiskt vara ärlig mot den ideologi (Socialismen), som en gång var orsaken till att partiet en startades, har det visast sig att de rasar i opinion. Min poäng är att socialdemokraterna kommit undan lindrigt beroende på att det varit möjligt att lägga skulden rasen på klantiga partiledare. Jag tror nämligen inte det är så det förhåller sig. Jag tror att socialdemokraterna i själva verket idag är ett korthus, byggt på gamla meriter. I dag hänger partiet i luften, utan grundläggande ideologi. Det behövs bara en liten skakning av något slag och partiet rasar snabbt ner till 20% nivån. Det är på denna nivå partiet har sina kärnväljare.

    Hälsningar
    Roger Södervall

 3. I den analysen håller jag med dig fullständigt. Socialdemokraterna av idag är ett själlöst och idéfattigt parti utan några som helst visioner.

  Moderaterna kommer hamna på den nivå du säger, runt 20 procent och återgå till sina ”kärnväljare” som bara har skattesänkningar som lösning på alla problem…

  • Hej Peter
   Skattesänkningarna är bara en förklaring till alliansens framgångar. En annan metod är att göra det lönsamt att jobba. En annan är att bryta utanförskap. En annan är att skapa 300 000 nya jobb. En annan är att satsa rekord mycket på välfärd. En annan är att satsa rekord mycket på skolan. En annan är att skapa valfrihet. etc.

   Hälsningar
   Roger Södervall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: