Samhällets gråzoner måste hamna i focus


Det finns mycket att lära i kölvattnet av Sverigedemokraternas framsteg i valet 2014. Ofta och i suddiga termer brukar utanförskapet hamna i skymundan. Men enligt den definition som idag kallas utanförskap, befinner sig idag 800 000 människor utanför samhället. Vi vet också att kostnaden för detta utanförskap i kronor och ören ligger mellan 100 – 200 miljarder årligen. Räknat i mänskligt lidande för man kanske lägga till ytterligare en nolla.

Mycket talar för att utanförskapet är bredare än vad som tidigare är antaget. Att endast lägga ribban för samhällsdeltagande vid egenförsörjning är en otillfredsställande tanke. Att befinna sig utanförskapets närhet kan också handla om att växla mellan samhällsdeltagande och utanförskap.

Efter åtta år med alliansen har vi även lärt oss att utanförskap är något som aktivt går att bryta. Med en målmedveten politik kan utanförsatta hjälpas i riktning att bli samhällsdeltagare. Problemet är här att det finns en gräns. Antingen är man utanförsatt eller samhällsdelatagare. Men sanningen är mycket mera komplicerad än så.

Alliansens jobbpolitik har rört om i grytan. Fått den att börja koka. 300 000 människor har lämnat sitt utanförskap under åtta år. Tider där människor strömmade ut ur samhället, har förbytts mot tider där människor strömmar in i samhället.

Kanske är vägen framåt att ta bort begreppet utanförskap. Alla Sveriges medborgare är samhällsdeltagare. Alla är med och bygger Sverige, oavsett från vilken position detta sker.

Hela skalan från att uppbära aktivitetsstöd, vara långtidssjukskriven till att egen försörjning måste kunna hanteras av samhället. Alla är samhällsbyggare, med skillnaden att det sker från olika utgångspunkter. Drivkraften att ta nästa steg i livet måste alltid vara starkare än vilja att stanna kvar. Oavsett hur litet steget framåt är, är det ett stort steg framåt för Sverige.

Det är lätt att förstå att man som utanförsatt riktar missnöje mot samhället. Men missnöjesyttringar är alltid bättre än att inte vilja ta nästa steg i livet. Missnöje skulle lika gärna kunna beskrivas som uppvaknande. Det absolut värsta som skulle kunna hända ett samhälle, vore om människor var nöjda med att befinna sig i utanförskap. Klart att man skall vara missnöjd med att befinna sig i utanförskap.

Sverigedemokraternas framgångar skulle lika gärna kunna tolkas ur det positiva perspektivet. Budskapet som många tolkar som missnöje, skulle lika gärna kunna vara en ett uppvaknande från tidigare utanförsatta, och människor som tidigare upplevt sig vara utanförsatta. Sverigedemokraterna fungerar som en ventil, där energin kan pysa ut ur en tryckkokare. Vägen till där utanförsatta kan få sin röst hörd. Vägen till där utanförsatta kan känna delaktighet.

Problemet är att det sker på bekostnad av att rasism och nazism vinner acceptans. Men sannolikt blir även dagens Sverigedemokrater klokare. Visdom växer långsamt. Men den som inte tillåts växa ur sin okunskap uppnår aldrig visdom. Så var vi återigen framme vid Liberalismens stora styrka. Alla skall få samhällets stöd att få växa fritt… Även rasister och nazister…

 

 

 

2 svar

 1. Ja du…jag undrar när du ska bli klokare? Du har inte förstått varför väljarna flyr alliansen, framförallt moderaterna. Du har inte ens svarat på mina tidigare frågor vad du anser om att Reinfeldt, Borg, Bildt och senast Norman som nu hoppar av det nymoderata projektet. Hur var det nu med den där om ”tid för ansvar”? 🙂

  Jag lovar dig att om alla partier, ja utom SD då, även fram till nästa val kommer skrika rasist och nazist till SD och Åkesson kommer SD klättra upp till 20-25 procent. Tyvärr.

  Arbetslösheten är idag högre än när alliansen fick makten 2006. Om du börjar med att erkänna det faktumet kanske du kan vända blad och gå vidare…

  • Hej Peter
   Har du verkligen läst inlägget.? Det handlar om min syn på var SD hittar sina väljare. Hur man med hjälpa av liberalismen skall bemöta spridningen av de bruna ideologierna. Hur tiden och tålamod skall låta människor växa ur dessa irrläror.

   Hälsningar
   Roger Södervall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: