Samvarons olidliga utmaning


Otaliga krig i religionens namn har alltid utspelat sig. Människans svårighet att utöva samvaro utan att spilla blod, är en ständigt pågående teater uppsättning. Böckernas bok, Bibeln skrevs med detta tema. Behovet av att spegla det mänskliga livet, där en överställd odödlig Gud tittar ner på dödliga satar är tydligen ett grundläggande mänskligt behov.

Lyckan i livet är att känna lycka. Lycka är att lyckas. Att leva i samvaro är ett sätt att bli lycklig och att upplevas som lyckad. Men Bibeln säger att lyckan finns hos den som ser Gud.

Det rationella i hjärnan har svårt att acceptera förekomsten av en Gud. I dagens moderna och upplysta Värld är Gud i behov att anta en annan form. Gud kan mycket väl alltid ha varit en metafor för den mänskliga själen. Idag kan det kanske vara så man skall förhållas sig till fenomenet överställd upphöjd Gud. Väljer man att använda Gud som sin inre röst, kanske t.o.m. som sitt samvete, finns där alltid en roll för Gud att spela i alla människors liv.

Modern vetenskap har kommit så långt idag, att det är vedertaget att människan har en inre och en yttre Värld att förhålla sig till. Den yttre Världens handlingar är resultatet av den inre Världens tankegångar och känslor. Den inre mänskliga Välden vill allt som oftast väl. Men den yttre har allt som oftast problem, stora som små.

Men kanske är det så att den inre Världens längtan efter kärlek och lycka är så stark att det är här roten till många utmaningar tar sin början. Säg den människa som inte vill bli lycklig? Den inre Världen törstar ständigt efter lycka och kärlek. Men den yttre Världen har avsevärda problem med att uppfylla dessa behov. Lite tillspetsat skulle man kunna säga att den yttre världens slarv är den inre Världens olycka.

Alla människor är i stort sett fria att utföra sina livsval. Allt utifrån olika utgångspunkter. Men den som föds med tillgångar och rikedom behöver inte många felaktiga livsbeslut för att dessa tillgångar skall vara bortblåsta. Precis på samma sätt som en människa utan rikedomar och tillgångar kan utföra goda livsval och snabbt förvärva dessa tillgångar och rikedomar.

Många säger kanske att intelligens är avgörande. En del andra säger kanske att strategi och tajming är viktigt. Vissa andra hävdar att utseende och en snygg kropp är viktigt för att nå framgång och lycka. Sanningen är att allt kanske är sant. Men det finns en grundläggande faktor. Lycka, framgång och välstånd är inget man upplever. Det är något man hela tiden måste kämpa med. Det är en ständig kamp. Det handlar om att förlikas med sina inre goda krafter. Vissa kallar dessa krafter för Gud. Vissa andra klan komma i kontakt med sina inre förmågor, utan att använda sig av en Gud. Lycka upplevs aldrig i en mänsklig relation där man tar lyckan som en självdrivande kraft. Lycka skapas hela tiden.

Ord som ödmjukhet, självbild, verklighetsuppfattning, förlåtelse, tolerans, respekt och integritet är ytterst viktiga för den som vill vandra på Lyckans väg. Det har aldrig hänt att lycka och framgång uppstått ur tomma intet. Med risk för att låta som en floskel maskin sägs detta. Men det förtjänar i så fall att upprepas.

Vad är då ett lyckligt liv? Lycka är viktigt. Judarna har sin Mazel Tov.

Kanske är det så att lycklig är den som vågar följa sin inre röst. Den röst som vissa kallas Gud. Inte allt för sällan framsägs den inre rösten av nära kompisar och familjemedlemmar. Därmed inte sagt att man alltid skall lyssna på vad kompisar och vänner säger. Men det kan fungera som ett sätt att komma åt sin egen inre vilja.

Det är alltid svårt att veta vad man vill. Men viljan finns där. Alla har en inre väg att följa. Det är bara en fråga om hur man gör för att följa denna väg. Det är även en fråga om hur lång tid det tar att hitta den väg man väljer att följa. Det är även en fråga om mod. Det krävs mod att våga följa sin inre väg.

Lycka, kärlek och framgång. Tre livskomponenter som väldigt få av oss människor upplever under en och samma gång. Paradoxalt kan sägas att kampen efter lycka, kärlek och framgång gör att de få stunder av verklig lycka, kärlek och framgång går oss förbi som om de aldrig inträffat.

Kanske är det så att vägen till lycka är att faktiskt tillåta sig att vara lycklig. Att förlika sig med livet så som det utspelat och utspelar sig. Skänka oförrätter förlåtelse. Ta in verkligheten så som den är, oavsett hur illa den kan verka så kan alltid allting bli bättre. Det handlar alltid om att våga ta första steg åt den riktning man så önskar, för att livet skall gestalta sig så som man önskar.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: