En allt för snäv historiaskrivning speglar samtiden


Global uppvärmning, utarmade naturresurser, översvämningar, folkvandringar, epidemier och katastrofer. 2000 års historia är oftast det som beskriver mänsklighetens dåtid. Men de senaste 2000 åren är en droppe i mänsklighetens hav.

Ingen vet när den första människan uppfann elden eller ens hjulet. Men låt säga tidsgapet mellan elden och internet är ca 100 000 år. Man får nog anta att hjulet är en betydligt senare uppfinning. Rent ut sagt en nymodighet ur det bredare historia perspektivet.

Det går att prata om uppfinningar som fört mänsklighetens framåt. Men alla handlingar har åtminstone minst 2 sidor. Oftast flera än så. Betänk en samtid där hjulet aldrig uppfanns. Säg att mänsklighetens i stället för 100 000 år sedan uppfann ett globalt nätverk att kommunicera med varandra. Utbyta tjänster. Sälja varor etc. Vilken uppmärksamhet skulle då den fått som sent om sidor uppfann hjulet?

För mänskligheten har det varit viktigt att vara först att upptäcka Amerika, bestiga Mount Everest etc. Men det blir möjligt bara för att vi som lever i samtiden tror att vi är skapelsens krona. Vad vet vi samtidsmänniskor om vilka bedrifter som utfördes av Stenåldersmänniskor. Vad är det som säger att det inte var en stenåldersmänniska som var först med att bestiga Mount Everest? Men kanske det som är viktigast av allt. Varför det anses vara viktigt att vara först med att bestiga Mount Everest.

Det finns alltid vinster med att förhärliga den samtid man lever i. Avigsidan med detta är att Global uppvärmning, utarmade naturresurser, översvämningar, folkvandringar, epidemier och katastrofer framstår som avvikelser från den storslagna mänsklighetens framfart. När det i själva verket handlar om vardagliga händelser i en helt vanlig normal samtid. Så som det alltid sett ut i mänsklighetens spår. Kanske är det t.o.m så att mänskligheten just nu är ovanligt priviligierad. Men det beror inte på uppfinningen av hjulet, det beror inte på internet eller ens elden. Det handlar om tillfälligheternas spel. Om 10 000 år kommer allt det som idag utspelar sig vara glömt. Kanske kommer någon mycket gammal varelse i håg, att hört från sina föräldrar, att det för mycket länge sedan fanns ett globalt nätverk där människor satt och stirrade i burkar av plast. Inte för att man kommer i håg vad de sa till varandra. Inte heller varför. Men det var så man gjorde.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: