Moralisk kompass i tiden


Alla kan se en människas handlingar. Men tankarna bakom handlingarna är individens egendom. Alla känner till att det finns något som heter etik och moral. I begreppet finns mängder av trådar som kan leda till fördjupning. Dagens etik kopplas ofta till yrken och olika samhällsfunktioner som vård, skola och omsorg.

Idag nämns sällan etik när det kommer till mänskliga relationer. Det är många som förfasas över människor som beter sig oönskat. Dagsaktuellt är också hur vissa människor som anser sig tillhöra Sverige som land, har svårigheter med att acceptera människor med annat ursprungsland.

Alla handlingar föds ur tankar och känslor. Vad som är goda tankar, rätt tankar och har man beter sig är ingen självklarhet. Vuxenvärlden har alltid förfasats över ungdomens oförstånd och dåliga beteenden. Men vad har vuxenvärlden bidragit med i form av goda tankar, rätt tankar och folkvett.

Det är nog så att definitionen av en god tanke, rätt tanke och folkvett idag är en svårartad utmaning. Som man sår får man skörda, är nog den beskrivning som bäst beskriver en generationsväxling. Ett barn som aldrig får höra en god tanke, har följaktligen svårt att själv tänka en god tanke. Vilket såklart får effekt över barnets handlingar som en växande individ.

Det är lätt att lägga skulden på filmer, internet och kompistryck när något oönskat uppstår i en ung människas liv. Men denna koppling är kraftigt överskattad. Arvet från en förälders moraliska kompass är outplånligt. Även en förälder som tillsynes lever sitt liv utan både etik och moral har en moralisk kompass att nedärva. Skillnaden på god och mindre god moral är inte förmågan att leva efter en hög moral. Moral är inget som kan predikas. Moral kan bara upplevas. För att göra det än mera komplicerat kan moral inte upplevas när som helst.

Att predika etik och moral för ett barn som blivit påkommet med att snatta godis, är som att hälla vatten på en gås. Vuxenvärldens moral förs vidare till barnet när den vuxnes moral är prövad av utmaningar, lockelser och svårigheter. Hur man som vuxen handlar i prövningens stund. Helt enkelt hur man tar sig an livets alla utmaningar. Hur man som vuxen agerar när man fått parkeringsböter. Ett barn lär sig förhålla sig till omvärldens genom att se sin förälder behandla sina nära och kära i prövningens stund.

Konsekvenserna från hem där rasism och främlingsfientlighet förhärligas, kan bli mycket allvarliga. Retoriken bygger på att det idag finns allvarliga problem i samhället, som direkt bygger på att människor från andra länder flyttar till Sverige. Det skapar en form av underliggande utanförskap. Barn kan uppfatta att samhället inte accepterar dem, beroende på att folk från andra länder flyttar till Sverige. Att samhället hellre vill ha människor som flyttar till Sverige i stället för dem som är födda i Sverige. Alternativt den retorik som används av landets rödgröna partier, där man säger att något har gått sönder. Att välfärden har ett pris. Att bara vissa har tillgång till välfärden.

Bilden som målas upp av de rödgröna partierna är inte bara felaktig. Den spär dessutom på bilden av ett samhälle som inte finns, där alla inte är önskvärde så som de för dagen befinner sig.

Den främlingsfientlighet som idag förmedlas via partier som Sverigedemokraterna, Svenskarnas parti etc. är en allvarlig utmaningen som bottnar i etik och moral.

I dessa tider är det viktigt att agera för demokrati och frihet. Det behövs nu mer än någonsin. Att vuxenvärlden visar att samhället är till för alla. Att alla är önskade, älskade och välkomna. Att man som vuxen förklarar hur frihet fungerar. Att det Svenska samhället är skapat för att stödja alla att få bästa tänkbara liv. Demokratin är till för alla. Alla har en roll att spela, alla är lika viktiga. Inga ansträngningar är för stora för att alla utifrån bästa tänkbara förutsättningar skall få tillgång till det bästa tänkbara livet.

Goda tankar föder goda handlingar. Goda handlingar föder goda tankar. Alla kan tänka goda tankar. Alla kan utföra goda handlingar.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: