Mikrovärldens alla aktörer


Ebola, HIV och fågelinfluensan etc. Är exempel på virus som ställer mänskligheten på prov. Gemensamt för dessa aktörer i mikrovärlden är att deras ursprung står att finna i länder med stor befolkning och en relativt låg levnadsstandard, för att inte säga fattigdom.

Miljöer som tillåter ett virus att obehindrat växa, hela tiden hamna i miljöer som ur virusets perspektiv är gynnsamma. Ebola och HIV kommer från Afrika. Fågelinfluensan kommer sannolikt från Asien.

Mänsklighetens ständiga och ibland ojämna kamp mot mikroberna är ständigt aktuell. Att som människan vara en social varelse i näringskedjans topp är ett tungt ansvar. Hade vi människor varit lite mer asociala, hade livet för ebolaviruset varit lite svårare. Med de spridningstakten som Ebola idag uppvisar, kommer den att mutera fler gånger de närmaste åren. Ett nytt vaccin idag kan vara verkningslöst om 2 år.

Känslan kring Ebola är att alla befinner sig i panik. Normalt vid ett epidemi lägger man stor vikt vid ursprungskällan. Finns det ens en utarbetad skiss där smittvägarna är kartlagda. Finns det ens en plan för hur smittade hjälparbetare skall vårdas? Som det är idag skickas smittade hjälparbetare hem till sina ursprungsländer.  Betänk risken med ett flygplan som innehåller smittade hjälparbetare, som störtar i en storstad någonstans i Europa. Effekterna kan bli långt värre än bomben över Hiroshima.

Fördelen med att kartlägga smittvägarna grundligt, är att det bli möjligt att utvärdera det smartaste sättet att utföra vård. Mycket är såklart redan känt. Men alla epidemier har sin grund i något som utförs av människor. Allt som utförs av människor kan påverkas. Om ett virus kan spridas i en takt att en epidemi uppstår. Då kan man även göra motsatsen. Dvs hindra ett virus från att spridas epidemiskt. De tre klassiga orden i dessa sammanhang är kartläggning, föda, kontakt (KFK). Noggrann kontroll över smittspridning. Kontroll att inte smittan sprids i föda(Vatten, livsmedel). Kunskap om hur man skall leva sitt sociala liv för att minska smittans spridning.

HIV lärde mänskligheten att använda kondom. Frågan är vilken visdom mänskligheten lärde av Ebola..

 

Ett svar

  1. Kanske samma sak? Tydligen kan ebolan finnas kvar i mannens spermia i upp till tre månader efter att man förfriskat från sjukdomen. Så använd kondom? 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: