Rödgröna poänger med ett växande utanförskap


De rödgröna vill göra människor beroende av staten. Man kan bara tolka den rödgröna politiken på detta sätt. Frågan man bör eller ska ställa sig är vad som kan vara poängen med detta agerande. Vem blir vinnare? Man får nog dela upp svaret i två täter. Ett svar i närtid och ett svar i det lite vidare tidsperspektivet.

Kortsiktigt kan det såklart se bra ut. Staten går in  och skapar Amsjobb, traineejobb etc. På pappret ser det då som att arbetslösheten minskar. Tillsynes är allt frid och fröjd. Men vad är det egentligen som händer?

Människor vänjer sig vid att staten alltid har pengar. Tillsynes i helt obegränsad tillgång. Politiskt uppstår den situation att en röst på ett rödgrönt parti, är en röst för att få jobba med Amsjobb. Här finns rödgröna poänger att inhämta.

Men vidgar man perspektivet. Fler som jobbar med Amsjobb eller inom det offentliga, tenderar att bli ännu fler. Helt plötsligt uppstår den situation att allt för många jobbar med Amsjobb och som statligt anställda. Vilket får till följd att färre jobbar med att skapa inkomster till att betala de offentligt anställdas löner. Den matematiskt bevandrade personen inser nu att pengarna i det offentliga börjar ta slut. Så som det hände under 1990 talet i Sverige. Jobbar man då med ett Amsjobb, saknar kontaktnät på den öppna arbetsmarknaden. Då hamnar man utanför samhället. Man blir en del av utanförskapet. Nu är man till 100% beroende av bidrag. Därför fortsätter man att lägga sin röst på ett rödgrönt parti.

Det är så socialdemokraterna lyckats klamra sig fast vid makten i Sverige. Men sen kommer en punkt där utanförskapet blir för tungt för samhället att bära. Här finns sannolikt en smärtgräns som går någonstans vid 25%. När 25% av en befolkning befinner sig i utanförskap, då är gränsen nådd.

Då måste det till en politik som skapar nya jobb, kan erbjuda utanförsatta en väg tillbaka som aktiva samhällsbyggare. Med denna kunskap innanför västen, är det nog så att arbetslösheten inte är det moderna samhällets största utmaning. Utmaningen finns i att bryta utanförskap.

Noll personer i utanförskap ger sannolikt en högre arbetslöshet. Men det skänker en ärlig bild att tillståndet i nationen. När ingen befinner sig i utanförskap har alla chansen. Alla kan då aktivt vara en del i skapandet av sina egna liv. Men då krävs en politik som skapa nya jobb på den öppna arbetsmarknaden. Med nya Amsjobb blir det färre nya jobb på den öppna arbetsmarknaden och på sikt ett växande utanförskap.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: