Boken om Håkan Juholt – Därför publiceras den nu.


Håkan Juholt är en övertygad socialist. Men idag är socialism en ideologi som inte lockar väljare i Sverige. Sveriges har ett parti som vilar på ideologin socialism. Det är socialdemokraterna. Men partiet har idag varken förmågan eller viljan att hävda sin ideologi.

Håkan Juholt må ha sina brister. Precis som alla andra människor. Men det var inte därför han avsattes som partiledare. Paradoxalt kan sägas att det var de personliga brister som Håkan Juholt uppvisar, som dolde avgångens verkliga orsak.

Håkan Juholt är ett öppet ideologiskt sår i det socialdemokratiska partiet. Håkan Juholt tilläts bli partiledare med ett tydligt vänstermandat i partiet. Han var ett vänsterexperiment. Man ville se om det gick att vinna opinion med en tydlig socialistisk vinkel. Resultatet blev antagligen en chock. Opinionsstödet sjönk med 10% nästan omedelbart. Efter bara 4 månader var faktiskt socialdemokraterna ett parti med stöd på runt 20% av de Svenska väljarna.

Partiet ställs helt plötsligt inför 2 val: 1, gå ut offentligt och dödförklara den bärande ideologin, socialismen. 2, offentligt offra sin partiledare, för dennes tillkortakommanden som människa.

Valet var antagligen inte svårt att utföra. Ideologin måste räddas till varje pris. Alla vet idag hur det gick. Men såret efter Juholt finns kvar. Så här några år efter Håkan Juholts avgång väljer man nu att lägga skulden på partiledningen och partiet i stort. Samtidigt som man lyckas med konsttrycket att uppgradera Håkan Juholt till martyr.

Smart tänkt. Men lite väl genomskinligt. Nu tror man sig kunna rädda sin ideologi, med en bok som pekar ut partiledningen som syndabocken i Juholt skandalen. Det framstår nu som att alla gjorde fel. Men sanningen är precis tvärt emot. Sanningen är att alla sossar gjorde så gott de kunde, med en ideologi som inte håller över tid. Socialismen som ideologi är död. Det är nog så att Håkan Juholt är en ganska bra politiker. Men han är hängiven åt en ideologi som ingen eller få vill veta av. Dessutom vet alla att den inte kan bygga starka, hållbara växande samhällen med fria människor som växer och frodas.

4 svar

 1. ”Men idag är socialism en ideologi som inte lockar väljare i Sverige.”

  Socialdemokraterna fick 31,01 procent av rösterna i valet.
  Moderaterna fick 23,33 procent.
  Den enkla matematiken säger att ”socialismen” lockade 7,68 procent fler väljare än den ism Moderaterna sägs stå för.

  Tydligen är statens finanser i så dåligt skick att ladorna är tomma…

  http://www.dn.se/nyheter/politik/andersson-det-ar-en-tom-lada-vi-kommer-till/

  • Hej Peter
   Nu skall socialismen tydligen fyll på dessa lador via Amsjobb, göra det dyrare att jobba, utslagning och högre skatt för pensionärer. Nu vet 31,01 av Sveriges väljare vad de röstat på…

   Hälsningar
   Roger Södervall

  • Hej Peter
   Man kan väl knappas säga att Stefan Löfvén är en renlärig socialist. Möjligtvis en markandssosse. Tror du verkligen att sossarna fått 30% väljarstöd om Stefan Löfvén kör ett brandtal om den sociala demokratin likt Håkan Juholt??

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Nope, Stefan Löfvén och S är de Nya SocialModeraterna. Det har jag sagt och skrivit här förut. Givetvis kommer de köra landet i skiten. Det hade Alliansen oundvikligen också gjort. Bevisligen har siffrorna inte sett så bra ut som gällande. Något jag också sagt och skrivit här förut…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: