Patrick Modiano – Dokument ur tiden


Vem som helst får inte Nobelpriset i litteratur. Ett stort författarskap har ett storslaget språk och ordbruk. Men det är den lilla, ibland mikroskopiska undertonen av geni som lyfter det vardagliga till det storslagna. Patrick Modiano är en författare med geni. Patrick räknas inte in bland författare med samhällskritik på sin repertoar.

Förmågan att spegla tiden, är i sig ett samhällsengagemang. Det finns fler författare som använder sig av tiden i sin gärning. Mo Yan är en sådan författare. Även han är en Nobelpristagare. Först när man läser Mo Yan reagerar man på ett storlaget författarskap i tiden. Andra gången förstår man Geniet. Då förstår man att det handlar om samhällskritik.

Patrick Modiano speglar ett Europa i förgången tid. Men det är människor och deras öden ur tiden som är redskapet. Mo Yans författarskap handlar om kritik mot kommunismen i Kina. Patrick Modiano speglar Europa ur människans perspektiv under påverkan av Nazism och bruna krafter.

Patrick Modianos geni är stort. Han behandlar enkelt och lättillgängligt livet i efterkrigstiden som utgångspunkt. Patrick Modianos Geni bemöter de bruna krafterna med ett mänskligt perspektiv ur tiden. Ett Europa i svåra tider behöver ett perspektiv där människan hamnar i focus. Det får inte bli som på 1930 talet, då svåra tider fick människor att förvirra sig i de bruna krafterna. Europa och för den delen Sverige behöver idag författarkonst med det mänskliga ur tiden av Genier som Mo Yan och Patrick Modiano.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: