Jobbet som ingen sund människa vill ha


Att vara finansminister i rödgrön regering. Kan tänkas vara det närmaste ett politiskt självmord man kan komma. Att redan efter en vecka på posten behöva kalla till presskonferens för att berätta att Sveriges ekonomi redan är herrelös. Magdalena Andersson må vara duktig. Men att vara finansminister i en rödgrön röra kan få den skickligaste att vekna. På något sätt är det ändå modigt.

Men att vara ansvarig för en ekonomi utan förslag på hur intäkterna kommer att skötas är en mardröm. Än så länge finns bara utgifter. Det är lätt att hamna i panik, för en person i Magdalena Andersson position. Än så länge går det bra. Än så länge upprätthålls jobbtillväxt och sysselsättning. Men när fler och fler lämnar arbetsmarknaden för att återfinnas inlåsta i Amsåtgärder blir det snabbt värre. Historien har lärt oss att med sossar vid rodret kan det snabbt gå utför. Det som idag ser bra ut kan om bara några månader vara orsak till ekonomisk kris för Sverige.

16 svar

 1. Så vem är det som är undergångsprofet nu då? 😀

  • Hej Peter
   Magdalena Andersson. Trots att hon budgeterar med en bättre tillväxttakt än alliansen, säger hon att det nu är illa beställt med Sverige. Jag utgår i från att du vet vad som händer när man sågar av den gren där man själv sitter…

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Jamen det är ju det jag har sagt hela tiden Roger, att vi håller på att såga av grenen vi sitter på! Bara det att Magdalena sågar lite fortare! 🙂
    I sak är det ju ingen förändring. Världens skulder, liksom de svenska blir bara mer och större. Innerst inne tror jag både Borg&Reinfeldt är ohyggligt glada över att själva inte sitta på grenen och vara ansvariga när den brister. Att Magdalena frivilligt vill sitta där är stort…eller så är det bara ett uttryck för galenskap, vad vet jag.

   • Hej Peter
    Vem är det nu som är domedagsprofet?

    Hälsningar
    Roger Södervall

 2. Bara en förnekelsepredikant kan påstå att skulderna inte är något problem.

  • Hej Peter
   Så sant. Det borde vara av högsta intresse att Magdalena Andersson berättade lite om hur inkomsterna i Sveriges ekonomi skall växa de kommande åren. Kanske t.o.m ett litet förslag på en amortering av statsskulden. Lite i klass med den amortering på ca 100 miljarder som Borg fixade. Det blir möjligt genom att bryta utanförskap, fixa nya jobb, skattesänkningar och ökad sysselsättning. Finns där något sådant förslag i den rödgröna regeringsförklaringen??

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Men vänta nu, var det inte tomt i ladorna, efter firma Borg&Reinfeldt?

   • Hej Peter
    Inget är så tomt att det inte går att fylla på. Frågan är om Magdalena Andersson och co har något svar på denna fråga??

    Hälsningar
    Roger Södervall

 3. Och som av en händelse, apropå skulderna, ska USA och England göra en gemensam ekonomisk övning i veckan. Man ska simluera där banker och regleringsinstitut kollapsar. Så, nu har vi börjat öva inför det som komma skall 🙂

  http://rt.com/business/195052-us-uk-simulation-bank-collapse/

  • Hej Peter
   Kan detta var exempel på domedagsprofeternas våta dröm? Överträffas bara om det skulle hända IRL.. Eller??

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Du har ingen egen reflektion kring denna övning? Varför den kommer just nu eller så?

   • Hej Peter
    Tittar man globalt finns säkert orsaker. Krig, Ebola och IS. Innan effekterna hamnar i banksektorn fullt ut kan det vara bra att vara förberedd. Men det vi ser i Europa är annars en återhämtning på bred front. Det har faktisk varit lågkonjunktur/depression i Europa ända sedan 2008. Vad jag vet har det aldrig tidigare inträffat en lågkonjunktur som varat 7 år. Vi är verkligen lyckligt lottade här i Sverige..

    Hälsningar
    Roger Södervall

 4. ”Men det vi ser i Europa är annars en återhämtning på bred front”.

  Ja nu står ju Europas starkaste ekonomi Tyskland still, rentav backar. Frankrike har i det närmaste panik och föreslår en europeisk ”New Deal” som går ut på att den socialistiske politikern vill få fart på ekonomin (läs: mer skulder) genom investeringar på 300 miljarder euro, nästan 2,8 biljoner kronor. Italien är åter i recession.

  Tre av Europas största ekonomier står och stampar och brottas med sina statsskulder som obönhörligen skenar iväg uppåt. Faktum är att hela Europa är i recession. Så ser verkligheten ut. En verklighet som du blundar inför.

  http://www.washingtonpost.com/blogs/wonkblog/wp/2014/08/20/worse-than-the-1930s-europes-recession-is-really-a-depression/

  • Hej Peter
   Så var det faktiskt även före 2008. Inget nytt alltså. Utmaningen står att finna vid att hitta en långsiktig lösning att finansiera välfärdssamhället. Bryta utanförskap, ökad frihet och valfrihet, göda drivkrafter som skapar nya jobb. Kanske en helt ny syn på vad som är välfärd. Det Reinfeldt och Borg gjort med Sverige kan mycket väl vara en förebild. Jobb före bidrag. En inkluderande ekonomi som bjuder alla en väg in i samhället. Borgismen. Det var här du hörde det först…

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Suck. Givetvis har du rätt i att det var så även före 2008. Grejen är ju den att skulderna hela tiden ökar, exponentiellt, vilket du inte riktigt tycks begripa. Vi lånar hela tiden till att betala av gamla skulder och på sikt kommer det inte att gå.

    Sverige och svenskarna är ett av världens mest skuldtyngda länder. Sedan Lehmankraschen har dessutom de svenska skulderna ökat explosionsartat. Och det under alliansregimen (skulderna hade ökat även under en socialistregim)

    Vad är det med skulder som du tycker så mycket om?

   • En skuld är en skuld av en eller flera orsaker. Välfärdslängtan i förhållande till antalet reformer som skapar jobb och bryter utanförskap är kanske 10 000 till 1. Jag skriver just nu på ett inlägg i ämnet. Hälsningar //Roger Södervall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: