National socialism – Eller det ingen inte trodde var möjligt


Idén till detta inlägg har grott ända sedan jag hörde Håkan Juholts installationstal som nytillträdd partiledare för socialdemokraterna i mars 2011. I samma mening som Håkan Juholt säger att det skall inte gå att sätta in honom i ett fack, utropar hans sig som socialist eller social demokrat. Ungefär samma sak som att höra en Sverigedemokrat säga, jag är inte rasist, med jag tycker Sverige tar emot för mycket invandrare.

Utgångspunkten för detta inlägg är svårigheten att vara trogen renlärig ism och samtidigt vara en helt vanlig människa. Kanske är det just här man kan hitta grunden till det som i dagligt tal kalas politikerförakt. Kanske är det även så att här finns grunden till Sverigedemokraternas framgångar.

Håkan Juholt och även de som lyssnade på linjetalet 2011 var nog inte fullt ut medvetna om retorikens brister. Men det var nog så att Håkan Juholts starka band till socialismen var bristen, mer än själva ideologin i sig. Lyssnar man på Sverigedemokraternas retorik finns få eller inga kopplingar till någon ideologi eller ism. SD fokuserar bara på det man anser vara samhällsproblem man vill förändra. Det gör att balansen mellan att framstå som ideolog eller människa faller över på den mänskliga sidan. Däremot framstår Håkan Juholts linjetal som en enda lång ideologisk framställning, utan minsta lilla koppling till reella samhällsutmaningar.

Vad kan man nu lära av detta. En rak och tydlig retorik som klarar av att lyfta aktuella samhällsutmaningar, som i stort sett alla känner igen, är nyckeln till framgång. Ideologi och ismer är näring åt gruppen för inbördes beundran.

Men denna kunskap är också livsfarlig. När retoriken blir allt för framgångsrik, finns risken att ismerna och ideologierna glöms bort. Idag används ord som Nazist och Rasist av i stort sett alla ungdomar. Mycket få vet idag att Nazist är en förkortning av Nationalsocialism. Att Rasism är en ism som bygger på rasbiologi. Att socialdemokraterna är ett parti som bygger på socialism. Att vänsterpartiet bygger på kommunism.

Gemensamt för dessa ideologier är att de har mycket svårt att hantera den fria människans strävanden och drivkrafter. Dessa ideologier vill beskära, begränsa och våldföra sig på alla tänkbara sätt. De är inte nöjda med människan så som den faktiskt är skapad. Med fel och brister och Gud bevars även med många förtjänster.

Av diverse olika anledningar har de ideologier som vill låta människan vara så som den är skapt svårt att vinna framgång. Liberalismen och konservatismen har ofta svårt att vinna framgångar i Sverige och Världen för den delen. Bara för att ta ett ytterlighetsexempel fanns där faktiskt ett Liberalt parti i Tyskland att välja mellan, valåret 1932 då Hitler och Nazisterna intog makten.

Att försöka sammanfatta detta inlägg utan att drunkna i paradoxer känns oundvikligt. Det sägs att politikerförakt är en av de stora orsakerna till Sverigedemokraternas framgångar i valet 2014. Hade politikerförakt verkligen varit drivkraften borde rimligtvis ett liberalt parti vunnit mark. Hade den Svenska valmanskåren verkligen förstått sig på politisk ideologi hade de inte lyssna på den skickliga retorikern Jimmie Åkesson och fallit till föga. Jimmie Åkesson företräder ett parti med rötter inom Nazismen. Hade Sverige fått en Sverigedemokrat som statsminister, hade 1932 års Tyskland varit ett steg närmare. Sverige hade blivit ett mer slutet land, med tydliga inslag av toppstyrning som på många sätt inverkat negativ på invånarnas frihet.

Nästa paradox står att finna vid invandringen. Det är sant att Sverige har en ganska stor invandring. Men när det kommer till en jämförelse med landets utanförskap är invandringen en droppe i havet. 2013 invandrade 116 000 människor till Sverige. Vilket föranlett många att yvas över stora kostnader. När man i en samhällsekonomisk kontext över tid kan räkna fram samhällsvinster i ganska stor omfattning. Samtidigt som vi vet att de människor som finns i utanförskap kostar samhället mellan 100-200 miljarder kronor årligen. Nu säger säkert många att det är invandrade personer som i stor utsträckning befinner sig i utanförskap. Men så är inte fallet. Vi vet idag att av de som befinner sig i utanförskap är de som är utrikesfödda bäst på att ta sig ur utanförskap. De människor som sitter längs eller fastnar i utanförskap är Svenskfödda män över 50 år bosatta på landsbygden.

Trots att det är allmänt vedertaget att Nazism, socialism och kommunism har extrem svårt att hantera människovärdet, är dessa läror relativt populära sett ur ett historiskt perspektiv. Betänker man bara det faktum att Sveriges Liberala parti Folkpartiet, bara i stort fick hälften så många röster som det övervägande Nazistiska Sverigedemokraterna borde, vara en väckarklocka för många i Sverige…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: