Ebola – Sök källan inte bara symptom


Det fanns en tid då spanska sjukan utgjorde ett hot mot mänskligheten. Vändpunkten blev att man lyckades isolera viruset och på sätt spårades smittkällan. Idag vet vi att Virus och bakterier som utvecklas i andra levande organismer, för att sen föras vidare till människor (zoonoser) är extra allvarligt. Sällan blir värddjuret speciellt sjukt i förhållande till när mikroben vandrar vidare till människor. Orsaken är att värddjuret där viruset utvecklas, hinner anpassa sitt immunsystem till virusets framväxt. När det utvecklade viruset vandrar vidare till människan finns ingen beredskap i immunsystemet.

Mycket talar för att hela smittspridningscykeln för Ebola inte är kartlagd. Tittar man på tidigare Ebolautbrott verkar det som om det idag finns flera olika spridningsvärdar. Orsaken till att Ebola nu sprids så effektivt är sannolikt att viruset nu återfinns i en ny mera effektiv värd som är bättre på att sprida viruset.

Tipset är att samla in djur som ofta kommer i kontakt med människor i de provinser i Afrika där smittan sprids snabbast. Med tanke på Ebolavirusets spridningstakt handlar det sannolikt om en luftburen spridningsvärd. Men huvudtipset är kanske ändå en liten gnagare, typ råtta eller mus. Avföring och uppkastningar som är kontaminerade med Ebola bör rimligtvis finnas i överflöd i avlopp, mark och byggnader. Utifrån tidigare spridningsmönster av Ebola, sker spridningen på ett sätt som pekar på gnagare som spridningsvärd. Smittan hoppar relativ långsamt från by till by. Men nu går det snabbare. Djuret vi söker kan på dessa grunder vara en snabb flygande gnagare. Det första som kommer upp är fladdermöss. De finns ofta i närheten av människor. Kan komma i kontakt med Ebolaviruset via avlopp och kontaminerad mark. Söker skydd under den ljusa delen av dygnet i hus och byggnader.

Men sökandet bör ske så brett som möjligt. Det bör vara ganska enkelt att isolera den ursprungliga värden där Ebola utvecklades till den form vi idag känner viruset.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: