Samhällsklyftan mellan jobb och utanförskap


Fri entré till statens muséer. Högre kostnader att anställa och för att få jobb. Amsjobb till landets arbetslösa. Sysselsättnings-skapande åtgärder monteras ner. Nu är alltså linjen som skall föra Sverige in i framtiden fastställd. Dessutom sägs denna politik verkar för minskade samhällsklyftor. Men sanningen är den att denna politik ökar och vidgar de klyftor som redan finns, kanske dessutom skapar nya sprickor i samhället.

Sverige som samhället idag är utformat, finns i stort bara en enda stor samhällsklyfta och det är mellan jobb och utanförskap. 800 000 människor befinner sig i utanförskap(Ca 15% av Sveriges arbetsföra befolkning). För dessa människor är vägen till självförsörjning ungefär att jämföra med att bestiga Mount Everest utan packning, bergsbestigarkunskap och syrgas.

Fri entré till museum, Amsjobb eller utbildning till denna grupp människor är ett slag i luften. I stort sett kvittar det hur man utformar arbetsförmedlingen finns inte förutsättningar att sluta denna samhällsklyfta. Att blunda för utanförskapet är ett problem i sig. Men än värre är att inte förstå utanförskapets alla olika ansikten och bakomliggande mekanismer.

Magdalena Andersson må vara kompetent, men oförstånd och oinsiktfullhet är kanske samhällets största fiende nummer ett. Sverige borde vara ett land för alla. Det går inte att exkludera vissa och låta vissa andra få fri entré till landets statliga muséer. Det är en djupt osolidarisk handling att inte skapa en politik som alla kan få ta del av. Hur många procent färre utanförsatta får Sverige med fri entré till landets muséer. Hur många procent färre utanförsatta får Sverige med Amsjobb? Hur många procent färre utanförsatta får Sverige med nedmonterade sysselsättningsåtgärder?

Minskat utanförskap, 300 000 nya jobb och ständigt ökande sysselsättning är Sveriges framgångskoncept de senaste 8 åren. Nu är det tydligt att Sverige ändrat riktning. Nu är det helt plötsligt viktigare med fri entré till statens muséer än att hjälpa människor bort från utanförskap. Dessutom sägs det öka sammanhållningen i landet?? Mellan vilka då??

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: