Stoppa Ebola – Projekt ”Safe Ground”


En smitta blir extra effektiv när källan är okänd. Allt focus i jobbet med att stoppa smittan stannar då lätt vid de människor som hela tiden blir sjuka. Det är ett focus som måste utövas. Sjuka måste få vård.

Med ”projekt safe ground” menas att rikta focus på de som fortfarande är friska, men befinner sig i ett läge där risken är stor att snart bli smittad. Det handlar om att skapa smittfria zoner där smittan härjar som värst. SG-zonen kan består av delar av ett hus, by, stad eller vara helt nyskapad. SG-zonen skall vara omgärdad av en yttre K-karantänszon där människor kan vistas för observation innan de inträder i safe ground. SG-zonen skall vara säkrad mot skadedjur. I fallet Ebola är det högst sannolikt att smittbäraren/smittvärden är en gnagare av någon art.

Safe ground är ett stort projekt och ett mycket omfattande projekt som kräver informationsutbyte med lokala myndigheter. Det krävs även att livsmedel, sopor och avlopp skall kunna passera mellan zonerna utan att smittan börjar cirkulera vid hantering. Kläder skall kunna tvättas och desinficeras utanför K-zon, innanför K-zon samt i SG-zon.

Safe ground tänket skall kunna utövas av alla. Det skall vara fullt möjligt att göra sitt hem till säker mark skyddat från smitta. Det är i huvudsak viktigt att isolera alla kontakter där mikrober kan vandra mellan människa-människa och människa-djur mellan de olika zonerna. Går det att utestänga och förhindra att skadedjur existerar i SG-zonen, finns ett mycket begränsat incitament för spridning av smittor.

Jord och jordmån kan bära smittor. Om det är så att SG-zonen inte är utrustad med avlopp och sanitetsutrymmen behövs rutiner för att samla in avföring och kroppsvätskor, så att de kan transporteras ut ur SG-zonen utan att smitta kommer i kontakt med säkrade platser inom SG-zonen.

Safe Ground tänket är mycket mer än att fysiskt hantera smittvägar och smittkällor. Att hantera smittvägar och smittkällor är i grunden ett jobb som handlar om att påverka sociala mönster. Att väcka medvetenhet. Det är möjligt att befinna sig på ”Safe Ground” utan att i stort sett vidta en ena fysisk smittskyddsåtgärd.  Tillfälligheter och slump kan påverkas genom kunskap och medvetet beteende.

Feber, toalett, handslag, kram, kyss och sex är gyllene snittet i Safe Ground. Oavsett var i Världen man befinner sig går det att använda sig av Safe Ground.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: