Vad Ryssland vill med Sverige


Sveriges relation till Ryssland är en sliten historia. Rysskräcken är inte bara en gammal skröna. Så sent som 1807 var faktiskt Gotland under tre veckor ockuperat av Ryssland under ledning av en Amiral Nikolaj Bodisco.

Men idag är läget något annorlunda. Ryssland har flottbaser i Kaliningrad och Sankt Petersburg. Det är viktigt att veta vad man kan och inte kan göra ostört i Östersjön. Det är helt enkelt viktigt för Ryssland att veta vad som är Sveriges förmåga i att både spana och att kunna försvara sig. Ryssland vill inte inta Sverige. Men Sverige är ett bra land att dölja sina avsikter i. Ryssland är inte intresserat av Sverige. Intresset är bara vilken typ av utbyte Sverige har med NATO. Om NATO kan agera utifrån Sverige är det ett mycket stort hot mot flottbaserna i Sankt Petersburg och Kaliningrad.

U137 som många trodde gick på grund utanför Karlskrona var ett test. En mycket listig plan från Rysslands sida som handlar om tiden Sveriges försvar behöver för att identifiera en främmande ubåt. Inte bara det utan även vad som kan bli en konsekvens av en dito kränkning. Vilka andra länder blir involverade o.s.v ?

Sannolikt är även dagens kränkningar aktioner i samma anda. Idag är det viktigare än någonsin för Ryssland att få ett kvitto på vilken relation Sverige har till NATO. Faktum är att det finns idag ytterligare en orsak för Ryssland att vara aktiva med sin flotta i Östersjön. Det handlar om den gasledning som ligger på östersjöns botten strax utanför Gotland. Den är ett ohyggligt viktigt förhandlingsvapen i Rysslands händer. I tider då sanktioner slår hårt mot Rysslands ekonomi beroende på landets invasions ambitioner av Ukraina, är gasledningens betydelse omöjligt att överskatta. Kanske är det så att gasledningen i Östersjön är Ryssland enda ess i rock armen mot ett kallsinnigt Europa, när det handlar om Ryssland övergrepp i Ukraina.

8 svar

 1. ”U137 som många trodde gick på grund utanför Karlskrona var ett test”

  Hörrö din gamla tomte, ett test?

  http://sv.wikipedia.org/wiki/U_137

  I en intervju 2006 med båtens politiske officer, Vasilij Besedin, lämnades en delvis ny bild. Båten hade två fungerande navigationssystem, en mycket välutbildad besättning och befälhavaren Gusjtjin tillhörde de främsta. Dessutom fanns stabschefen Josef Avsukjevitj ombord för att ge ”råd i farliga situationer”. Besedins förklaring till händelsen är att styrmannen gjorde fel i sina beräkningar och hamnade i ett helt annat område än vad man trodde.

  Andrebefälet, Vasilij Besedin, hävdar i sin bok Inifrån U137 (2009) att ubåtens radarutrustning skadades i samband med att man fastnade i en trål utanför Bornholm. Man ska ha försökt att reparera skadan vid ett uppehåll i Świnoujście i Polen, men utan att lyckas. I stället fick man förlita sig på annan och mindre precis navigationsutrustning, vilket var skälet till att man gick på grund.

  • Hej Peter
   Säkert;) En historia helt utan luckor. ELLER? All denna påstådda kompetens och ändå hamnade man på ett grund i Karlskrona skärgård.. Nu förstår jag varför du fastnar i alla skrönor om Världsekonomin..
   Att med ubåt navigera till den punkt där U137 faktiskt gick på grund är mycket svårt. Praktiskt taget omöjligt utan fungerande utrustning. U137 passerade 14 grund under sin färd i Karlskrona skärgård med några meter, som bara är utmärkta på marinens sjökort. Sån tur finns bara inte..
   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Med andra ord är det inga främmande ubåtar i Stockholms skärgård i detta nu!? 🙂

    Och vadå skrönor om världsekonomin? Påstår du att skuldkrisen är ett påhitt, ett test det också?

    Har du tagit fel piller idag?

   • Hej Peter
    I förhållande till incidenten med U137 är det som idag utspelar sig lite annorlunda. Hur konstigt det än kan låta kan det handla om en mörkläggning av en räddningsoperation. Men vad eller vem som skall räddas är mycket oklart. Söker man ytläge i en undervattensoperation i en främmande skärgård, finns bara två orsaker, antingen vill man bli sedd eller så är man i nöd på något sätt. Vill man blir sedd brukar det ganska fort fabriceras någon form av historia kring en olycka ed, som skänker det inträffade en uppdiktad logisk förklaring. Nu har det passerat väl många dagar och fortfarande är det tyst. Det är sannolikt att någon form av olycka ligger bakom det som idag utspelar sig i Stockholmsskärgård.

    Hälsningar
    Roger Södervall

 2. Fniss. Inte nog med att du har dina säkra teorier om vem som mördade Olof Palme, du har också full koll på vad som sker under vattnen i Stockholms skärgård. Du anser också världsekonomin vara en skröna. Und so weiter…

  Du är sannerligen en man som besitter mer information än de flesta, ja kanske rentav än nån annan i detta land! Konstigt att du inte har en högre position i samhället än att vara säkerhetskonsult inom livsmedelbranschen. Fast det kanske bara är en hemlig fasad? 😀

  • Hej Peter
   Det slår mig faktiskt att jag ofta sjösätter dv olika teorier. Men sanningen är den att bloggens namn förpliktigar. För att inte säga näst intill omöjligt att leva upp till. ””Kampen är inte över förens motståndaren förvandlats till ett lejon..”” Mitt motto i livet..

   Hälsningar
   Roger Södervall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: