Sverige behöver inte rusta försvaret. För svaret är NATO.


Mer pengar till försvaret. Erbjud i stället Ryssland att överta Sveriges statsskuld. Det kan tänkas vara ett mycket bra försvar. Det sägs att allt går att skämta om. Så varför inte skämta om ubåtskränkningar. Det som väckte den komiska ådran var när överbefälhavaren Sverker Göransson sprutade svavel i media. Det är för djävligt, lät ordalydelsen.

Förhoppningsvis är det så att Sverker Göransson bär på mer kunskap är det som framkommer i media. Men den lilla kunskap i ämnet ubåtskränkningar som skrivande besitter, finns det ett mycket magert informationsmaterial som underbygger Sverker Göranssons vreden.

Att Sverker Göransson och dennes kollegor nu ser en gyllens chans att framhålla Sveriges oförmåga att försvara sig i händelse av krig, är bara att uppfatta som en naturlig följd.

Men det är ändå den logiska följden som är komisk. Ungefär som att skrika ”aj” dagen innan man sparkar lilltån mot en tröskel. Men det är osannolikt att någon i annat syfte än i fientligt dito, rekvirerar en ubåt och seglar rakt in i Stockholmsskärgård. Men det kan finnas olika motiv för en sådan handling. Läste i media att det i Världen finns 23 internationellt registrerade företag som bedriver undervattensforskning. Då det råder hård konkurrens om uppdragen är deras resrutter alltid hemliga. Deltagarna får inte ens berätta för sina nära och kära om sina uppdrag i dessa företag. Däremot får dessa företag inte dyka var som helst. Absolut inte i Stockholmsskärgård utan speciella tillstånd och under hårda restriktioner. Följaktligen finns goda orsaker att försöka smita undan från det Svenska försvarets undersökningar.

Tills dess att fientliga kränkningar av Svenska territorium är ställda bortom alla rimliga tvivel är det kanske klokt att ligga lågt. Om det ens skulle handla om en fientlig kränkning, känns inte ett militärt svar med upprustning som en lösning på utmaningen. Sverige är ett land som idag inte har råd, att inte ingå i ett försvar och militärt samarbete. NATO är en naturlig samarbetspartner. När nu de rödgröna är rädda för att opinionen för ett NATO inträde skall växa, lyfter man alternativet att sammarbeta med Finland. Här bör man kanske lyfta blicken strax över den ideologiska horisonten.

Man bör kanske ställa sig frågan varför t ex Tyskland, Danmark och Norge inte har ubåtskränkningar på sitt territorium. Svaret behöver knappast uttalas. Alla vet vad det skulle innebära. Sverige behöver inte rusta försvaret. För svaret är NATO…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: