Tid för en nationell visionär ekonomisk politik


Spara i ladorna. Mer pengar till välfärd. Ansvarsfull ekonomisk politik. Men var är visionerna för framtiden? Sveriges handelsbalans är urstark. Kanske är det så att Sverige behöver helt nya ekonomiska visioner för framtiden.

En ekonomisk politisk framtidsvision 30-50 år in i framtiden, där utmaningar gällande energiförsörjning, miljö, jobb, byggande och välfärd är greppbara. En sådan vision skulle vara bra för de som överväger att satsa riskkapital i Sverige. Det skulle också vara bra för Sveriges globala konkurrenskraft.

Visionen skulle kunna peka på detaljerade beskrivningar av områden som har för avsikt att locka till sig politisk kraft och de ekonomiska musklernas intresse.

I den övergripande framtidsvisionen skulle man t ex kunna väga skapandet av nya jobb mot möjligheten att begränsa faktorer som är aktiva i skapandet av utanförskap.

Visionen för framtiden bör på goda grunder vara expansiv. Skillnaden mellan en vision och en fullskalig budget är att den handlar om en färdriktning, mer än om att bära bevis på att plus och minus skall gå ihop. Visionen skall vara ett nationellt redskap som kan förtydliga utmaningar. Utmaningar skall kunna hanteras ur ett visionärt perspektiv.

Barnfattigdomen är en sådan utmaning. Hitta kopplingar mellan landets konkurrenskraft, förmåga att skapa sysselsättning och nya jobb där man faktiskt ser att åtgärder gör skillnad som påverkar barn till fattiga föräldrars situation.

Jämställdhet och mångfald är områden där en övergripande ekonomisk vision kan göra skillnad. En vision där det blir möjlighet att rikta resurser och politisk kraft som understödjer positiva effekter som succesivt ökar jämställdhet och mångfald i det Svenska samhället.

Det som skiljer dagens samhälle mot den expansiva efterkrigstiden på 1900 talet, är att visionerna för framtiden saknas. Att tro på framtiden är samma sak som att säkra framtiden. Att inte själv tro på framtiden är samma sak som att sätta framtiden på spel.

Inom idrottens Värld vet alla utövare vilken enorm skillnad en positiv målbild av den egna prestationen, kan skänka det utförda prestationen undergörande positiv kraft.

Kanske är tiden mogen för att skapa ett visionsdepartiment. En Visionsminister som pekar ut en övergripande visionär bild av Sveriges utvecklingspotential. Uppdraget skall vara att måla upp olika potentiella färdvägar för Sverige.

 

 

 

6 svar

 1. Regimen har ju utnämnt Mikael Damberg till Innovationsminister samt Kristina Persson till Framtidsminister(!)

  Ärligt talat tror jag inte visionerna kommer från tillsatta politiker. De kommer utanför maktens korridorer, ute i verkligheten. Kanske borde vi ha nån slags minister som lyssnar till den, verkligheten alltså 🙂

  • Hej Peter
   Visioner är tankar om hur verkligheten kan alt bör påverkas. Det är nog så att de stora övergripande visionerna är en bristvara i Sveriges politiska liv. Idag finns tendenser att vision och budget i princip behandlas på samma sätt. Vilket får till effekt att statsbudgeten ibland tar sin visionära uttryck och där det borde finnas ett visionärt tänkande råder torr budgetdisciplin.
   Ett brett visionsarbete ur Micro och makro perspektiv skulle kunna sätta ett experimentellt focus på stora samhällsutmaningar. Låt säga att bryta upp det traditionella budgetarbetet i två delar. En visionsdel och den del där siffror och summor spelar huvudrollen.

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Vi borde tala om visioner istället för att träta om de rödgröna och blåbruna sörjorna som bestämmer hur du och jag ska leva.

    Denna regim och nästa och den efter den kommer inte presentera några visioner för medborgarna. Dagens politiker är fastkedjade i styrelserummen på Brunkebergstorg och därifrån kommer inga visioner mer än att göra största möjliga ekonomiska vinst, på andras bekostnad.

   • Hej Peter
    Du är gubben i kassakön till ICA som säger, kasta ut alla invandrare, alla politiker är korrupta och de rika suger ut de fattiga. Här finns ett djupt självförakt att spåra. Det finns faktiskt något som heter självförtroende. Förmågan att känna sig delaktig. Varför skulle inte du kunna vara delaktig i utformandet av en ekonomisk vision för framtiden? Politik är till för alla. I en demokrati har faktiskt alla möjligheten att påverka. Ser man inte sin förmåga är det lätta att stå i kön till ICA och förbanna invandrare..

    Hälsningar
    Roger Södervall

 2. Och vad är det som inte säger att jag redan är delaktig? Vad vet du om vad jag gör? Du visade just genom din kommentar vem det som egentligen visar människoförakt.

  För övrigt arbetar jag med invandrare dagligen. Min mor var invandrare och flykting från Estland undan Stalins kommunism. Frågor på det?

  Apropå att stå i kön så visade du genom din kommentar vem det som egentligen står i kön. Du fattar det bara inte. Pappskalle.

  • Hej Peter
   Där gick du igång. Äntligen lite klarsyn. Lite mera så och du kanske är redo att börja förstå hur saker och ting verkligen fungerar. Utanför din lilla verklighetsfrånvända box.

   Hälsningar
   Roger Södervall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: