Brattåsmordens minsta gemensamma nämnare


Den 31 maj 2005 hittas 70 årige Tor Öberg och dennes särbo Gerd Wiklund brutalt mördade hemma på sin gård i Brattås. Av dv olika orsaker är detta mord fortfarande olöst. Efter att skrivande tagit del de fakta som finns tillgängliga för allmänheten, är frestelsen stor att sjösätta en teori.

Mycket pekar mot att mördaren stämt träff med det pensionerade paret. Både Gerd och Tor var inte bara medvetna om varför mördaren var på besök. Mördaren var även en något flyktig eller kanske affärsbekant till paret. Det finns vissa tendenser som pekar mot att besökaren var en person som de såg upp till eller på något sätt högaktade.

Men just detta möte var av någon orsak avgörande eller extra viktigt. Något skulle avslutas eller kvittas. Men en ny omständighet dyker upp. Något som inte var väntat eller önskat. Tänkbart är att något i tidigare kontakter med besökaren, visar sig helt plötslig ha hamnat i ett annat ljus som försätter relationen mellan mördaren och paret på spel i en avgörande benämning.

Vad som går att läsa sig till försvinner inget av högre värde från bostaden. Detta till trots att det finns både kontanter och värdesaker i bostaden. Det som försvinner är en pärm(Tänkbart innehållande någon form av bokföring, kvittenser ed), ett kontokort och en ryggsäck, som senare återfinns. Teorin bygger på att ryggsäcken stals för att transportera pärmen. Kontokortet stals för att dådet skulle se ut som ett rånmord.

För att komma vidare i denna teori måste det till ytterligare en tes, vad gäller den minsta gemensamma nämnaren som förenar mördaren och sina offer. Nämnaren står sannolikt och finna i ett gemensamt intresse eller passion. Det första som dyker upp i tankarna är konst eller möjligtvis antikviteter av något slag. Mördaren och paret har en historia av ömsesidigt affärsutbyte av det kortare slaget. Värden i olika omfattning har vandrat mellan paret och deras mördare.

Enligt de fakta som går att ta del av framkommer det att Tore Öberg på morddagen åker ett ärende till någon okänd plats, för att på hemvägen stanna för att hämta posten, en stund innan mördaren anländer till gården i Brattås. Antingen är det så att Tore får den nya informationen under sin kortare resa eller via posten. Kanske och högst sannolikt kontaktar Tore Öberg sin mördare och delger denne sin nyvunna kunskap. Reaktionen blir omedelbar och man kommer överres om att mötas snarast möjligt. Vilket får till följd att Tore inte hinner åka och hämta sin sambo. Han kontaktar därför henne och ber att hon kommer snarast. Det skall ju komma fint främmande så det behövs hjälp med att ordna fika. Det kan mycket väl förklara varför hon anländer på cykel.

Utifrån denna teori kan mycket av händelseförloppet förklaras. Mördaren bor inom ca 5 mils radie. Den röda bilen i utredningen kan mycket väl vara mördaren som rekar platsen innan mötet för att säkerställa att där inte finns fler människor än han beräknat. Trots detta finns det en del som talar för att mördaren missat att Gerd Wiklund befinner sig på gården denna dag. Han verkar ha överraskats av att hon sannolikt kommit ut till mordplatsen och kanske ropat att kaffet är klart.

Slutsats enligt denna teori. Mordet är utfört av två orsaker. Delvis och huvudsakligen för att en nyvunnen insikt om en vara, objekt eller produkts verkliga värde inte skall bli allmänt känt. Sekundärt skall affärsrelationen/relationen mellan Tore Öberg och mördaren med alla tänkbara medel döljas (Det kan möjligtvis handla om ett oäkta barn som ger sig till känna, med det är verkligen långsökt). Kanske är det så att objektet var den 70 års present som Tore Öberg gav sig själv. Den som föranledde firande i champagne och en resa till Sankt Petersburg, utöver det vanliga 70 års firandet .

Det kan såklart också varit Tore Öberg som sålt något. Något som kanske inte riktigt håll vad det lovade. Men hade det varit så, hade han sannolikt inte ringt särbon för att få hjälp att bjuda på fin fika.

En 70 års present att ge till sig själv bör vara något som länge varit en dröm. En dröm som Tore Öberg bara delat med några få människor. Kanske är det så att bara särbon Gerd Wiklund, var den enda människa som kunde svara på denna fråga. Men det finns säkert en eller några människor i den innersta kretsen (Gamla arbetskamrater, grannar, dottern, etc) som känner till vilken innersta dröm Tore Öberg gick och bar på, som paradoxalt skulle visas sig bli samma dröm som också tog hans liv, allt för tidigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: