Dubbelmordet i Linköping


Gärningsmannen som utförde dubbelmordet i Linköping den 19 oktober 2004, bör idag var någonstans mellan 25 och 30 år gammal. En förfärlig gärning som vid ett första ögonkast lätt uppfattas som ett vansinnesdåd. Enligt skrivandes teori är faktiskt gärningen både ett vansinnesdåd och en kallt planerad gärning.

Mycket talar för att gärningen var mycket noggrant planerad, men utförd på ett sätt som bäst beskrivs som bestialisk. Att dessutom sen välja att även döda ett vittne till det urspunkliga dådet ställer spännande frågor.

För att komma vidare i tankegångarna blir det nödvändigt att ta ett steg djupare in i mördarens psyke. Tidigt på morgonen den 19 oktober 2004 fattar gärningsmannen ett beslut om att mörda Mohammed Ammouri. Att han senare under samma dag även ska mörda Anna-Lena Svensson finns inte i tankevärlden.

Gärningsmannen skapar en tydlig mental bild över det praktiska utförandet. Men laddningen att utföra mord kräver uppdämd kraft. Många skulle kunna planera att utföra ett mord. Men mycket få har förmågan att genomföra ett mord i praktiken. Så gott som ingen klarar av att bestialiskt kasta sig över en åttaåring och döda honom via otaliga knivhugg. Går man sen vidare och plussar på överfallet som ledde till 56 åriga Anna-Lena Svenssons död, pratar vi om nåra få människor sett ur hela mänskligheten. Fram tonar en person med mycket kraftig övertygelse. Det kan bara finnas två tänkbara drivkrafter om gärningsmannen får antas vara någorlunda psykiskt frisk. Med tanke på dådets kalla planeraring och metodiska agerande efter dådet, går det med stor säkerhet att utesluta en svårt mentalt störd person från dådet. Det kan även uteslutas att gärningsmannen var påverkad av någon form av dopingpreparat eller narkotika, då kemanalysen av hårstråna i huvan som efterlämnades av gärningsmannen endast påvisade spår av nikotin.

Drivkrafter som kan framkalla den typ av vrede som underbygger ett agerande som leder fram till dubbelmordet i Linköping, finns nu i stort sett bara att vid finna vid känslor som är kopplade till sexuell natur eller religiös övertygelse. Unga män och kvinnor kan spränga sig själva i luften beroende på religiös övertygelse, då kan i stort sett allt annat också vara möjligt. Men i detta fall verkar den religiösa övertygelsen inte vara den utlösande drivkraften. Hade den mördade varit allt utom en ung pojke skulle det gå att spinna vidare på denna tes. Men det religiösa spåret är med största säkerhet inte framkomligt. Då återstår bara en enda förklaring och det är att dådet är utfört som en handling, med utgångpunkt från att ha en sexuell natur.

Denna tes bygger på tre huvudspår. Antingen har gärningsmannen en koppling till universitet som student med målsättning att bli lärare eller så finns där en annan koppling till skolan, där gärningsmannen på något annat sätt är knuten till den skola där Mohammed Ammouri dagligen genomför sin skolgång.

Är det så att gärningsmannen 2004 genomför utbildning med målsättning att bli lärare, kan han ha kommit i kontakt med Mohammed Ammouri genom något form av praktik. I annat fall kan det vara så att gärningsmannen uppbär någon form av anställning som är kopplad till skolans Värld. Kanske som vaktmästare ed. Eller var det så att gärningsmannen själv vid tiden för dådet gick i skolan.

Dådets bestialitet visar på att där fanns någon form av känslomässig spänning mellan offret och gärningsmannen. Men ytterligare en sak har fastnat i skrivandes tankebanor. Kniven. Varför kastade gärningsmannen kniven i från sig på mordplatsen? Normalt gör en gärningsman allt för att göra sig av med mordvapnet. Men i detta falla blev mordvapnet kvar på mordplatsen. Det kan mycket väl vara så att gärningsmannen helt enkelt tappade kniven i tumultet. Men det är inte troligt. Där kan finnas något som mycket väl kan vara intressant vad gäller hanteringen av mordvapnet efter dådet. Om det är så att gärningsmannen utfört dådet för att han på något sätt förgripit sig på Mohammed Ammouri, finns där en känslomässig symbolik med att kasta i från sig mordvapnet. Det handlar om att göra sig fri från skamkänslor. Göra sig ren från dåligt samvete. Kanske även visa sin avsky på något sätt.

Gärningsmannen är en dubbelnatur. Kall och beräknande, samtidigt som bestialisk och full av vreden. Vem är han då?

Gärningsmannens analytiska förmåga har sannolikt fört honom en bit upp i samhället. Men det finns hinder. Svårigheterna med att våga vara sig själv och att kunna vara avslappnad i sociala sammanhang har hindrat honom i karriären. Han lever högst sannolikt som ensamstående eller särbo. Kan såklart ha hittat en likasinnad. Kanske är det så att gärningsmannen är utbildad lärare, men sannolikt består inte den dagliga gärningen av att utbilda ungdomar. Vaktmästare på en skola passar perfekt in i profilen. Han är kanske barnvårdare vid någon förskola. Men det kan mycket väl vara så att gärningsmannen idag befinner sig långt bort från skolans Värld. Men en sak är så gott som 100% säker och det är att gärningsmannen hade någon form av koppling till den skola som var värd för Mohammed Ammouris skolgång 2004.

Signalementet från gärningsmannen i förhållande till dessa teorier borde gå att köra mot anställningslistor och elevregister för 2004. Denna långe blonde man som idag kanske är 27 år gammal borde på något sätt utmärka sig. Med mycket liten sannolikhet finns han fortfarande kvar i Linköping. Endast två saker är 100% säkert och det är att det finns en koppling mellan gärningsmannen och offret samt att gärningsmannen vistades i Linköping vid tidpunkten för dubbelmordet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: