Samvete, drivkrafter och frihet


Med anledning av 25 års jubileet av Berlinmurens fall, finns underlag för mång olika fördjupningar. Men kanske mest påfallande är ändå vinkeln som bygger på politik ideologi. Innan kommunismens fall fanns en naturlig spänning mellan kommunismens kollektiva ideologi och den fria Världen. Idag finns ingen ideologi som på allvar utmanar liberalismen. Mycket beroende på att liberalismen felaktigt k0pplats samma med kapitalismen av de ofria kollektiva ideologiernas förespråkare. Sen har dessutom de ofria kollektiva ideologierna, på helt horribla grunder, tagit på sig offerrollen, av att vara bärare av mänsklighetens samlade samvete.

Ur ett ideologiskt perspektiv skapar detta förvirring. Här har vi som förespråkar frihet framför de kollektiva ideologierna ett stort ansvar att bära. Vi måste vara tydliga med att det inte finns motsatsförhållande mellan samvete, drivkrafter och frihet. En person som utnyttjar sin frihet, hittar sina drivkrafter i kapitalismens stora förmåga att skapa värden, behöver inte vara rädd att drabbas av samvetets hårda dom.

Det dagens samhälle verkligen behöver, så är det fria människor som skapar värden. Ur det strikt ideologiska perspektivet behövs oceaner av nya perspektiv att sjösätta. Bilden av den girige entreprenören måste suddas ut. En ny bild där den vanliga människan i ett helt vanligt samhällsperspektiv använder sin frihet i syfte att i första hand skapa värden för egen del, som i ett längre perspektiv även skapar värden åt sina medmänniskor ur en social kontext. Att drivkrafter utifrån frihet skall och bör vara överställda samvetets hårda dom, är i detta sammanhang underförstått. Förnuftet är samvetes underavdelning. Att förnuftigt använda sig av frihet och drivkrafter är kanske en väg att undvika samvetets ideologiska dom.  Dagens samhälle med växande utanförskapsproblematik, arbetslöshet och sociala utmaningar, behöver inte samvete lika mycket som fria individer som har förmågan att skapa värden.

De ofria kollektiva ideologierna vinner politisk mark genom att bygga upp retoriska kopplingar, genom att skapa skenbara motsatsförhållanden mellan samvete och viljan att skapa värden. Detta är vad som populärt kallas Jantelag o.d. Profit och profithunger bör inte ha negativ laddning. Viljan att göra profit och att vara hungrig efter att göra vinst är samhällets och välfärdens grundförutsättning nummer ett.

Frihetens förespråkare måste ta till orda. Liberalismens största motståndare är inte längre liberalismens timida självbild, utan det är nu för ett liberlismen är den enda prolitiska ideoligi som visat sig vara långsiktigt hållbar. Det finns idag ingen politisk ideologi som på allvar utmanar liberalismen. Tiden är mogen att ta ett ordentligt steg fram på alla politiska områden. Vi har sett liberalismen i välfärden och så har det pratats om liberalismens feminism. Nu är tiden mogen för liberalismen att ta sig an arbetsmarknadens utmaningar.

Tiden är mogen för liberalismen att skapa nya horisonter där arbetsmarknaden i Sverige får nya perspektiv att förhålla sig till. Samvete, drivkrafter och frihet är tre mycket intressanta ingångar, som kan lyfta arbetsmarknaden till nya och oanade höjder.

 

4 svar

 1. Om jag tar in konceptet ”bare bone” kommunism ser jag framför mig en ändlös kontinent Gulag. Tar jag in konceptet ”bare bone” marknadsekonomi ser jag mitt liv som en räcka påtvingade prestationer utan slut.

  Det finns idag bara en ism som regerar och det är den ism som hittills tagit död på alla andra ismer. Hur länge denna ism får tillåtas råda bestäms bara hur länge vi orkar bära oket av skulder. Jag tror inte det är så länge till…

  Den ljusnande framtid är vår således 🙂

  • Hej Peter
   Kanske är det så att det är perspektivet som är fel utformat. Ismerna skall tjäna människan och inte tvärt emot. Där har du den ultimata utmaningen när det kommer till Liberalismen. Människan skall lära sig att vara herre över sin egen frihet… De du? Där är något att bita i..:)

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Du kan rösta till höger, du kan rösta till vänster det spelar ingen roll. I slutändan är det figurer som Wallenberg som äger och bestämmer allt ändå. :p

    Den dagen jag är herre över min egen frihet ska jag bjuda dig på en öl.

   • Hej Peter
    Vilken del av din frihet kan du inte påverka?

    Hälsningar
    Roger Södervall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: