Tankar som bygger murar


Politisk ideologi är ett samhälles styrmedel och byggstenar. Men långt i från alla makt bygger på politisk ideologi. Makt som bygger på makt är i och för sig även det en form av ideologi. Men den typ av politisk ideologi som grundlägger en ledare typ Rysslands Putin, är huvudsakligen baserad på makt. Ryssland är ett olyckligt exempel på ett land som alltid haft stora problem när det kommer till politisk ideologi. Den form av makt som utformas i detta land är inte bra på området humanism som leder till frihet. Man har provat både Tsarer och kommunism utan någon märkbar förbättring. Snarare är det så att Ryssland alltid har en tendens att vilja sluta sig från omvärlden. Vad detta beror på kan såklart föranleda dv olika akademiska fördjupningar.

Men skrivande skall ändå föröka sig på att presentera en vinkel, som kanske kan sprida ljus i en historia som är allt annat än ljus. Det finns många sätt att utöva makt. Makten kan upplevas som något stort och fint. Lite som en fin gåva som skall förvaltas genom att utövas till befolkningens bästa. Makt kan också utövas som ett sätt att ta makten över makten. Där makt blir ett medel att både upprätthålla makt och att utvinna ännu mera makt.

Ryssland är ett land med en lång historia där den senare varianten alltid varit gängse. Sannolikt kan det finnas många orsaker till just detta. Att geografin är en sådan faktor bör vara uppenbart. Det geografiska område som Ryssland spänner över är enormt. Många olika etniska skillnader gör att det kanske behövs en stark makt för att hålla samma detta stora land i öst. Men det är absolut ingen ursäkt. USA är också ett stort land. Men där har stora tankar om individens frihet varit bärande byggstenar. Frihet är inte per automatik alla utmaningars lösning. Men det är alltid första steget mot något bättre. En makt som bygger på frihet måste tillåta en befolkning att få utvecklas. En makt som bygger på makt förutsätter att befolkningen inte utvecklas. Makten som bygger på makt förutsätter att befolkningen hålls undertryckt.

Allt prat om miljöförstöring och global uppvärmning är ointressant så länge det finns länder i Världen, där människor inte tillåts vara fria och där befolkningen inte har rätt till fria tankar och fria handlingar. Ryssland och Kina är enorma länder med mycket stora landområden och enormt mycket människor. Det faktum att båda dessa länder har en historia av att vilja befinna sig bakom murar är varningstecken i sig.

Utvecklingen som Ryssland idag visar upp är ett hot, inte bara mot sina grannar utan även mot hela mänskligheten. Historian visar upp otaliga exempel på vad som kan hända med ett land som tar steg mot slutenhet. Ryssland är faktiskt ett relativt fattigt land. Faktum är att Italien och Ryssland har ungefär samma storlek på sina respektive ekonomier. Då har Ryssland 5 gånger så stor befolkning och åtskilliga gånger större landmassa. Välstånd, välfärd och frihet går hand i hand. Likt två stolta syskon på väg till ett nöjesfält i syfte att roa sig. Låter man samma syskon leva under omständigheter där friheten beskärs, förvinner glädjen och hoppet. Då måste staden där dessa syskon lever i börja bygga murar för att inte förlora syskonparet som invånare.

Glädjen utifrån förmåga att själv styra över sitt liv efter bästa förmåga är drivkraften som skapar välstånd, värden och välfärd. Utan människor med hopp om framtiden skapas ingen värden och följaktligen inte heller välstånd och välfärd. Fria tankar och fria handlingar behöver inte försvaras av murar i annat fall än att det finns krafter som hotar friheten. Huvudsakligen går det inte att inta ett fritt samhälle utifrån militära utgångspunkter. För i ett fritt öppet samhälle är alla välkomna att delta. Bara de samhällen som är ofria behöver försvara sig militärt. Bara de samhällen som är ofria har behov av att vakta sina gränser. Det finns alltid orsak att försvara friheten, men inte landet där friheten utövas.

Länder som Kina och Ryssland är olyckliga exempel på vad som händer när ofriheten växer sig stark. Länderna har enorma problem när det kommer in på området humanism och frihet. Här ser man också tydligt hur miljö och frihet är två parametrar som går hand i hand. I princip går det att dra paralleller mellan ofrihet och miljöförstöring. Ofrihet är kanske det strakaste incitamentet för växande samhällsklyftor. Går man sen vidare och tittar på områden som jämställdhet, rättvisa löner, rättvis skola och rättvis vård, lär det inte vara svårt att hitta kopplingar till ofriheten i dessa länder.

Att dessa länder har en historia av att bygga murar runt sina respektive befolkningar, är en direkt följd av dessa länders syn på frihet i förhållande till makt. Det är en syn som bygger orättvisor. Det är en syn som förskjuter makt från folket till en spetsig och smal överhet. Vilket i sin tur skapar behov av att bygga upp strukturer, att militärt försvara den spetsiga makteliten. En ond cirkel som inte allt för sällan leder till väpnade konflikter och situationer där de ofria ländernas militär vänder sina vapen mot den egna befolkningen.

Det är alltid viktigt att stå upp mot ofrihetens företrädare. Kommunismens och socialismens förrädare är vår tids största hot mot det fria öppna samhälle som vi alla idag tar för givet..

 

 

 

 

8 svar

 1. På tal om den där om frihet som du alltid brukar babbla om. Är det inte en smula ironiskt att hela världen är ekonomisk gisslan av både Kina och Ryssland. Kina som den ekonomiska motor som tillverkar allt som vi ska konsumera och Ryssland som förser Europa med gas och olja. Tänk att den ”fria” världen inte kan slå sig fri från dessa kommunistiska skurkstater. Och tänk att den ”fria” världen utan några som helst skrupler köpslår med dessa stater.

  Hur var det nu med att vara herre över sin egen frihet? Är du fri Roger eller bara en prostituerad i en rovdjurskapitalism som försöker överleva i illusionen att du är herre över din egen frihet? 😉

  • Hej Peter
   Tänk ett varv till och försök komma underfund med varför det är i Världens så som du upplever det? En ledtråd, var finns frihet och var finns det mindre frihet?

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Frihet är relativ, som Einstein skulle ha sagt…

   • Hej Peter
    Precis! De länder i Världen där friheten är utvecklad, profiterar på de mindre lyckade länderna, på detta frihetens område. Friheten och att kunna styra sitt liv är välståndets grundförutsättning. Den mänskliga frihetens Micro skapar frihetens makro. Skall värden kunna skapas i ett samhälle, måsten en minsta gemensam nämnare av mänsklig frihet vara uppfylld. Välstånd, välfärd är alltid i relation till ett samhälles förmåga att skapa gemsamma värden. Skall värden skapas måste det finnas handlingsutrymme där människor kan hänge sig åt att skapa värden. Så som det idag fungerar handlar dessa drivkrafter om att skapa överskott alt vinster. Utrymmet där detta utspelar sig är en övre samvetsgräns och en undre gräns som markeras av konkurs alt insolvens. Den undre gränsen är självklar. Men den övre är långt mer spännande. Den filosofiska delen är om ett samhälle kan skapa för stora värden. Kanske gå det även att väga in filosofiska aspekter om var dessa värden skapas. Men det är faktiskt långt mer viktigt att dessa värden faktiskt skapas. Ur alla aspekter är det bra när värden skapas och mindre bra när de inte skapas. Det är en fråga om rättvisa. Hur konstigt det än kan låta är välfärden i sin grundkonstruktion faktiskt orättvis. Den är utformad som en rättighet, men i själva verket är välfärden en enormt stor skyldighet. Hade samma peng lagts på att skapa frihet för alla här på Jorden, som vi här i Väst satsar på välfärd, hade Världen sett mycket annorlunda ut.
    Bara se hur det ser ut i Sverige. Hälften av vår bruttoinkomst finansierar vår gemensamma välfärd. I bästa fall är en futtig procent av dessa pengar biståndspengar.
    Sen förfäras vi i Sverige över att vissa länder i Afrika tvångsförflyttar sin befolkning, för att vi Svenskar skall kunna köpa billiga bomullskläder på HM.
    Det är en fråga om frihet. Vi i Sverige har förmågan för att vår frihet har tillåtits växa. Medans länder där friheten varit begränsad eller inte tillåtits växa, halkat efter i utvecklingen. Stora tankar föder stora handlingar. Sverige är ett litet land. Men vi som är invånare i landet har stor frihet. En frihet som inte befolkningen i Kina och Ryssland ens vågar drömma om. Så länge dessa länder och deras likar fortsätteter att beskära befolkningen deras frihetsutveckling, kan vi Svenskar lugnt se fram mot att även i framtiden kunna köpa billiga bomullskläder i HM butiker.

    Hälsningar
    Roger Södervall

 2. Fräsch människosyn du har. Du måste varit negerkung i ditt tidigare liv…

  • Hej Peter
   Om du hoppas på att få ett svar, bör du nog vara lite mera specifik än så. Vad gör en n-kung som har koppling till mitt inlägg?? Vad är egentligen en n-kung??

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Skumt. Kommentaren var tänkt som ett svar på det du skrev om HM:s bomullsförehavande i Etiopien. Antingen har du tagit bort det inlägget eller så har du skrivit om detta inlägg. Självcensur?

 3. Ah, det var i kommentaren ovan du la som jag reagerade på 🙂

  Tidigt på morgonen… 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: