En rättvis arbetsmarknad där alla kan och vill delta


Arbetsmarknaden handlar om så mycket mer än att ge och ta jobb. Frågan som borde vara central är hur arbetsmarknaden åtminstone i teorin skall kunna omfatta alla arbetsföra i en nation. Som den idag är utformad vet vi från början att ca 20% inte får plats. Kanske är det så att hela utmaningen på något sätt har sin rot i just detta faktum. Utanförskap och arbetslöshet är faktorer som belastar ett samhälle på betydligt fler punkter än de strikt ekonomiska dito.

Mycket talar för att arbetsmarknaden måste lyftas upp ur den traditionella bilden, där de idag s.k. arbetsmarknadens parter förhandlar om löner och förmåner åt de 80% arbetsföra som faktiskt har ett jobb.

Arbetsmarknaden måste omfatta alla. Alla arbetsföra i ett land skall vara en del av arbetsmarknaden, det borde vara den politiska drivkraften framför andra. Målsättningen att sänka arbetslösheten är ur detta perspektiv bara en mindre del i en större helhet, när det kommer till framtidens utmaningar med att skapa en inkluderande arbetsmarknad.

Jobblinjen är bara en väldigt god början. Från jobblinjen finns många nya infallsvinklar att ta med sig in i framtiden. Att det måste löna sig att jobb är en bra början. Nu står vägen öppen för nästa steg.

Den traditionella vänstersynen som skapar spänningar mellan arbetsgivare och arbetstagare är i behov av översyn. Synen på vad som är en rättvis arbetsmarknad måste kompletteras med nya tankegångar. Det som utöver tillgång och efterfrågan som skapar nya jobb är en aktiv arbetsmarknadspolitik, som ser alla människor utifrån deras unika position i livet och som aktiva samhällsbyggare.

Framtiden är beroende av det unisona samhällsengagemanget. Välfärden sträcker sig ett steg längre. Ska Sverige fortsätta som en välfärdsnation i framkanten, måste alla vara med och bidra till välfärden.

Det är inte långsiktigt hållbart att lämna människor utanför samhället. Sverige har inte råd med 4 år av rödgrön röra som slår ut människor ur samhället med AMS-jobb, skattehöjningar och andra utslagsmaskiner. Det håller inte i längden. Det är inte försvarbart.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: