Där solen lyser, finns inte alltid ljus


November. Månaden då mörkret står som segrare över ljuset.  Tänk vad som hade inträffat om Julen inte funnits. Mörkret hade då haft full kontroll över ljuset ända fram till April. Huvudparten av mänskligheten ur det historiska perspektivet är soldyrkare. Det finns knappast någon ursprunglig religion som inte tillber solen. Varför slutade mänskligheten tillbedja solguden? Kanske var det så enkelt att vetenskapen slog hål på myten om att solen var en gud. När det stod klart att solen är en planet, vilken Jorden snurrar runt försvann kanske den mytiska bilden av Solen.

Ur den teologiska synvinkeln finns svaret att finna vid hur man anser att ljuset skall påverka en människa. Ljuset skall komma inifrån själen. Den moderna synen på ljus handlar om den upplysta individen.

Den levnadsvane säger: ”Intet nytt under solen”. Den som är drabbad av olycka säger: ”Bringa ljus över mig”. Den som är ovetande säger: Upplys mig”. Den som förlorat hoppet söker efter livsgnistan. Den som upplevs vara allt för smart brukar kallas ljushuvud. Den som får en idé, brukar man säga får en ”Liljeholmens”.

Här finns alltså en mycket tydlig filosofisk skillnad mellan att dyrka en solgud och att bli upplyst av de i tid efterföljande religionerna, så som t ex Kristendomen o.d. En upplyst själ är något helt annat än en person som dyrkar en upphöjd solgud.

Det är i stunder av mörker som själen kan tränas. Det är när mörker och kyla gör sig påmint, då är tiden inne att försöka tända sin inre sol. Det är tiden innan Julen och Advents intåg som mörkret skänker den som så önskar en möjlighet att beskåda sitt liv. Låta alla oförrätter och synder försvinna in i mörkret. Man kan nästa ana att Advent och Lucia står där på andra sidan och sträcker sina varma händer mot den som är redo. Redo att möta ljuset.

Många människor upplever depression och ångest under mörka månader som t ex November. Men mycket av dessa depressioner är möjliga att beskåda ur det filosofiska perspektivet. Nedstämdheten är en möjlighet för samvetet att städa i den mentala garderoben. Samvetet tittar in i den mentala garderoben och frågar, behöver verkligen alla dessa gamla minnen hänga här, nu när ni går in i den ljusa perioden. Kan vi inte bara städa ur alla gamla oförrätter. Ring och be faster Agda om ursäkt för den där vasen som du råkande slå sönder. Fortkörningen var väl inte så farlig. Lämna tillbaka den där 100-ingen då lånade av jobbkompisen. Sorgen efter flickvännen som gjorde slut är kanske tid att rensa ut. Bitterheten över att jobbkompisen fick bli chef före dig, tar kanske väl mycket energi. etc. etc.

Solen lyser alltid från en molnfri himmel. Men den inre Solen lyser bara där den tillåts lysa. Ta sista vecka i November och bringa lite solsken över alla relationer. Få saker ger så mycket tillbaka som just detta…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: