Det sociala företaget


Det sägs att välfärd inte kan mätas i pengar. Välfärd skall på något förunderligt sätt vara ställt över mänsklig logik. Men den kritiskt tänkande själen inser snabbt att så inte är fallet. Välfärden är ett enda stort socialt företag. Värden byter plats i samhället och vinster genereras. Oavsett om det handlar om äpplen, citroner eller akutvård.

Tack vara att många i Sverige aldrig får se de pengar som varje månad lämnar lönen, för att omvandlas till tjänster i sociala företag, föds kanske känslan att välfärden är sänd till oss Svenskar från ovan.

Svensken är inte fri att välja. Välfärden skall följa alla likt en livslott. Med nu rådande rödgröna regering finns dessutom en uppenbar risk att välfärden återigen blir ett enfaldigt ok som måste dras av alla, helt utan att du och jag skall kunna välja vård, skola och omsorg.

Åtta år med frihet under ledning av alliansen har lärt samhället att det sociala förtaget även kan användas till att minska utanförskapet. 10 000 tals människor har hittat en ny väg in i samhället via nya former av sociala företag. Med små myrsteg har tidigare utanförsatta hittat tillbaka in i samhället. Utan press och stress har de som befinner sig längst bort från arbetsmarknaden fått en ny chans som aktiva samhällsbyggare. Det handlar om den dynamisk process där växande förmåga, tilltagande självförtroende, i förhållande till nya möjligheter, bär individer in i samhället bort från utanförskap. Här har vi den växande individen i det sociala företaget.

Lägger man ett känsligt pussel med alla dessa faktorer kan marknaden utföra underverk på detta område. Liberalismen när den är i sitt essä. Alla skall beredas möjligheter att utföra sin frihetskamp utifrån det perspektiv där hen befinner sig.

Bilden av det sociala företaget måste vidgas. Ett socialt företag måste inte alltid handla om tjänster i det som idag traditionellt beskrivs som den offentliga välfärden. Med 800 000 utanförsatta i Sverige finns en enorm outnyttjad samhällsresurs. Det sociala förtaget saknar i sanning inte deltagare. Det behövs kanske 80 000 handledare för att vägleda dessa människor in i samhället via ett socialt företag. Men varje satsad krona är en samhällsvinst gånger 1000. Vi vet idag att utanförskapet årligen kostat samhället 200 miljarder kronor. Med sådana enorma mängder pengar finns det här spännande möjligheter att ta till vara. Varje sysselsatt utanförsatt som återgår att vara samhällsbyggare innebär en vinst med 2 miljoner per person och år. Det borde inte vara svår att bygga upp ekonomiska incitament, för att kunna skapa en hållbar modell med sociala företag som bryter upp utanförskap.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: