Vinster i välfärden är bra för Sverige


Valfrihet är alltid bra. Vänder man på förhållandet, dvs begränsad valfrihet så upplevs detta i det närmaste undantagslöst som något dåligt. Att utföra ideella tjänster är behjärtansvärda handlingar. Men drivkrafterna till djupare ansträngningar står att finna vid viljan att generera vinster. Bemanningen inom välfärden hade säkert sett annorlunda ut om alla där hade haft samma lön för mödan, oavsett om det varit frågan om läkare, administratörer eller undersköterskor. Faktum är att det är valfritt hur mycket man väljer att fördjupa sig i studier och anstängningar. Hade Sverige varit ett land där alla tjänar samma lön, beskärs drivkraften att anstränga sig.

Nu har ytterligare en undersökning sett dagens ljus där det slås fast att vård, skola och omsorg i privata regi är precis lika bra som offentlig dito. Den enda skillnaden är att privata vårdtagare är 20% mer nöjda med de privata vårdgivarna kontra de offentliga.

Citat, Dagens Industri;  

Per Strömberg, som är professor i finansiell ekonomi, konstaterar att det ”inte finns några signifikanta belägg” för att ”vinstdrivande aktörer systematiskt skulle leverera lägre kvalitet än offentliga eller ideella aktörer”. Han skriver vidare att det ”inte är optimalt” att ge aktiebolag andra uppdrag än vinst, och slår fast: ”att exempelvis försöka skriva in kvalitetskrav i en bolagsordning är i bästa fall en tandlös åtgärd.”

Vidare konstateras: ”Det finns inga starka skäl att utesluta eller missgynna en viss typ av privata ägare från välfärdssektorn”.

Professorn i civilrätt Daniel Stattin slår också fast att ”det är omöjligt att reglera varaktigt ägande” och att ”det finns andra starka EU-rättsliga betänkligheter” mot ett krav på varaktigt ägande. I stället för att försöka porta riskkapitalbolag bör en reglering införas som ser till att själva verksamheten blir varaktig, skriver Stattin.  //Slut citat.

Det går såklart att blunda för fakta och drunkna i ideologiska vänsterlögner, att vända verkligheten ryggen. Men nöjda vårdtagare och en i stort sett enig expertis går helt enkelt inte att bortse ifrån. Det är bara att konstatera att vinster i välfärden är bra för Sverige.

8 svar

  • Hej Peter
   En intressant synpunkt. Men vad är det som skapar värden? Vad är det som bygger välfärd? Gärna fördelningspolitik. Men först måste det finnas något att fördela. Idag /och alla andra tidigare dagar/ lever välfärden på krediter. Det finns bara en väg ur detta och det handlar om en inkluderande politik där alla är med och bidrar till välfärden. Då behövs en jobblinje.

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Det ena utesluter väl inte denna andra? Dvs jobbpolitik och smartare föredelning av resurser och värden.

   • Hej Peter
    Idag finns inget att fördela. Välfärden är en unison skuldsättning. Att det är så beror till huvudsak på att lite mer 800 000 Svenskar lever i utanförskap. Socialismens unisona misslyckade är ett faktum. Ska vi ha välfärd i Sverige även i framtiden måste jobblinjen förstärkas i grunden. Arbetsmarknadens gränser måste utformas som en slusstrappa. En slusstrappa där vissa måste börja från botten och klättra uppåt. Då och bara då kan välfärden finansieras långsiktigt. Vi har sett fragment av ett fungerande samhälle med en långsiktig välfärd under alliansens första 8 år vid makten. Vi har bara sett börja på de underverk liberalismen kan utföra… Vad en framväxande frihet kan innebära för individens förmåga att vilja växa…

    Hälsningar
    Roger Södervall

 1. Du är…ehh…konstig.

  I dagarna passerade USA 18 tusen miljarder dollar i sin statsskuld. Menar du att USA är ett socialistiskt land och har så varit de senaste hundra åren?

  Och är det inte ironiskt att kommunistlandet Kina håller på att bli världens största ekonomiska stormakt. Om än lika skuldsatt som resten av världen.

  Tänk att du fattar fortfarande inte att penningsystemet med dess inneboende felfunktion ÄR det som gör att vi ALDRIG kan ta oss ur skuldfällan så länge som vi använder oss av detta skuldförslavade system. Eftersom politikerna inte har förmågan eller viljan att förstå det spelar det ingen roll vilken ”jobbpolitik” som förs. 8 år med regimen Reinfeldt&Borg visade väl rätt tydligt att det blev inte så mycket bättre. Den rödgröna röran hann aldrig visa att de var lika dåliga på att regera…

  • Hej Peter
   Det finns alltid två övergripande vägar ur en utmaning. Se verkligheten eller blunda för den samma. Du verkar ha fastnat i fablernas Värld. Varför tror du att republikanerna i USA motsätter sig sociala reformer? Sanningen är den att landet inte har råd. Hade alla i USA bestämt sig för att jobba och skapa nya jobb hade reformer inte varit nödvändiga. I USA kan man välja om man vill ingå i välfärden eller står utanför. Så skulle vi såklart haft det även i Sverige. Det är faktiskt rättvisa med stöd i filosofin. Den högsta rättvisan är när individen själv har sitt öde i sina händer.
   För att välfärd skall bli långsiktig, måste ett land ha ett multidimensionellt jobbskapande som innefattar i stort sett hela befolkningen. Det håller inte att som i det socialistiska samhället, bygga upp enorma samhällsklyftor mellan de som jobbar och de som står utanför. Det sociala samhället som beskrivs i socialismen är både inhumant, dålig genomtänkt och kortsiktigt. Här finns inga svar på vad/vem som skapar värden. Bara hur man anser att värden skall fördelas. Här finns ingen generell idé som beskriver hur ett land påverkas när konkurrenskraften i ett land, gentemot omvärlden varierar. Hur en stor samhällsapparat faktiskt kan försätta ett land i enorma problem där höga inre kostnader för välfärd belastar landets produkter till den grad att de inte går ett omsätta på den globala marknaden. Följderna fick vi alla lära oss under 1990 talet i Sverige. Jobb försvann, människor slogs ut och få nya företag startades, vilket fick katastrofala konsekvenser på tillväxten av nya jobb. Den nedåtgående vänsterspiralen.
   Med alliansens 8 år har vi på kort tid sett vad som händer när ett land utsätts för den uppåtgående högerspiralen. Mer pengar till välfärd, kraftfull jobbtillväxt, ökad valfrihet, starka statsfinanser, minskat utanförskap etc. Så säger du att politik inte gör skillnad. Det är nog hög tid för dig att ta upp huvudet ur sanden. Prova att ta in lite verklighet. Ombyte förnöjer, sägs det..:)

   Hälsningar
   Roger Södervall

   • Okej, det går inte att nå fram till dig.

    Ha e tt bra liv.

   • Hej Peter
    Ett tips. Skall man nå fram till en annan människa måste man ha något att komma med förutom verklighetsfrånvända vilda fantasier. Eller så väljer man att stanna i fablernas Värld.

    Hälsningar
    Roger Södervall

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: