Göran Persson undviker jobben


Allt utom kärnan. Socialdemokrater i alla dess former gör nu allt för att hålla huvudet över vattenytan. Men det börjar bli allt svårare. Det ”jiddras” om alla tänkbar eftergifter för att lyckas med sin mission. Nämligen att bryta upp blockpolitiken och återigen bli ett parti som kan bära makt. Med alla medel vill man undvika nya nederlag. Men vägen fram till den 22 mars 2015 ser ut att bli en Golgatavandring för socialdemokraterna.

Sanningen är den att klyftan mellan höger och vänster sällan varit djupare än i dag. Sverige har inte längre råd med vänsterpolitik. Skall Sverige kunna ha välfärd även i framtiden måste nya jobb växa fram. Då måste åtgärder som underbygger initiativ och frihet premieras. Kort sagt, det måste löna sig att jobba och att skapa jobb.

Än så länge har skrivande inte sett eller hört ett anda rödgrönt förslag som ligger i linje med dessa politiska strävanden. Förbifart Stockholm och Bromma flygplats är medel i en långt mer djup politisk kamp än dessa två fysiska projekt.

Mycket talar för att Sverige och Världen är på väg in i en ny tid. En tid där Sverige som är ett litet land måste stå rustad att ta emot. Sverige har helt enkelt inte råd att vara ett litet vänsterprojekt. Skall Sverige hänga med i Globaliseringen och kunna ta sig an alla de utmaningar som följer i spåren, måste det finnas starka incitament att skapa sysselsättningen och nya jobb.

Det håller inte att ta sig an utmaningar med t ex migration och samtidigt som land bära ett utanförskap som innefattar 800 000 människor. Det finns i stort sett bara en väg framåt och det är en politik som tar sig an att sluta klyftan mellan de som jobbar och de befinner sig i utanförskap.

Den dag det går att läsa insändare av ledande nya och gamla socialdemokrater där dessa samhällsutmaningar behandlas, finns möjligheter till blocköverskridande överenskommelser. Men den dagen ser ut att ligga långt in i framtiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: