I Sverige är alla invånare Svenskar


Om det nu är långsiktigt hållbart att hålla fast vid en Världsordning med nationer, i den form som idag, bör nationalitet tillhörigheten vara överställd allt annat. Att ens ha en annan agenda är främmande.

Inom en snar framtid kan nationer och nationsgränser vara ett minne blott. Hela idén med nationer och att det skall finnas folkslag känns gammalmodig och onödigt krånglig. Världen befolkas av människor. Människor med olika språk, hudfärg och kultur. Men i grunden är alla lika.

Nu känns detta inlägg som en enda lång parad av floskler. Men tanken är att allt skall mynna ut i en tänkvärd poäng.

Idén med nationer hänger samman med att mänskligheten utvecklades från att vara kringströvande jägare till att bli bofasta bönder. En mängd nya behov skapades i och med denna utveckling. Det krävdes att brukaren av en speciell jordyta kunde göra anspråk på området som brukades. Brukaren av jordytan behövde arbetskraft. Det uppstod helt plötsligt ett behov av administration på en mängd olika områden. Administrationen behövde makt och med makt uppstod förmågan att skapa värden. Där det finns makt och värden finns något som behöver försvaras. Vips, så uppstår helt plötsligt kungadömet Sverige.  Hela den utvecklade Världen har i princip vandrat samma väg de senaste 1000 åren.

Nu står vi inför ett nytt årtusende. På goda grunder går det att slå fast att mänskligheten står inför helt andra möjligheter idag, än de människor som år 1014 blickade mot framtiden. Då var det så att människan som levde år 1014, inte i sin vildaste fantasi kunde förställa sig en Jord som är rund, att Kristendomen som då var en nymodighet skulle mynna ut i inkvisitionen, att de kommande 1000 åren skulle innebära 1000 tals krig, där flera 100 miljoner människor mister sina liv.

Nu när mänskligheten står vid början av ett nytt årtusende. Då borde kanske inte krig, religion och vetenskap vara det som är mest oroande. Men med en snabb utblick går det att slå fast att så inte är fallet. Tillskillnad från människan som levde år 1014 vet vi idag att krig, religion och vetenskap är de tre ämne som kommer att leda Världen mot nya lidanden.

Precis på samma sätt vet vi idag att krig, religion och vetenskap kommer att föra med sig goda saker. Krig medför inkomster till vapenindustrin som är en viktig beståndsdel i Sveriges välfärd, religion skänker själslig frid, är en ovärderlig byggsten i det moderna samhället, vetenskapen står för mänsklighetens framsteg.

Kanske var det så att människan som levde år 1014 inte hade behov av nationer. Det fanns då mycket färre människor och då var inte behovet lika stort att inruta tillvaron med gränser. Det är nog så att Världen skulle fungera sämre utan gränser. Men nationerna skulle Världen klara sig mycket bättre utan.

En framtida utveckling där samhället utifrån nationsmodellen nedmonteras, kan mycket väl vara en väg mot en fredligare Värld. En Värld där individen är samhället. Där samhällsordningen upprätthålls på en nivå, som svarar på lokala behov mer än på överstatlighet. Ett samhälle där lag och rätt, skolväsende och sjukvård är de enda funktioner som är statliga. Försvar, ekonomi, jordbruk, miljö, livsmedel, forskning och sociala frågor hör hemma i större sammanhang. En större federal samordning i en förstärkt Europeisk union.

Skall dagens teknologiska utveckling verkligen komma till nytta finns här en väg till bredare utveckling. Migrationsfrågor skulle då kunna lösas genom att sudda ut nationsgränserna. En asylsökningsprocess skulle då kunna skötas av EU. Man söker asyl som blivande EU medborgare. Blir man beviljad asyl stå det sen EU medborgaren fritt att befinnas sig var som helst inom gränsen för EU.

Som nu levade blickandes in i framtiden, känns denna utveckling som en väg till varaktig fred. Tillskillnad från människan som levde år 1014, finns idag möjligheten att dra nytta av den okunskap som skapade allt mänskligt lidande under det gångna årtusendet. Det är inte allt mänsklighetens idag kan och förstår som oroar. Det är allt det som inte går att förutspå som är oroande. Säkert var det så att människan som levde år 1014 trodde sig vara skapelsens krona. Vikingarna hade sina vackra båtar. Seglade runt om på nästa alla Världens hav och plundrade. De hade säkert inte många sanna tankar om vad som väntade mänskligheten i framtiden. Vikingen såg sig som den mänskliga utvecklingens absoluta höjdpunkt. En verklighetsfrånvänd obehaglig mänsklig egenskap.

I Sverige lever vi i fred och välfärd. Precis på samma sätt som antagligen Vikingen tyckte om sin samtida tillvaro.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: