Från svält till ätstörningar


Julen står för dörren. En högtid där mat har en mycket speciell roll. Faktum är att Julen är den högtid där Svenskarna köper mycket mat. Vi köper mat för ca 2000 kr per person under Julen. Det är såklart bra för Sveriges tillväxt. Men vad är det egentligen som händer? Går det att ta sig an denna rörelse ur ett bredare socialt perspektiv?

Det är lätt att fastna i tankar om orättvisor och omoraliskt överflöd. Att den utvecklade Världen skall känna skuld i sitt överflöd, när stora delar av Världens befolkning lever i fattigdom och svält. När perspektivet breddas blir bilden annorlunda. Låter tiden vandra bakåt. Sekelskiftet 1800-1900 levde många Svenskar i fattigdom och svält.

Idag finns mycket få Svenskar som tvingas in i svält och fattigdom. Idag finns andra utmaningar. Det finns andra utmaningar som mycket väl kan kopplas till det överflöd som välfärdssamhället för med sig.

Det moraliska är kanske inte att hantera rollen, som människa levandes i överflöd i förhållande till dem som svälter. Moralen står att finna i att hantera livet i överflödets tidevarv. Utifrån ny kunskap om nya sjukdomar och framväxande psykisk ohälsa som är direkt kopplade till överflödets livsstil, finns intressant visdom att utverka.

Vill man vara synisk kan Sverige utveckling de senaste 150 år beskrivas som en resa från svält till ätstörningar.

Under 2012 påbörjades drygt 430 000 sjukfall längre än 14 dagar varav drygt 96 000 med en psykisk diagnos. Detta motsvarar en ökning av antalet nya sjukfall med en psykisk diagnos med drygt 25 000 sjukfall jämfört med 2009.

Med andra ord förväntas mer än 500 000 människor sjukskriva sig utifrån upplevd psykisk ohälsa 2015. Samma människor som i snitt spenderar 2000 kr på Julmat 2014.

Då kan det på goda grunder antas att de 500 000 som sjukskriver sig är toppen på ett isberg. Hur många det faktiskt är som kommer att uppleva nedsatt psykisk hälsa, efter att spenderat 2000 kr på Julmat är antagligen mångfalt fler.

Demokratiska republiken Kongo anses var det fattigaste landet i Världen. Landet stort som Västeuropa och har ca 65 miljoner invånare är extremt fattigt. Landet har en medellivslängd på ca 40 år. Av 1000 födda barn dör 152 innan fem års ålder. Det går inte att hitta siffror för den psykiska ohälsan i detta land. Landet kan mycket väl vara Sveriges motpol när det handlar om levnadsvillkor.

Men det kan mycket väl vara så att antalet personer med ätstörningar är avsevärt lägre i detta land. I ett land där den största utmaningen är att faktiskt få tag i mat för dagen, finns kanske mycket visdom att inhämta.

Som författare av denna blogg tillåter skrivande sig att leka med tankar. Det är spännande att kunna leka med tankar. Fantasin är att spännande verktyg. Tanken som väckte lusten att skriva detta inlägg bygger på idén om ett utbytesprojekt med Demokratiska republiken Kongo. Låt säga att alla som har den fysiska möjligheten, som sjukskriver sig för psykisk ohälsa, får utskrivet på recept att vistas i Demokratiska republiken Kongo. Utbytet bygger på att en svältande invånare i Demokratiska republiken Kongo får spendera motsvaren tid i välfärdslandet Sverige.

En ny form av handelsbalans. Vi byter ätstörningar mot svält. Svält mot överflöd. En handling där kanske alla blir vinnare. Med närmare eftertanke är det mycket som talar för att vi även byter sjukdomar med varandra. Efter ett tag kommer Kongoaniern att få sjukskriva sig för psykiska åkommor beroende på överflödet. Medans den svältande Svensken i Kongo kommer att må allt bättre. Mycket svårare att hitta mat för dagen. Men då dagen är helt fylld med ansträngningar att hitta mat för dagen, vilket gör att Svensken rör sig mer, kommer innebära att även den mentala hälsan förbättras. Risken är uppenbar att Kongoaniern efter bara några år i överflöd kommer att skickas hem på recept.

I fantasins utopi kan allt utföras. Men i fantasins Värld föds många gånger de tankar som för mänskligheten framåt. Det går såklart inte att bota mental ohälsa genom att skicka patienter till Kongo. Men resor kan utföras på många olika sätt. Vissa människor resor fysiska resor. Andra väljer att utföra inre resor. Vissa andra reser inte av princip. Men en sak är säker och det är att allt kan förändras om man tillåter sig att spegla livet ur nya och tidigare okända perspektiv. Betänk att det faktiskt bara är 700 år sedan det var otänkbart att föreställa sig Jorden som rund…

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: