Valfrihet i stället för rättighet


En människa som befinner sig i nöd kan åberopa de mänskliga rättigheterna.  När alla möjligheter till att välja något annat är uttömda, återstår alltid någon form av rättighet i ett välfärdssamhälle likt det Svenska. Har man slut på pengar, är det en rättighet att söka försörjningsstöd. Blir man arbetslös och är medlem i en arbetslöshetskassa, är det en rättighet att få arbetslöshetsersättning. Är man en kvinna som bär på en oönskad graviditet, är det en rättighet att kunna genomföra en abort. Alla barn i Sverige har rättighet till skolundervisning. etc.

På något sätt markerar rättigheterna samhällets yttre gränser. När en invånare i Sverige tömt ut alla kända valmöjligheter finns bara kvar rättigheterna kvar.

Som filosofiskt bevandrad börjar tankarna att snurra. Vad kom egentligen först var det hönan eller ägget. Eller är det så att det är frågan som är ställt på ett omöjligt sätt?

Kan det vara så att avståndet mellan valfrihet och rättighet är för kort? Kan det vara så att, ett samhälle som bereder större valfrihet också har färre människor som behöver åberopa sina grundläggande rättigheter?

Vänder man på steken och begränsar valfriheten i ett samhälle. Kan det då bara så att avståndet minskar mellan att kunna välja en egen unik väg och att behöva åberopa sina grundläggande rättigheter?

På frågan om vad som kom först, hönan eller ägget, blir nog det filosofiska svaret; reproduktionsförmågan. Hade inte en organism kunnat reproducera sig, hade evolutionen varit omöjlig. Vare sig hönan eller ägget kom först. Det som kom först ur den filosofiska vinkeln borde varit förmågan att avla nya organismer.

DNA är på något sätt den ultimata valfriheten. Gener blandas och nya organismer ser dagens ljus. Därefter stannar samhällets genialitet på detta område. Dagens samhälle klara visserligen av att skänka den nyfödda organismen rättigheter men inte valfrihet.

Välfärdssamhället nästa steg är att byta ut rättigheter mot valfrihet. Mänskliga rättigheter mot mänsklig valfrihet. Kvinnors rättigheter mot kvinnors valfrihet. Barnens rättigheter mot barnens valfrihet. etc.

Det ställer krav på nya samhällsstrukturer och nya drivkrafter att skapa nya steg i samhället. Det förutsätter nya tankar och nya initiativ. Det behövs något ordentligt omvälvande. Något som sätter tingen i nya perspektiv.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: