De rättrognas urgamla mönster


Kanske är det så att antalet dödssynder borde utökas. Att låta sin övertygelse överstiga sitt sunda förnuft, kan mycket väl kvala in på listan över de sju dödssynderna.  Krig och dödande i religionens namn är kanske de strider som spillt mest blod genom tiderna i liter räknat.

Problemet de rättrogna alltid har haft att brottas med är i grund och botten en lögn. Lögnen består i att administrera en Gud som inte finns. Som tur är förstår de allra flesta att religionernas olika Gudar är symboler för olika mänskliga behov. Det som verkligen har satt myror i huvudet på religionernas rättrogna anhängare, var när de skulle börja tillbedja en stor övergripande Gud.

En stor allsmäktig Gud som dessutom inte finns i fysisk bemärkelse är ett stort problem. Det sunda förnuftet är satt på svåra prov. Många kan nog ställa upp en religion som sörjer för människans själ via ritualer och psalmer. Men att tillbedja en 2000 år gammal gubbe, som dog på ett kors, som dessutom påstås tillkommit via jungfrufödsel där en s.k. helig ande påstås vara fadern. Där är gränsen för det sunda förnuftet sedan länge passerad.

En person som har för avsikt att vara rättrogen, helt utan minsta lilla självdistans är antagligen en terrorist i religionens namn. Enligt skrivande finns där ett ganska enkelt sätt att stoppa terrorismen i religionens namn. Det är att införa den åttonde dödssynden; Låt inte din religiösa övertygelse överstiga ditt sunda förnuft.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: