Framtidens jobbskapare


Bondesamhället hade sina storbönder, industrialismen sina brukspatroner, tjänstesamhället sin Ingvar Kamprad, information och – kommunikationssamhället, Bill Gates och Steve Jobs. Hur ser då framtidens jobbskapare ut?

Är det kanske så att framtidens jobbskapare är en kvinna? När det kommer till jobbskapare, finns det i stora drag enbart manliga förebilder. Av någon orsak är jobbskaparen övervägande en manlig person. Vad som ligger bakom detta är kanske en spännande utmaning för dagens forskare. Kanske är det så att Genus anpassade jobbskapare är framtidens melodi.

Fördelen med en blogg är att kunna spekulera. Här finns inga krav på saklighet eller vetenskapliga källor. Här kan man fritt svänga sig efter smak och tycke. Nu är det jobbskaparen som skall hamna i spekulationens focus.

Det påstås vara ett problem att kvinnor inte tar plats i styrelserummen. Det är säkert inte så att kvinnor stängs ute. Vad är det då som inte lockar kvinnor att vilja styra och ställa i en bolagsstyrelse? Sannolikt handlar det om skillnader i hur en man och en kvinna ser på utövandet av ansvar. I grund och botten har man och kvinna säkert samma utgångs-punkter när det kommer till företagande. Företaget skall drivas för att kunna generera vinst. Att medarbetare skall ha drägliga villkor, att produkter skall vara miljövänliga etc. Men när det kommer till samvete, moral och etik finns generella skillnader mellan man och kvinna.  När det kommer till filosofiska dilemman. Typ, när en god ekonomisk affär måste vägas mot ett potentiellt miljöhot. När en stororder måste påskyndas, vilket får till följd att medarbetarna måste överskrida taket för övertid.

Alla jobbskapare har att väga gott mot ont. Kortsiktigt är det fullt möjligt att tänja på samvetet och låta vinsterna växa. Det som skiljer Ingvar Kamprad från en kvinna som väljer bort styrelserummen handlar om samvete. Ingvar Kamprad klarar antagligen av att sova med ett taget beslut, som han vet kan innebära ett miljöhot. Det finns inte ett enda styrelserum i vinstdrivande företag, som inte någon gång fattat ett beslut som kan innebära olika typer av risker. Det är en manlig egenskap att väga gott mot ont. Att låta övervägande gott få vinna över mindre delar ont. Det är lite så förtagandet utvecklats de senaste 100 åren. Något som de kvinnliga egenskaperna har problem att acceptera.

Kvinnliga egenskaper kräver rättvisa spelregler. Det är ingen tillfällighet att kvinnliga företagare ofta driver vårdföretag. Det handlar inte om att kvinnor är bättre vårdare. Det handlar om villkoren att driva företag utifrån.

Utifrån detta perspektiv är det spännande att reflektera över mänsklighetens utveckling de senaste 100 åren. Säg t ex att Henry Ford utsett 50% kvinnor i den styrelse som var aktiv under den period när T-Forden utvecklades. Det hade med största säkerhet fört fram bilismen på ett helt annorlunda sätt. Under denna tid fick kvinnor endast posera lättklädda framför nya bilmodeller när de skulle marknadsföras.

Jobbskapandets nästa stora steg kan vara jobbskaparnas omständigheter och villkor. Ska fler kvinnor ansluta till jobbskaparnas skara, måste villkoren belysas ur nya och innovativa vinklar.

Kanske är det så att det är samma flaskhals som nästa generation innovationer har att ta sig igenom. Steve Jobs sa något i stil med att, den som är enfaldig nog att tro sig kunna förändra Världen, är antagligen den som faktiskt gör det. Kanske att den mångfaldiga modellen är att förändra det som verkligen förändrar Världen.

Att förändra det som förändrar Världen är kanske något som sällan förknippas med området Genus. Världen fram tills idag är en skapelse av manlighet för män. En omvänd ordningen och säger att Världen skall bli en skapelse av balans mellan könen styrd av man och kvinna.

Att manlighet styr Världen beror till stor del på den manliga förmågan att kunna leva med obehagliga kompromisser. Väga gott mot ont och att kunna leva med konsekvenserna. Uppgiften nu är att ta ett bredare grepp om företagandets förutsättningar. Skapa fler områden i samhället som utifrån tydligare ramar görs attraktiva att omvandla till jobbskapande processer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: